Barion Pixel

Big Mäck – Gangster und Gold

Benedek Csanád

2023.05.06.

8.5 perc

Donald Stellwag rejtélyes élete és bűnesetei
A Netflix új doksija, a Big Mäck – Gangster und Gold, Sherlock Holmes-ért kiált, hogy megoldja az esetet. A valóságban ugyanis nem sikerült, annyira trükkös és szövevényes a sztori. A bűnügyi dokumentumfilm középpontjában a meglehetősen túlsúlyos Donald Stellwag áll, aki a börtönben a „Big Mäck” becenevet kapta. Egy olyan bűncselekményért ült 9 évet, amit el sem követett. Az eset megfilmesítése után ráadásul a kérdések száma csak tovább gyarapszik. A doksi tényleg egy igazi krimi, tán az sem véletlen, hogy három rendező is munkálkodott rajta. Fabienne Hurst, Andreas Spinrath és Facundo Scalerandi három történetet mesélnek el, ami végül egy kerek egésszé áll össze.

Gold és Geld. Nem minden arany, ami bankrablás.
Kiváltképp nehéz ebben az esetben spoiler nélkül betekintést nyújtani a történetbe, de annyit elárulhatok, hogy az élet a legnagyobb forgatókönyvíró, legalább kétszer megtekeredik a sztori.

1991. december 19-ét írunk, a helyszín Nürnberg. Egy magas, elhízott srác fényes nappal kirabol egy bankot. Klasszik kapkodós tempó, tetejébe a bank biztonsági kamerái mindent rögzítenek.
A következő kép, ahogy Stellwagot letartóztatják, annak ellenére, hogy ő határozottan állítja, több száz mérföldnyire tartózkodott az elkövetés pillanatában. A felvételek tényleg kísértetiesen hasonlítanak rá, azonban az ujjlenyomatok nem egyeznek. Ezen a ponton járunk a dokumentumfilm tizedik percénél. Többet nem mondhatok. Oldd meg! A rendőröknek nem igazán sikerült.

Amikor a 90 perces játékidő nagyjából felénél tartottam, azon kaptam magam, hogy eltűnődöm, vajon miről fog szólni a továbbiakban, ha már most mindent elmondtak. Nos, szerencsére nem lassul a tempó. Kapnak még gellert az események.

Ennek a német dokumentumfilmnek az utolsó jelenete egy vígjátéknak is szolgálhatna alapjául. Meglehet, hogy Donald Stellwag fizikailag le van robbanva (ágyhoz kötött), de szellemileg koránt sincs. Különös módon nagyon felemelő látni, ahogy ez a rejtélyes ember éli az életét. Gengszter, a világ legnagyobb balfácánja, üzletember. Nos, egy kicsit tán mindegyik, és egyik sem.

2. rész Xatar aranya
Nemcsak úgy hangzik, mint egy kalandregény vagy fantasy film címe, hanem az is.
Ennek a Netflix-dokumentumfilmnek az utolsó harmada új megvilágításba helyezi a korábbi eseményeket, ami sok mindent átértékel. Nem az erőltetett vagy trükkös értelmében. Másrészről itt van egy mellékszál, amiről többet beszélhetek. Legalább annyira izgalmas, és a doksi csak részben fókuszál rá.

Ez pedig Xatar, a rapper és rabló története, akinek társaival nem Ali Baba kincsére, hanem egy aranyszállító kocsira fájt az aranyfoguk. El se hiszem, ha nem lenne igaz! Rapper vagy, milliós nézettséggel, és maszk nélkül részt veszel egy páncélozott jármű kirablásában. A sztori egyik fontos momentuma, hogy a közel két millió dollár értékű aranyszállítmány a mai napig nincs meg. Na, de ki is ez a Xatar?

Giwar Hajabi más néven Xatar, egy iráni származású német rapper, akit 2014 decemberében engedtek ki a börtönből. Eredetileg nyolc év börtönre ítélték, miután 2009-ben kirabolt egy aranyszállítót, és 2,2 millió dollár értékben lopott el arany ékszereket társaival. Korábbi bűncselekményei közé tartozott, hogy úgy orrba vágott egy Playmate-et Hugh Hefner egyik buliján a Playboy-villában, hogy eltörött a lány orra. Ezen kívül csupán némi pitiáner kábítószer-kereskedelem londoni tartózkodása során. Az aranyrablást követően Moszkván keresztül Irakba menekült, ahol elkapták, bebörtönözték, megkínozták, majd végül átadták Németországnak. Becsületére legyen mondva, hogy nem tudták kiszedni belőle az infókat. De senkinek nem kívánok egy iráni kihallgatást. Ott azért nem nagyon foglalkoznak a hágai emberjogi bíróság irányelveivel. Xatar, miután kijött a böriből, mindenkit biztosított arról, hogy megváltozott. Ám mindeközben zenéivel ő és kiadója továbbra is a bűnözői életforma igéit terjeszti. Egyik leghírhedtebb videóklipje az aranyrablás pontos körülményeit mutatta be hónapokkal azelőtt, mint hogy ténylegesen elkövette volna a bűncselekményt.

XATAR “OHNE REDEN/ GIB KEIN HAND”

Xatarnak amúgy nagy a respektje a német törökök és arabok körében. Ebben a számában, amikor börtönben volt, az ő szövegét mondja fel a fél német rapszakma.

Érdekes, hogy elsőre egy sudribunkó benyomását kelti, amire még rá is tesz egy lapáttal. Az interjúkból és az életéről szóló filmből kiderül, hogy messze nem olyan egyszerű fazon, mint ahogy azt beadja. Az apja karmester, komponista, édesanyja tanár, lánytestvére újságíró. A rapszámai sem egybites dumákra épülnek, van benne poén annak ellenére, hogy gangsta shit.

Az egész történet nagyon 21. századi. Régebben a bűnözők igyekeztek eltűnni a radarról és meghúzni magukat, nem rocksztárkodtak. Xatar végül leülte a büntetését. De ez egész karakter furcsa. Ismert rapperként részt vesz egy igen komoly rablásban, mégpedig arccal. Majd utána is ezzel házal, a sztorijának elmesélhető részleteit meséli mindenhol. Az ékszerek pedig a mai napig nem kerültek elő.

Xatar in Prison: VICE INTL (Germany)

Hogy mindennek mi köze van Donald Stellwaghoz? Nézzétek meg a filmet és megtudjátok.

Első kézből kapjuk a történetet. Vagy inkább, ahogy Donald Stellwag szeretné elmondani vagy ahogy Xatar? Ha egy játékfilmben látom ezt az egészet, akkor nem tartom hihetőnek a sztorit. De ezt az élet írta, ahol euro milliók és 9 éves börtönbüntetések repkedtek jobbra és balra. Németország nem viccel, ha gengszterkedésről van szó. A repper nem fekete, és nem kamugengszter, és a Notórius Big pedig tényleg notóriusan kövér.

Ez a doksi az érzelmek hullámvasútja. Az egyik pillanatban azt gondolod, hogy nyilvánvalóan bűnös, a másikban hogy ártatlan pancser. Végül melyik is az igazság, majd eldöntöd te magad, amennyiben megnézed bűnesetekről szóló dokumentumfilmet! De ajj, nagyon kéne ide egy Sherlock Holmes! Szemed előtt a trükk, de mégsem jössz rá.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Killafornia, Murder Mountain: a füves hegyek rejtélye

2023 legjobb animációs filmjei – Kutyáknak és olaszoknak megnézni tilos!

Hood, Robin nélkül: 10+1 gettófilm a javából

Tökizmus, vagy amit akartok

„NE LÉGY BAROM miközben”… nézed ezeket a gettóvígjátékokat

Az Odessza hadművelet: szovjetek, tengeralattjárók és sok-sok kokó