Barion Pixel

Kincs ami nincs? Cyberbűnözés 2.0

Benedek Csanád

2021.07.28.

8 perc

Oszd meg, és uralkodnak rajtad.
Madarat tolláról embert instájáról. Mutasd meg az instád, és megmondom ki vagy.
-És bemegyek hozzád és jól ki is rabollak.
Az internet egy olyan ajtó ahol nemcsak kimenni tudsz, hanem bejönni is tudnak hozzád, akkor is ha nem fogadsz vendégeket.

Véget ért a digitális majális. Informatikai ősz van. Létezik egy elmélet, ami igaz is. Szóval a tudományos fejlesztések rendszerint az alvilágban is vetnek egy nagy hullámot. A rá adott válaszmegoldások csak később terjednek el. Jelen pillanatban a rossz arcok állnak nyerésre.

Miért drága egy Iphone? Az egyik oka, hogy állítólag feltörhetetlen. Nem kell állami Pegasus megrendelés, hogy belássuk ez nem igaz. Egyszerűen az van, hogy egy telefon méretű számítógépbe, még nem tudnak olyan rendszert építeni, ami azt a biztonságot képes hozni, mint egy laptop, vagy nagyobb formátum. Ezt a mondatot nem teszik az arcodba, pedig egy nagyon fontos problémára mutat rá.
A telefonokon zajlik lassan a legtöbb online kommunikáció, de amilyen ütemben nő a felhasználok száma, és igénye, a védelem ezt nem mindig képes követni.

A cyber ver szájba, ha azt hiszed biztonságban vagy a kis Versaillesba.
Ilyen rapszöveg nincs, de lehetne. Az elmúlt pár évben a bűnözők világszerte a közzétett insta, facebook képek segítségével kifigyelték áldozatukat, majd a helyszíneket és a posztolás gyakoriságát is figyelembe véve egyfajta profilt alkottak róla. A fotók abban is sokat segítettek a rablóknak, hogy megtalálják a lakások gyenge pontjait.

Ezek alapján tudták az illető hol lakik, mikor nincs otthon, mik a szokásai. Sok esetben a családtagok, vagy kiskutyák, egyéb kedvencek nevei alapján kódokat is törtek fel. Hisz hiába mondják el, mindenhol ezerszer, mégis sokan egy ismerős név és egy random szám alapján állítanak be belépőkódot.

Taylor Swift énekes esetében az is előfordult, hogy az insta-sztoriban többször is látszó, asztalra ledobált bankkártyát is sikerült kinagyítaniuk a bűnözőknek. Mindkét oldalt. Emlékszik még valaki arra, hogy 2019-ban a Forma1 vezér Bernie Ecclestone lányát, kirabolták? 20 milliárd forint (igen jól olvasod) értékű ékszert vittek el tőle. Hasonló történt az egyik szaúdi hercegnővel is. Szétposztolta a párizsi villáját, mások meg szétrabolták azt. Achraf Hakimi válogatott focistával szintúgy. A lista elég hosszú.

A legszomorúbb eset mindenképp Pop Smoke tragédiája.
2020 február 19. –én a fiatal rapper, az insta-sztorijában megosztott egy képet, hogy milyen menő ajándékot kapott az Off White márkától. A teljes cím látható volt a csomagoláson. Uccu neki, pár arc elment oda fegyverekkel, kirabolta és megölte. Az ilyen szupersztár rapperek, nem házakat, hanem lakónegyedeket érő aranyláncokat viselnek, és az utcáról beszélnek. Van, aki náluk is éhesebb az utcán. A gyilkosa egy 15 éves fiú volt.

Az internet egy olyan ajtó ahol nemcsak kimenni tudsz, hanem bejönni is tudnak hozzád, akkor is ha nem fogadsz vendégeket.

Kevesen tudják, de 50 Cent valójában a How to rob-al lett ismert, nem Dre és Eminem segítségével.
Ebben a korai számában elmondja, kit hogyan rabolna ki, és miért ne, ha szó szerint millió dolláros gyémántokkal rohangálnak. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy ezután nem Ő rabolt ki valakit, hanem Fifty kapott hat lövést. Állítólag a bronxiak, Big Pun, Fat Joe köre nem tartotta viccesnek a számot.
A 2 Pac vs. B.I.G vita is innen indult, hogy 2 Pac-et Brooklynban egy stúdió elött kirabolták, és rajta volt a nyakában egy kisebb ország bankszámlája aranyban. Akkor még nem volt facebook, és insta ezért Biggie-t vádolta, hogy feldobta valakinek merre is jár.

Valaki múltja csak a te jelened?
Technológiai fejlődés és a társadalmi változások felgyorsulnak, olyan módon és sebességgel változtatva meg a környezetet, amit a szingularitás előtt élők képtelenek felfogni, vagy megbízhatóan megjósolni. Igazából az, hogy nem érted, hogy működik a plazma tévéd, nem veszélyes rád, de ha nem érted, hogy működik az internettel mindenhová kaput nyitó telefonod, az konkrétan veszélyes rád.
Felhasználók vagyunk, de minket is felhasználnak. Egyáltalán nem tartom elszállt ötletnek, hogy állami szinten, középiskolásoknak, és nyugdíjasoknak tartsanak digitális továbbképzést, egyfajta tech-mentálhigénés oktatást. De akár nekem is.

Egy életszerű példa, sokan még azt hiszik, régebb a bűnözök is, hogy ha Bitcoinban utalgatnak egymásnak, azt nem lehet lenyomozni. Ez nem igaz, le lehet. A bitcoin blokkláncán mindennek nyoma van. De Monero és egyéb tényleg anonim kriptopénzekben, meg bármit lehet mozgatni. Jelenleg erre nincs megoldása a bűnüldözésnek. Már nem nagyon izgulnak azon a kokainkereskedős és egyéb csempészek, hogy hogyan mossák, hogy hol tartsák a pénzüket. Kripto és cold wallet.

Mi? Bitcoin, blokklánc,kripto, Monero, cold wallet? Mik ezek? Erről beszélek, a technika lelép lassan minket, túl rövid idő alatt túl gyors változások történnek meg. Nehéz képben lenni. Ezt a cikket is az emberek töredéke fogja elolvasni, pedig a gazdaság egy része már itt folyik, és egyre inkább ide fog áttolódni az elkövetkező 30 évben. Ha érdekelnek az alapok, hallgasd meg a Györfi András kriptovaluta szakértővel készített interjúnkat.

Szezám tárulj fel!
Sajnos a kincseiket elvesztő, mai gazdagoknak, nincs ennyire egyszerű dolguk, mint Ali babáéknak.
Reality show indul Angliában az elveszett kriptopénzek visszaszerzésére. Olyan emberek jelentkezését várják, akik nem jutnak be a digitális-pénztárcájukba, avagy elveszítették. A műsor lényege, hogy a reality, érdekes életutakat mutat be, és a győzteseknek megpróbálják a legújabb technológiák segítségével megmenteni az elveszett pénzét. Ha még nem lopták el azt, azóta mások.

Számos módon lehet elveszíteni a kriptopénz állományt. Elveszett cold wallet, véletlenül eldobják a pénztárcát tartalmazó hardvert, a felhasználók elveszítik a kódot tartalmazó kártyát, papírt, a titkosítást rossz címre küldik vagy meghibásodnak. Nem intézkedtek a kriptobankszámla haláluk utáni továbbadásáról. Ez az eset áll fenn a román kriptomilliomossal (Mircea Popescu) is, aki Costa Ricán tengerbe fulladt idén.

Az elveszett digitális vagyon egyik leghíresebb – és drága – példája többek között a San Francisco-i
programozó, Stefan Thomas esete, aki elfelejtette és elvesztette a jelszót, az Iron Key
merevlemezéhez ami 7002 BTC-t, vagyis 243 millió dollárt tartalmazott.

Thomas állítólag még két alkalommal próbálta kitalálni a helyes jelszót, mielőtt a merevlemez tartalmát látszólag visszafordíthatatlanul titkosították. Az ügy még folyamatban van, de két éve nem tudja visszaszerezni a befektetését.

Néhány más helyreállított, megmentett kriptopénz a Bitcoin történetének korai szakaszából származik, azaz 2010-11 környékéről, amikor az érme filléreket ért, és néha díjként adták át online játékokhoz és versenyekhez. Januárban az egyik Redditor szakértő azt állította, hogy több mint 4 millió dollár értékű magánkulcsot talált BTC-ben, amelyet 2012 előtt kapott valaki, és egy régebbi Dell számítógépen bányászott. Senki nem jelentkezett érte, de nem is tudják kinyitni. A sztori mindig ugyanaz, nem vettem komolyan, nem tudom már mi volt a jelszavam a profilomhoz. Na, ezekért a fiókokért a tulajdonosok, de bűnözök is harcot folytatnak, valaki előbb utóbb ki fogja nyitni. Ma már, a platform üzemeltetők sok módon tudnak segíteni a bajbajutott, feledékeny linkeknek, de a közelmúlt hibáira sokan lesnek. Beleszorult a múlt a jövőbe.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Geezer Butler: Bölcsőtől a Black Sabbathig

Tintin és Lovecraft: egy őrült skót elméjében

Herakut: kettőn áll a vásár, avagy graffitis love story!

Jay Adams: az OG definíciója

Kölyköd voltam: doksi a Kölykök című filmről

Chopper rap: gyorsabb a gondolatnál