Barion Pixel

Film készült Jake Burton életéről

4BRO

2021.11.04.

1.5 perc

Jake Burton neve az évtizedek során egybeforrt a snowboardozással. Életen át tartó elhivatottságának eredményeként kulcsfontosságú szerepet játsztott abban, hogy a snowboardozás világszinten elismert olimpiai sporttá és egyben globális kultúrális jelenséggé váljon.

Jake Burton Carpenter 1977-ben, Vermontban alapította meg a nemes egyszerűséggel csak Burtonnek nevezett cégét, mellyel létrehozta a világ első snowboardgyárát is. Jake nem csak a gyártási technológiák folyamatos fejlesztésében, valamint egy vadonatúj üzletág kiépítésében látta meg a lehetőséget, de magáért a szubkultúráért is rengeteget tett, hiszen többek között az ő több évtizedes közbenjárásának is köszönhető, hogy a korábban a síelők által szinte kisajátított pályákon napjainkban már gond nélkül beengedik és elfogadják a snowboardosokat is.

A The Art of Flight-ot is jegyző Red Bull Media House, valamint az Emmy-díjas rendező, Fernando Villena „Dear Rider” címen egész estés dokumentumfilmet készített a sport úttörőjének életéről, ami november 9-én debütál az HBO Max-on.

A snowboard világába való példátlan bepillantást kínáló filmben a számtalan eddig nem látott archív felvételeken túl, megszólalnak a sport elmúlt négy évtizedének ikonikus szereplői, családtagok és közeli barátok is. Többek között Woody Harrelson, aki egyben a film narrátora.

A “Dear Rider“ Jake szeretett riderei előtt tiszteleg, amely ugyanazon közönség, akiket a snowboard cége legendás katalógusainak első oldalán minden szezon kezdetekor megszólított.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Kölyköd voltam: doksi a Kölykök című filmről

Bad Sport: a sport árnyékos oldala

STAX kiadó, ahol a lélek zenéje született

Primal: a bennünk élő ősember

Urotsukidōji, a tiltott gyümölcs. Csakis elvetemülteknek!

Summer of Soul: a fekete Woodstock