Barion Pixel

Barangolás világisztánban

Benedek Csanád

2022.04.06.

5 perc

Roaming: Roark’s Adventure Atlas – Szörfözés, deszkázás, mászás, motorozás a világ körül

Nem szokványos fényképes útikönyv készült a Roark gondozásában. A „Kaland atlasz” információkat ad át, útvonalakat mutat be, történeteket mesél. Ezeket extrém sportolói és meglepően szakértői szemmel teszi. Roark egy márka amúgy, de most ne ezen lovagoljunk, hanem a hullámokon.

A könyv egy csoport ikonikus szörfös, hegymászó, deszkás és egyéb kalandor útvonalait dokumentálja, azok számára, akiket nemcsak a jó szörfképek, hanem a teljes elmerülés is érdekel a kulturális tengerben. Kevésbé ismert helyek és járatlan utak kerülnek bemutatásra. Izlandra, a Falkland-szigetekre vagy Jamaicára induló szörfexpedícióktól kezdve a nepáli motoros utakon át az argentin és észak-vietnámi sziklamászásokig.

Roaming: A Roark’s Adventure Atlas a legjobb utazási könyv, amelyet idén vásárolhatsz.
A 352 oldalas dohányzóasztalra való vaskos könyv minden gyűjteménybe kötelező” –állítják a szerzők, de meglepő hogy a kritikusok is.

A könyv 2022. március 29-én jelent meg, szóval elég friss.

A szerzőkről
Ki adta a lovat, ki a tudást?

A Roark egy modern túra és életmód márka, amely az utazások által ihletett kollekciókat ad ki. A Ryan Hitzel és Ryan Sirianni által alapított cég évszakokra fókuszálva a világ más-más részén található történeteket mesél el szörfösökből, gördeszkásokból, snowboardosokból, hegymászókból, kalandorokból és az alkotókból álló csoportok szemüvegén keresztül.

Beau Flemister díjnyertes újságíró, utazási és regényíró. Hawaii székhelyű, a Surfing Magazine korábbi szerkesztője, több mint 70 különböző országba utazott, és cikkeket publikált a VICE-ban, az Outside Magazine-ban, a Lonely Planetben, a Surfer’s Journalban stb.

A Roark amúgy nagyon szellemesen reklámozza magát, vagyis úgy reklámozza, hogy nem reklámozza, maga a könyv minősége a márka reklámja is. Azon az alapon, hogy akinek ilyen minőségi “lookbookja” van annak a termékei is azok. Természetesen ez nem egy divatfotókönyv, a lookbook kifejezés ne zavarjon meg. Ez egy kaland- és túrakönyv. A hangsúly a National Geographic szerű feltáráson és bemutatáson van. Hihetetlen képekkel.

A ruhamárkák kampányai a terméket vásárló célcsoportokra épülnek, ezt nagyon ízlésesen közelíti meg a Roark. A helyek, amiket bemutat önmagukért érdekesek. Nepál, Jáva, Szenegál vagy a Falkland-szigetek nem belépési pontok „kulcsfontosságú feltörekvő piacokhoz”. A könyv mögött álló csapat nem marketing szempontokból állította össze a fotókat és témákat, amúgy is ezt csinálja. Nem sima turisták, rendíthetetlen kíváncsisággal kutatnak. A kevésbé járt utak felfedezésére szakosodtak.

A veterán újságíró/szerkesztő Beau Flemister most először állított össze könyvet – vagy ha úgy tetszik atlaszt –, amely 16 világkörüli eposzi utazást tartalmaz. Mindezt a világ legprofibb szörf- és utazási dokumentumfilmesei, fotósai örökítették meg. Chris Burkard, Dylan Gordon és Chris McPherson. Akik nepáli motorozástól az izlandi szörfözésen át az argentin sziklamászásig mindent kipróbáltak. Tényleg álommeló, ennél jobb dolga már csak maga a képeken szereplő arcoknak lehetett. A kalandozó kalandorok Jamie Thomas, Nate Zoller és Ivah Wilmot.

Roaming: Roark’s Adventure Atlas olyan, mint a National Geographic a szörfösök és deszkások szemével: ez egy kicsit Hunter S. Thompson, egy kicsit az Outside Magazine, egy kicsit a Surfer’s Journal… Alapvetően nekik készült ez a könyv, de tökéletesen működik bárki számára, akit érdekelnek a különleges helyek és történetek.

Beau Flemister

Vad fotók és óvatos duhajok

Csak óvatosan! A könyv amúgy tényleg komolyan megjegyzi, hogy ha más kultúrák közelébe merészkedsz, legyél tisztelettudó. Ugyanis ma már, hogy kikerülj a civilizált, globalizált világ hatásköre alól, tényleg messze kell menni. Beszélnek arról is, hogy az ismeretlenbe való merészkedéskor, rengeteg kisebb-nagyobb veszély leselkedik az emberre. Ne feledd, Afrikából népvándorlás zajlik észak felé, sok helyi háború is van. A helyi emberek, ha nem vagy figyelmes, akár át is verhetnek, éppen mikor, kivel és hol találkozol.

A kaland a fotelból olvasva veszélytelen, de a rovarok, csípések, betegségek,
pofonok nagyon is valóságosak. Pont ezért kaland, így is, úgy is elsülhet.

Roaming: A Roark’s Adventure Atlas már megvásárolható az Amazonnál és a sok online kiskereskedőnél.

A Roark egy ír eredetű fiúnév, jelentése: „jeles és hatalmas”. Ez a keménytáblás könyvükre is igaz. Az amerikai ár 45,00 USD, de ez egy ilyen könyvnél nem kiemelkedően drága. Szófaszörfözéshez tökéletes könyv. Az igazi kaland kicsit nagyobb befektetés, de tippeket innen is lehet venni.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A rém és az álom nagymestere: H.P. Lovecraft

Cseh András – Netfüggők és egyéb állatfajták

Junji Ito hátborzongató japán meséi

S66: Trauma / Nosztalgia

Lélegezz: egy élet flow-ban

A szuperhős, kinek neve García!