Barion Pixel

Balkan Express: bicajozás és síelés Európa elfeledett hegyein

Benedek Csanád

2023.03.12.

5 perc

A „Balkan Express” egy olyan útinapló-film, amely Jochen Mesle és Max Kroneck német hegymászók 2500 kilométeres kerékpáros és síelő expedícióját követi végig. A helyszín a Balkán, a Nyugat-Balkán, ami a kontinens legvadabb hegyei közé tartozik, csak mi ezt nem tudjuk. Az viszont rögtön az első percben kiderül, hogy a balkán szó hegyet jelent. Ez egy olyan doksi, hogy ha latopon nézed, elgondolkozol azon, hogy venni kéne egy nagy TV-monitort. Ha számítógépen nézed és van nagyképernyőd, át fogod rakni. Igaz, szép utazás, és végre nem a világvégére megyünk el, hanem a szomszédba. A 4BRO közösség egyik célkitűzése, hogy ne csak magunkat, hanem a környező országokat és az ott élő embereket is más szemmel lássuk. Ez a film közelebb visz hozzájuk, még akkor is, ha németül van, nyugi érteni fogod.

Csak oda
A Balkan Express a 2019-es Ice & Palms folytatásaként jött létre, amely Mesle és Kroneck dinamikus duóját követte az Alpokon át a Földközi-tengerig. Az szintén egy sajátos keveréke volt a kerékpározásnak és az extrém síelésnek.

Jochen és Max ezúttal pedálozva és síelve Görögországból indul, majd a Balkánon keresztül tart hazafelé
Németországba. Vettek egy vonatjegyet csak oda, és megindultak kézzel, lábbal visszafele.
Csupán egy biciklire pakolva síléceket, ruhákat, mindent.

Ez egy olyan multisportkaland, ami nincs túltervezve, részben a turista vonalakat kikerülve számukra is ismeretlen helyekre mennek. Ha egy Európa-térképet nézünk elsőre, nem ide tennénk a nagy sítúránkat, de a Nyugat-Balkán tartogat meglepetéseket.

Szabad, asszociációs, utazás, hogy felpedálozhassanak
Max és Jochen menet közben alakította az útvonalat. Kizárólag Thesszaloniki, a kiindulópont, és München, a végállomás volt kőbe vésve. Minden országban kiválasztottak egy hegyláncot, ahova feltekernek, hogy aztán lesíeljenek – nagyjából ezeket használták vázlaként. Ami a kettő között történt, az többnyire rögtönzött volt, és a tervezési skálájukat jellemzően egyik kávészünettől, vagy étkezéstől a másikig mérték. Nem ragaszkodtak hosszabb, rögzített útvonalhoz. De ha megnézed a filmet, láthatod, hogy ez bizony nem volt kímélő mosás. Végig verte őket a jeges eső, a hegyekre pedig fel is kell tekerni, és mint ismeretes a Balkán nem a jó biciklis útjairól híres.

Nedves és hideg, változva eső és hó.” – így jellemezték az időjárást az utazásuk nagy részében, amely szerintük a túra egyik jelentős, nem tervezett kihívása volt. Szerencsére azok a körülmények, amelyek nyomorúságos bicajozást eredményeznek, általában kiváló körülményeket tesznek lehetővé a síelhető lejtőkön. A srácok minden tőlük telhetőt megtettek, hogy fenntartsák magukban a pozitív hozzáállást, tudván, hogy egy esőben végigpedálozott nap után, szűzhavas lesiklást kapnak másnap jutalomként.

Know-how
Philipp Becker és filmkészítő csapata Jochenhez és Maxhez csupán az utazás első néhány hetében és az utolsó néhány napjában csatlakozott. Nagyrészt egyedül dokumentálták az utazás két hosszabb szakaszát. A megerőltető hegyi bringázás síeléssel kombinálva már önmagában elég kemény kihívás, emellett a színvonalas filmezés plusz nehézséget jelentett, mivel Jochennek és Maxnek a kamerák feltöltésével, a felvételek beállításával és a film elkészítéséhez szükséges felszerelések szállításával is foglalkoznia kellett. A nézők szerencséjére, amint azt a film is bizonyítja, eleget tettek a kihívásnak.

Arra a kérdésre, hogy a hegyek közötti autós vezetés helyett a biciklizés hogyan változtatta meg az utazás dinamikáját, mindketten ugyanazt válaszolták. Vagyis, hogy úgy gondolják, hogy a kerékpáros tempó a tökéletes módja annak, hogy „felszívják a környezetük hangulatát”, miközben minden nap meglehetősen jó előrehaladást érnek el.

„Jó érzéssel töltött el bennünket, hogy saját erőnk által utazhattunk. Mindketten igyekszünk tiszteletteljesen
megközelíteni a hegyeket és a természetet, a kerékpározás pedig remek módja ennek.” – tették hozzá.

Max és Jochen sátrat is vittek magukkal, amit végül soha nem állították fel. A gyakran embert próbálóan zord körülmények ellenére mindig találtak hegyi menedékházat. Mégse olyan rosszul szervezett balkáni hely ez a Balkán. Ha az időjárás engedte, egyszerűen kicsomagolták a hálózsákjukat és kerestek egy csendes helyet, ahol a szabad levegőn aludhattak, ahelyett, hogy a sátor felállításával kellett volna foglalkozniuk. Mindketten SON dinamóagyakkal felszerelt kerékpárokat használtak, amelyek lehetővé tették számukra, hogy pedálozás közben töltsék a powerbankjaikat, amelyeket aztán a fényképezőgépük, drónjuk és telefonjuk akkumulátorának töltésére használtak. A sílécekkel és felszerelésekkel megrakott kerékpárok tömegét egyenként 40 kilogrammra becsülték.

Amellett, hogy ez egy gyönyörűen szerkesztett film, a Balkan Express bizonyítja Max és Jochen multisportképességeit is. A kombinált túrafilm páratlan betekintést nyújt Európa legvadabb és leglenyűgözőbb hegyei közé, és igen, most nem az Alpokról beszélünk.

A két bringás síelő, hegymászó, akárhogy is hívjuk őket, lelkesedést és könnyedséget áraszt magából, ami ránk is átragad. Az élményt még inkább megfoghatóvá teszi, hogy ezek a helyek tőlünk sincsenek messze. Persze mi nem fogunk szaltókat beadni, de a helyszínek itt vannak a szomszédban. A két német utazása emberközeli, látszik, hogy közel hajolnak, figyelnek az emberekre, a helyiekre, akikkel utazásuk során találkoznak. Ritkán írunk külön egy outdoor filmről, többnyire csomagban ajánljuk őket. Ez egy külön cikket is megért. A német nyelv ne zavarjon, a tájképek, a természet univerzális nyelven kommunikál.

Mindent érteni fogsz.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Killafornia, Murder Mountain: a füves hegyek rejtélye

2023 legjobb animációs filmjei – Kutyáknak és olaszoknak megnézni tilos!

Hood, Robin nélkül: 10+1 gettófilm a javából

Tökizmus, vagy amit akartok

„NE LÉGY BAROM miközben”… nézed ezeket a gettóvígjátékokat

Az Odessza hadművelet: szovjetek, tengeralattjárók és sok-sok kokó