Barion Pixel

Fionna és Cake saját sorozatot kap

Benedek Csanád

2021.08.19.

3 perc

Kalandra Fel!, az Adventure Time-on belül. Spin-off a spin-offban. Nehéz követni, de megéri.

Az Adventure Time visszatér egy új spin-off sorozattal. Aminek a főszereplői nem Finn, az emberfiú, és Jake, a kutya lesz, hanem a Jégkirály párhuzamos univerzumában szereplő önmaguk. Fionna, az emberlány, és a Cake, vagyis a magyar verziójában Cuki, a macska.

A Fionna–Cake/Finn–Jake párhuzamos változata először az Adventure Time egyik 2011-es epizódjában jelent meg. Jégkirály-univerzumon belüli, valami adott eseményt, másként elmesélő történetek termékei, ahol Ooo földjén mindenkinek ellenkező nemű társa, ellentétpárja volt. Bubblegum hercegnő például Gumball herceg volt, Marceline vámpírkirálynő pedig Marshall Lee.

Na, most ezt olvasva, ha nem ismered a történeteket, azt hiszed ez egy ilyen trendi gender témájú mese. Valójában arra a már Kurosawa által a Vihar kapujában felvetett dilemmával játszik, hogy más szereplők ugyanazt teljesen másként élik meg. Így az ő történetük is más. Azt is belevéve, hogy a Jégkirály imád ferdíteni, csúsztatni, hazudozgatni. Nagyon trükkös, mint az egész Kalandra fel!-univerzum. A 10 részes sorozat az HBO Max műsorán kerül bemutatásra, Adam Muto, az Adventure Time régi producere, lesz a vezető producer.

Aki tudja, miről beszélek, az úgy is nézni fogja. Hisz Pendleton Ward , Mchale és Muto garancia a minőségre. Ezt annyira ritkán lehet leírni, de tény, hogy ami ezeknek a fickóknak fejéből kipattan az rajzolt arany.

Kalandra fel! gyorstalpaló

Ha nem ismernéd az Adventure Time-ot (magyarul Kalandra fel!-t) bátran kezd el nézni! A rajzfilm sorozatot eredetileg gyerekeknek szánták, de ahogy kiderül, hogy sok felnőtt is nézi, a lovak közé dobták a gyeplőt. Az első két évad után egyértelműen bátrabb szellemi kaland majd minden rész.

A történet két főhőse Finn és az ő „varázskutyája”, Jake, akik Ooo földjén, egy furcsa és varázslatos világban élnek, és állandóan kalandokba botlanak. Ezek a kalandok a sorozat előrehaladtával egyre misztikusabbak, szépek, szomorúak és ijesztőek. Egy felnőtt számára is.

A sorozatot rengeteg díjra jelölték már és indulása óta készült belőle videojáték és képregény is.

Finn, az emberfiú Ooo földjén az egyetlen ismert élő ember. Az árva, hiperaktív kisfiút gyermekkorában egy intelligens, beszélő kutyacsalád fogadta be. Jake ennek az intelligens ebcsaládnak a kölyökkutya tagja, mintha nem egy kisfiú, hanem egy kiskutya kapna emberkét magának.

Ooo földje valójában napjainkhoz képest körülbelül ezer évvel későbbi, egy nukleáris háború (A Nagy Gomba háború) utáni, posztapokaliptikus térség körülbelül Afrika területén, a Föld bolygón. Ez a magyarázat a sorozat főcímdala közben látható nukleáris bombákra, az erdőkben található épületromokra, gépkocsi maradványokra. A háború közben a földi civilizáció jó része kipusztult, a túlélők a nukleáris sugárzás és a bolygóra visszatért mágia hatására mutálódtak, élőhalottá, vámpírrá, varázshatalommal bíró lényekké lettek. És ezzel még semmit nem mondtam.

Amerikában hatalmas siker a sorozat, a nézettsége több mint 3 millió nézőt jelentett epizódonként. Magyarországon a sorozatot a Cartoon Networkon láthatjátok. A magyar nézettség is kiemelkedően magas.
Több éven keresztül ez a sorozat volt a legnézettebb a hazai Cartoon Networkön. A sorozat sajnos véget ért. Ellenben örüljünk neki hogy véget ért, és nem egy végtelen show, mint a Simpsons, hogy egy jobbat említsek. A Kalandra fel! befejezhető.

Over the garden wall / Túl a kerítésen

Ezen kívül van egy másik egyévados sorozat is, ami a csapathoz kapcsolható. Ez egy misztikus dark fantasy, merjem mondani gyermekmese. A sorozat minden része különálló történetként értelmezhető, de a tíz történet összekapcsolódik és ily módon egészet alkot.

Ezen kívül a HBO Max háromórányi Adventure Time extrát adott ki, hamarosan jön ebből is a negyedik. Az első a BMO robotot mutatja be részletesen.
A második Bubblegum hercegnő és Marceline kapcsolatát elemzi. Egy depis vámpír és egy Barbie nyálkirálynő vívódásai. A harmadik részben pedig újra összeáll
Finn és Jake. Az utolsó ősszel érkezik.

Zárszóként el kell mondanom valami személyeset. Utálom a sehová sem tartó sorozatokat, eleve nem szeretem igazán a sorozatokat, egész estés filmnéző vagyok. Ennek ellenére gyerekkel, rokon gyerekkel, egyedül, csajoddal, bátran kezdjetek bele! Fifikás egy rajzfilm. Kalandra fel!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Marley nyomában. Filmek, melyek a felszínt kapargatják, és doksik, amik mélyre ásnak

Danny Trejo, a legszerethetőbb rosszfiú

A vadon könyörtelen jeges szorításában

Legjobb animék a Netflixen

Jay az antiszínész, aki mindig önmagát alakítja

Wu-Tang: An American Saga – a Klán legendáriuma