Barion Pixel

Koreai sz@rakodás

Benedek Csanád

2021.07.14.

3 perc

Zsebpénz kakiból. Avagy a pénznek nincs szaga. A dél-koreai egyetemi WC-k az ürüléket árammá és digitális valutává változtatják.

Nem véletlenül van 2. helyen Dél-Korea az innovációs országok ranglistáján.
Az UNIST (Ulsan National Institute of Science and Technology) professzora olyan WC-t tervezett, amely a kakiból áramot termel. Egyelőre csak az egyetem épületében működő rendszer teszi lehetővé, hogy ételt és könyveket vásárolj az ürítés után kapott digitális pénzből.

„Egy átlagos ember naponta körülbelül 500 gramm székletet termel, ami 50 liter metángázzá alakítható.” – mondta a környezetvédelmi mérnök. Ez a gáz 0,5 kWh villamos energiát képes előállítani, vagy körülbelül 1,2 kilométernyi autó vezetésére használható fel. Vákuumszivattyú segítségével az ürüléket levezetik egy földalatti tartályba, ezzel csökkentve a vízfelhasználást. Ott a mikroorganizmusok metánná bontják a hulladékot, amely az épület energiaforrásává válik. Gáztűzhelyet, meleg vizes kazánt és szilárd tüzelőanyag-cellát működtetnek a lebomló energia által.

Cho-Jae weon professzor találmányát még korszerűbbé tette,
hogy digitális kriptovalutát is létrehoztak e rendszer keretében.

A diákokat ösztönzik arra, hogy a WC-t egy Ggool (vajon guggolnak kell ejteni?) nevű digitális valutával használják. A Ggool amúgy koreaiul mézet jelent. Minden környezetbarát WC-t használó ember napi 10 Ggoolt kereshet ily módon.

A diákok a kriptovaluta segítségével árukat vásárolhatnak az egyetemen, a frissen főzött kávétól kezdve az instant csészés tésztáig, gyümölcsökig és könyvekig.

A diákok átvehetik a kívánt termékeket egy boltban, és beolvashatnak egy QR-kódot a Ggoollal való fizetéshez. Ez egy igazi shitcoin (ez amúgy egy vicc volt a jövőből, amit ha nem értesz most, két év múlva már érteni fogsz, akkor lapozz vissza a cikkhez).

„Ha kicsit a dobozon kívül gondolkodunk, mind tudjuk, hogy a széklet értéket képvisel. Ezt az értéket én most forgalomba hoztam.” – mondta Cho-Jae weon professzor.

„Régebb én is undorral gondoltam a kakira, meg hogy a széklet piszkos, de most ez számomra egy nagy értékű kincs.” – mondta Heo Hui-jin posztgraduális hallgató a Ggool piacon. Még étkezés közben is a székletről beszélek (köszi Heo), hogy gondolkodjak azon, hogy mi lesz, amit megvásárolok a Ggool valutámon.
Zárszónak egy érdekesség. A pénznek nincs szaga kifejezése is a római latrinák megadóztatásából befolyó haszon miatt alakult ki. Azóta vannak Rómában fizetős nyilvános WC-k, Budapesten se ártana, ha lenne.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Banksy, aki bevitte az utcát a gazdagok otthonába

Freaknik: a Dél, ha beindul

NYC sötétedés után a taxi hátsó ülésén, avagy Weideman utazása a városi élet mélyére

Igazi szupersztárt csinált a Run DMC az Adidas Superstar lépőkből

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Travis Pastrana 199 élete