Barion Pixel

Killafornia, Murder Mountain: a füves hegyek rejtélye

Benedek Csanád

2023.09.18.

10 perc

A füves hegyek rejtélyei: Murder Mountain
A „füvészkert” nem édenkert, mint ahogy a Part című örökbecsűből megtudhattuk. A szabadságra életcélként tekintő laza hippik egy része nem realizálja, hogy az őket körölvevő világ nem azonos velük. Van, akinek a fű nem a békepipa szimbóluma, hanem egy üzlet, ahol a haszonért képes bárkin átgázolni. Kalifornia eldugott részén lévő Humboldt county-zóna sok látogatót vonz a világ minden tájáról. Néhányan aztán örökre eltűnnek.

Hogy lett a béke szigetéből a Gyilkos hegy?
A Humboldt megye rejtélyei (Murder Mountain) egy ember történetén keresztül mutat be egy teljes világot. A Netflix Gyilkos hegy című sorozata az eltűnt emberek és gyilkosságok magas arányát vizsgálja Humboldt county-ban. A műsor az illegális marihuánatermesztés történetét járja körül a helyi gazdálkodók és hatóságok kapcsolatán keresztül. Ebbe kavar bele a folyamatosan érkező hippi turistacsoportok és a gyors meggazdagodást kereső szerencsevadászok találkozása. A terület őstermelőinek egy része megpróbál a legális kannabiszipar szabályai szerint játszani. De ez már rég nem a békés elvonult hippik világa. A törvényen kívüli zóna egy ritka anomáliája az USA-nak. A dokumentumfilm a modern, vadnyugati Észak-Kaliforniáról, pontosabban Alderpoint környékéről szól. A vadnyugat létezik, ahol azonban a kíváncsiság halálos lehet.

Humboldt az Észak-Kaliforniai vadon egy festői szakasza, ahol az egyesült államokbeli marihuána 60 %-át termesztik, és sajnos nem véletlenül keresztelték Murder Mountain-nak. Nem az éghajlat vagy a talaj vonzza a gazdálkodókat a zónába, hanem az elszigeteltség. Humboldt megyében a legmagasabb az eltűnt személyekkel kapcsolatos esetek aránya egész Kaliforniában. A marihuánaipar veszélytelensége csak a turisták fejében létezik, akik idénymunkára a könnyű pénz és az ingyen pöfékelés reményében érkeznek. Az ingyen szívásból, gyakran igazi szívás lesz. Az egyik őstermelő szerint a hely 1/1 olyan, mint a vadnyugat. Egyes zónákban annak van igaza, akinek nagyobb a fegyvere. Ahhoz, hogy megértsük miről is szól a doksi, nem árt pár alapvető információval szolgálni, mert szinte hihetetlen hogy ilyen megtörténhet a mai modern világban.

Emerald Triangle/Smaragd-háromszög
A Smaragd-háromszög egy észak-kaliforniai régió, és egyben a legnagyobb kannabisztermelő terület az Egyesült Államokban. A régió három megyét foglal magában, fejjel lefelé háromszög alakú konfigurációban: Humboldt megye, a tengerparti és északi zóna, Trinity megye a belföld, Mendocino megye, dél és tengerparti zóna. Legalizáció ide vagy oda, 2023-ban még mindig Humboldt megyében található a legnagyobb illegális kannabisztermesztő szektor.

Pár adat, hogy megértsd mekkora területről van szó. Kalifornia közel akkora, mint Japán. A nagy népsűrűség lent van Los Angeles stb. környékén. Az észak-kaliforniai zónában csak 16 millió ember él. Ezen belül is az Emeráld-zóna különösen lakatlannak számít.

A 2015-es népszámlálási adatok szerint a Smaragd-háromszög teljes lakossága 236 250 fő. Ez egy majdnem Svájc-méretű területen oszlik el. Svájcban körülbelül 7 millióan élnek, itt kicsivel többen, mint 200 000. A lakosság többsége ráadásul elszórtan él a területet alkotó erdős, dombos hegyvidéken. Ebben a ritkán lakott régióban a legnagyobb városi terület a Humboldt megyei Eureka városa, amelynek lakossága kábé 27 000 fő. Na, most erre a hatalmas zónára nagyon kevés rendőr, és rendfenntartó szerv jut. Erdész is kevés van. Kábé olyan, mintha Dunántúlra 30 erdész és 60 rendőr jutna. (Normál esetben egy lakatlan zónában ez elég is.) Az arányok nem a mi perspektíváink alapján mérhetőek. Ha Magyarországon elveszel és sétálsz 3 órát egy irányba, nagy valószínűséggel egy településre jutsz ki. Itt napokig lehetne kóvályogni úgy, hogy utat nem találsz, nem hogy embert. Amikor a mariska termesztése illegális volt, ez a terület távoli elhelyezkedése és a korlátozott bűnüldözési lehetőségek miatt vonzó volt.

Nem véletlen, hogy fűfarmerek az 1960-as évek óta termesztenek fűvet ebben a régióban. A Smaragd-háromszögben a ganjatermesztés életmódnak számít, és a helyiek úgy vélik, hogy mindenki, aki ebben a régióban él, közvetlenül vagy közvetve függ a kannabiszipartól. Az iparág robbanásszerűen megnőtt a régióban a California Proposition 215 törvény elfogadásával, amely legalizálta a kannabisz gyógyászati célú használatát Kaliforniában. A 2016-os törvény elfogadása gyakorlatilag legalizálta a kannabisz általános értékesítését és forgalmazását. Itt azt kell megérteni, hogy kétfajta pszichológia van. Vannak a normálisabbak, akik kijönnek a fényre, és vannak azok, akiket csak a haszon érdekel, és nekik igazából mindegy, hogy illegális vagy nem, ők akkor is csinálnák. Ezen a hatalmas területen el lehet bújni, helikopterek, drónok ide vagy oda.

Környezetvédelmi aggályok
Ahogy a doksiban is elhangzik, a hetvenes években még feltételezhetően 60-70 ember foglalkozott ezzel a környéken, ma legális verzióban is nettó 2000. Hát még az illegális farmerek. A Smaragd-háromszögben a kültéri kannabisztermelésnek durva környezeti hatása is van, amely nagyrészt szabályozatlan. Ezek magukban foglalják az illegális duzzasztást, a patakok vízelvezetését valamint a peszticidek, ismertebb nevén növényvédő szerek beszivárgását a talajba, vízekbe. A marihuánaültetvények tarvágásai és illegális útépítései (igen utakat is csinálnak), szintén rombolják a természetes környezetet. A töménytelen mennyiségű szemétről már nem is beszélve.

Fenyő függöny eltakar
A Murder Mountain: Welcome to Humboldt County egy krimi dokumentumfilm-sorozat, amelyet először a Fusion TV-n mutattak be. A Netflix átvette a sorozatot, és milyen jól tette. Kalifornia olyan szegletébe láthatunk bele, amiről keveset hallani.

A Murder Mountain ablak egy rejtőzködő, visszahúzódó világra.

A fenyő függöny metafora, de szó szerint is lehet érteni. A nagy fenyvesek eltakarják a marihuánaültetvényeket a kíváncsi szemek elől, sokszor még helikopterről sem lehet látni. Másrészről az itt élők nem akarnak felhajtást, ezért néha egyszerűen eltűnnek emberek. Persze ennek sok oka lehet. A doksi nagy része a 29 éves Garret Rodriguez, egy wannabe kannabisztermesztő esetét követi nyomon, akit 2013-ban holtan találtak a régióban. Garret délről költözik fel, hogy egy marihuána farmon dolgozzon, titkos területen. Rodriguez eltűnése után szülei a rendőrség segítségét kérik. Közben old school fűfarmerek magyarázzák Humboldt történetét. Hogy lett a békés menedékből a törvényen kívüliek szabályokat nem ismerő világa. A legalizálás időszaka már eljött, de a termelők egy része továbbra is folytatja az illegális betakarítást, jelentsen ez bármit számukra. A Gyilkos hegy nem erőlteti ránk a végkövetkeztetést, inkább azt próbálja átadni a nézőnek, hogy milyen érzés lehet ott élni a környéken lakóknak. A Humboldt megyei tisztviselők persze bírálták a sorozatot, és aggodalmukat fejezték ki a helyi turizmusra és gazdasági fejlődésre gyakorolt lehetséges hosszú távú negatív hatások miatt. Nekem persze rögtön az jutott eszembe, hogy a sorozat rossz hírverése fáj nekik, de az eltűnt emberek és a vadnyugati törvényen kívüli állapotok nem. Azzal csak akkor van baj, ha kiderül? Persze ez nem ilyen egyszerű. A helyi illegális marihuánaipart nem ők hozták létre, és az ide sereglő szerencsevadászokat sem ők hívták. Meg kell nézni a sorit, hogy magad láss bele. Nem egyszerű igazságot tenni.

A vicces cigi forró végén
A téma más oldalai, avagy a vicces cigi körüli dolgokat mások is szellőzették már. Ha a környék normálisabb (most már) adófizető farmereiről és a termékeikről akarsz látni valami füstöset, ezt ajánljuk.

Ha a Murder Mountainhoz hasonló jellegű doksikat akarsz még nézni, akkor a Weed Country, a Pot Cops, és a Sasquatch is kedvedre lesz. Mind a környék ügyeivel foglalkoznak.

A Weed Country-t a Discovery Channelen sugározták, aminek volt egy „Weed Wednesdays” című programblokkja. Ezek a doksik is a Smaragd-háromszögben található marihuánakereskedőket, -termelőket és -metszőket követte nyomon, valamint a Siskiyou county seriff hivatalának bűnüldözőit. (Pot Cops).

A Sasquatch egy igazi krimi dokumentumfilm-sorozat, amelyet 2021. április 20-án mutattak be a Hulu-n. David Holthouse oknyomozó újságíró végigkövet egy történetet. 1993-ban egy kannabiszfarmon Mendocino megyében egy redneck hillbilly-forma három embert ölt meg. A film során Holthouse a Mendocino megyei marihuánatermesztőkkel és rendfenntartókkal beszélget, akik a Hells Angels motoros banda és egyéb nagykereskedők ügyeit tárgyalják ki. Nehogy azt higgyük, hogy csak Humboldt veszélyes, Mendocino legalább annyira az. Ezek az interjúk feltárják a Smaragd-háromszögben eltűnt emberek összetettebb, nagyobb problémáját. Amerika egy olyan hely, ahol a nagy olvasztótégelyben békességben él egymás mellett több különböző világ. A felszínen. Az eltűntek a mélyben fekszenek, és táplálják a növényeket. Virágzik Amerika.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Hollywood vs. Hollyweed, avagy a marihuána útja a filmvásznon

2023 legjobb animációs filmjei – Kutyáknak és olaszoknak megnézni tilos!

Hood, Robin nélkül: 10+1 gettófilm a javából

Tökizmus, vagy amit akartok

„NE LÉGY BAROM miközben”… nézed ezeket a gettóvígjátékokat

Az Odessza hadművelet: szovjetek, tengeralattjárók és sok-sok kokó