Barion Pixel

Fogd a maszkot és fuss!

Benedek Csanád

2021.10.07.

5 perc

Leugrok a boltba tejért, de hideg van, magamra kapok valamit és lehet, kirabolom a gyógyszertárat is, ha már arra járok”

A balaklava avagy símaszk, álcasapka, maszkos fejfedő nemhogy a reneszánszát éli, hanem konkrétan sosem volt ilyen menő. Mindenkinek kicsit terrorista, bankrabló vagy kommandós kinézetet kölcsönöz. Főleg fiatalok viselik, de ugye mindenki fiatal akar lenni. Ha nincs balaklavád, símaszkod, most ne legyél büszke magadra, hogy te kívül vagy a trendeken, mert titokban vágysz rá. Ki ne akarná a devizahitelét bankrablással visszafizetni?

Őszintén szólva, használt valaki valaha síeléshez símaszkot? Ilyenkor mindig van egy ember, aki büszkén felteszi a kezét, hogy ő igen. De olyan férfiak is vannak, akiket negyven évesen is az anyjuk öltöztet.

A símaszkoktól már csak egy lépés a fétismaszkok világa, vagy egyáltalán a maszkok, mint utcai viselet.

Most azt kéne írnom, hogy a divat világa jó dolgában már nem tud mit kitalálni, de ez nem igaz, mert jó dolgában millió egy érdekes dolgot hoz létre. Viszont kevés dologra kapja fel a fejét a vizuális ingeróceánban szörföző infonauta.

A hergelő hírek vagy a bizarr dolgok, netán egy kis mell, popsi izgalmasabbá teszi a reggeli kávét. Kim Kardashian ezt egyben megadja mindenkinek. Ő a gyerekeiről éjszaka is gondoskodó szado-mazo anyuka. Gondolom náluk a reggeli is fekete fétis-müzli.

A határok kitolódtak, egyre többet enged és engedhet meg a populáris fősodor. Horrorfilm-díszletek, és fétiskellékek menetelnek be a mainstream öltözködésbe.
Ez abból az amúgy felszabadító, de egyben infantilis nézetből is jön, hogy élheted a hétköznapban is a szubkultúrádat. Felszabadító, mert lassan tényleg mindent lehet. Így nyugi, akárhogy nézel ki, divatos leszel. Másfelől sokakat elvisz egy álomvilágba, egy játékba, amit a fogyasztói társadalom még támogat is: vásárold meg a kellékeit a létező/nemlétező világodnak!

Soha még az ember ennyire nem élt a fantáziavilágában, mint a mostani korban. Kivéve, amikor komolyan azt hitte, hogy van Isten. Milyen bátor és megátalkodott volt az a bűnöző hajdanán, aki biztosan tudta, hogy a pokolra fog jutni. Ma már még ebben sem lehetsz biztos.

Na de fekete humort nem leszámítva, itt van cikkünk témája, vizuális humorban utazó tervezője, maszkkészítője, szobrásza: Shin Murayama.

Shin legújabb kosárlabda maszkjai a Givenchy 2022-es őszi divatbemutatójára készültek. Josh Smith festőművésszel közösen mutatták be, akivel maszkszobrok és nyomatok sorozatát készítették a divatháznak. Ha Josh Smith egy Japánban született és felnőtt festő, akkor Shin Murayama nem lehet más, mint brooklyni székhelyű „puha szobrász”. Shin Murayama egyebek mellett egyedi maszkokat készít, amelyeket nehéz elfelejteni.

Nem titkolt célja, hogy a maszkokat bevigye a hétköznapi divatba is. Ez egyelőre felemás. De lehet ez a téma nem felemás? Az biztos, hogy a maszkok, símaszkok a kifutókon jól teljesítenek. A Balenciaga, Gucci, Givenchy, Carhartt, Pony mind gyárt maszkokat, amit akár meg is vehetsz. Trap klip ma már nem nagyon van símaszk nélkül.

Azt tudni lehet, hogy sokszor egy divatháznál vagy ruhamárkánál, mégha egy húzónévre van is kifuttatva, sokan dolgoznak a célért. Akik gyakran legalább akkora művészek, ha nem komolyabbak, mint maguk a sztárnevek. Murayama munkássága alábecsült. Pedig évek óta a háttérben fáradozik, olyan kreatívok és tervezők mögött, mint Keith Hufnagel, Virgil Abloh, Erik Brunetti vagy Takahiro Miyashita.

Nem véletlen a hatása tehát.

Murayama saját ruházati márkát is üzemeltet. A TWONESS-t. Ott nem ő a nagy megfejtő hanem, Taku Midorikawa, aki Murayama unokatestvére. A TWONESS szintén egy trendteremtő kis cég. A lényege a kézimunka. Végy két ruhát és varrd össze! A cég már a Stüssy-vel is dolgozott együtt.

A maszkok viselete, az ember vágya hogy identitását egy másik alak bőre mögé rejtse nagyon ősi. Kérdés mennyire fog, mennyire tud elterjedni. Londonban egy képviselő még azt is felvetette, beadta törvénytervezetként, hogy a Cityben, a belvárosban ne lehessen kapucnis felsőt viselni, hogy a CCTV-k, a térfigyelő kamerák lássák mindenki arcát. Mindenesetre nem árt, ha van az embernek egy símaszkja. Csak bírják a bankok kapacitással a sok rablót!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alien Workshop: UFO-k Ohióból

Ördögök az angyalok városában: varrios, a latino bandák

Japoneros – Chicano szubkultúra Japánban

Japán, ha partizik – a bizarr bazár, ami sosem zár be

Variációk egy témára: a legendás Reebok Mobius-sorozat

Az Új Jazz, avagy a Freshjive-sztori