Barion Pixel

Deszkás Odüsszeia

Benedek Csanád

2023.06.15.

9 perc

Nagy utazás kis deszkán: egy őrült vállalkozás margójára

A 37 éves Long Island-i (NY) Chad Caruso gondolt egy merészet, majd gördeszkájával (nem longboard) nekiindult, hogy átszelje az Egyesült Államokat. Az egészen különleges kihívás elsődleges célja a Natural High nevű nonprofit szervezet számára való pénzgyűjtés, a függőséggel kapcsolatos figyelemfelkeltésre a fiatalok számára, lévén Caruso is sokáig küzdött alkohol- és drogproblémákkal.
A kaland elsőre izgalmas ötletnek tűnhet, bár ha arra gondolunk, hogy esőben, hóban felfelé próbálunk haladni a Sziklás- és az Appalache-hegység szerpentinjein, mindezt egy gördeszkával, abban azért benne van néhány nyomorúságos kilométer.

Chad Caruso ennek ellenére kitartott, és 57 nap alatt 4830 km-t
deszkázott végig az országban Venice Beach-től (LA) a keleti parton
található Virginia Beach-ig. Átlagosan napi 88 km tett meg.

Az előzmény

50 állam, 50 nap, 50 trükk
Caruso már behúzott egy őrült projektet a „deszkáscipő listáján”. Ez volt az 50 állam 50 nap 50 trükk kihívás. Az 50 államban zajló egyszemélyes demó dokumentálására, és annak bizonyítására, hogy ezen időkereten belül minden államban új trükköt adott be, Chad minden nap 5-12 perces videókat forgatott. Alkalmanként nagyjából 7 órát deszkázott, hogy meglegyen egy trükk, kábé 7 órát vezetett, és 5 órán át vágta a nyersanyagokat. Az első napokban csak körülbelül két-három órát aludt az autójában. Az utazás előrehaladtával egyre okosabban csinálta a rutint, és jobb rendszert talált napi videóinak szerkesztéséhez, ami lehetővé tette számára, hogy éjszakánként már négy-öt (!) órát pihenjen. Chad majdnem három hónapot töltött egyedül az úton.

2018-ban hónapokon át minden nap új trükköt tanultam, és ez volt az
egyik legszórakoztatóbb dolog, amit valaha csináltam” – mondta Caruso.

Chad a GoFundMe-n keresztül barátok és véletlenek segítségével finanszírozta ezt a kalandot. De bevallotta, hogy mivel senki nem ismerte, nagyrészt a saját megtakarításából oldotta meg.

Elmeséltem a történetemet egy random srácnak az utcán Észak-Karolinában, és 100 dollárt adott csak úgy nekem. Az egész utazás tele volt ilyen pillanatokkal.” Chad.

A nagy utazás!

A távolságot, mint üveggolyót, megkapod.”
Rengeteg módszer létezik a nagy földrajzi távolságok megtételére, rekordok felállítására, de Chad úgy csinálta, ahogy a legtöbb deszkás tenné: függetlenül bárkitől és különösebb terv nélkül. Sok rekordert kisegítő járművel követnek, felszereléseket, orvosi eszközöket, élelmet fuvaroznak utánuk. Ezenkívül van egy kis csapat, ami megtisztítja, logisztikailag zökkenőmentessé és biztonságossá teszik az utat számukra. Chad ellenben az egészet tök egyedül csinálta, minden felszerelését egy hátizsákban vitte (csak egyetlen váltás ruha, szerszámok és víz volt benne). Többnyire gyorséttermi ételeket és benzinkúti harapnivalókat evett – bár tegyük hozzá le is mozogta a zsírt és a cukrot. Ritkán tudta, hogy hol fog aludni, de általában az útvonala mentén megtalálta a legközelebbi szállást, néha meg csak meghúzta magát valami fedett helyen.

The CRAZIEST Trip of My Life | Skate Across America Day 1

Gyakran került váratlan slamasztikába. Kifogyott a vízből a sivatagban, az Appalache-hegységben rekedt, és persze számtalan helyen tévedt el. Aztán az eső. Ez így leírva három betű. De ha 8 órát esőben gurulsz, az életed is megunod. Valószínűleg a kamionosok is ezt gondolták az út szélén deszkázó, eső esetében már inkább pocsolyákba hullámlovagló formára.

Az utazás nagy részét rosszul aszfaltozott, autókkal és kamionokkal teli, négysávos autópályák szélén töltötte. Ne feledd, a szép táj csak egy pillanat, ha oda autózol gyakran ipari, sivár környezeteken visz át az utad. Na, ez deszkázva még lassabban telik. Maga a deszkázás ilyen szinten durván egyhangú. Monotónia tűrés a javából. Egész nap ugyanazon a nyomvonalon, ugyanazzal a tájjal, és ugyanazt a mozdulatsort végrehajtva a végtelenségig. Két hónap könyörtelen monotónia. De legalább a táj szép, mondanánk. Vagy az se?

Minden festői tájon áthaladott napra 10 nap teljesen jellegtelen ipari vagy
mezőgazdasági övezet jutott, amelyek mindegyike ugyanúgy nézett ki.” – Caruso.

Test és egyéb technikai problémák
A testtel az a baj, hogy egyszer használatos és sajnos velünk együtt dobják el. Lebomlik, de nincs rá garancia.

Chad évekig tartó térdproblémákkal küzdött, keresztszalag-, térdszalagszakadások, porcleválás. Felmerül a kérdés, hogy akkor hogyan merte ezt az elképesztő túrát bevállalni. Ezt a „deszkás küldetést” is a meniszkusz oldalirányú és mediális újraszakadásával kezdte. Kulisszatitok, hogy emiatt halasztotta el az indulást. Az újbóli végleges lesérülés Damoklész kardja állandó lehetőségként lebegett a feje felett. Útja során sípcsontsérüléssel, kitört foggal, becsípődött idegekkel, kiütésekkel, zúzódásokkal, hólyagokkal, benőtt körmökkel, sarokgyulladással, Achilles-ínproblémákkal, napszúrással küzdött meg.

Furcsa módon az egyik komolyabb egyensúlyi zavar és zakózása abból lett, hogy egy lepke repült a fülébe. A teste, főleg a térde valahogy mégis kitartott. Az utazás közepén az izmok annyira ráálltak a napi rutinra, hogy abbahagyta a nyújtást és a térd jegelést. Megfontolandó tapasztalat volt Caruso számára, hogy valójában az otthoni lépcsős trükkök, vertikális rázódások, egyebek veszélyesebbek voltak térdére, mint egy egész Amerikán át való kruzólás.

A napi rutin
Minden nap reggel 6 órától majdnem éjfélig nyomta. Persze, ha épp megsérült kicsit, akkor lájtosabb tempóban későbbi keléssel. A ruháit maga mosta, és még videókat is szerkesztett, hogy feltöltse a csatornájára.

Chad mindent megtett, hogy a deszkája ne essen a longboard kategóriába. A cruiser és a longboard közötti határ homályos, Caruso-nak fontos volt, hogy hibrid deszkáját gördeszkának tekintsék, ne longboardnak: nagy (de nem túl nagy) kerekek, felhajtott orr, farokrész és klasszikus deszkalapméret.

Nem mellesleg Guinness-rekord
A Guinness-bizottság szigorúan ellenőrizte Caruso útját. Chadnek nagyon pontos digiális naplót és útvonal adatokat kellet szolgáltatnia. Egy GPS-óra, több nyomkövető alkalmazás és fényképfelvételek segítségével ellenőrizték. A haladási rutinját is szabályozták: a napi etápokat beazonosítható tereptárgyaknál kellett befejeznie, és másnap pontosan ugyanarról a helyről indulnia.

Mivel a Guinness nem tesz különbséget gördeszka és longboard között, Chad gyanítja, hogy rekordját hamarosan bitorolni fogja egy sajtguriga méretű kerekekkel és dropdeck-kel rendelkező longboardos.

The Final Push | Skate Across America Day 57

A nagy „befürdés”
Az utolsó 20 kilométer olyanná vált, mint egy hollywoodi film. Caruso maga sem tudta, hogy ekkora rajongótábora van. Az úton random deszkások, gyerekek, családapák, bicósok gurultak együtt vele. Vége fele, bár nem kérte, de rendőri kíséret felügyelte az útját. A célban szurkolók és a média emberei is nagy számban megjelentek. Az óceánba történő ünnepi hasasa után az Odüsszeia most már teljesnek tekinthető. Virginia Beach polgármestere, Robert M. Dyer a teljesen vizes, csöpögő ruhás Caruso mellett beszédet is tartott. A legvégén egy hatalmas meglepetésre május 19-ét Chad Caruso napjává nyilvánította. Ilyen hely ez az Amerika. Nemcsak a gyógyszereik, a deszkások is elgurultak.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

J. Grant Brittain, aki nemcsak művészetté, hanem egy életforma kifejezőeszközévé tette a gördeszkás fotózást

Ridin’ High. Keretbe foglalt pillanatok.

Törvényen kívüli deszkások

Ryan Sheckler és a siker ára

Rodney Mullen – Az ember, aki újra feltalálta a gördeszkát

Miért emelkednek a gördeszka lapok árai?