Barion Pixel

Legóverzum

Benedek Csanád

2022.04.25.

15.5 perc

A Lego szerint a világ
Olajválság, háború, világvége? A válasz minden ellen: Lego! Ha azon gondolkozol, hogy mibe fektesd kevéske pénzed a hozzáértők tanácsai alapján, bitcoin, kriptovaluták, NFT-k, arany, részvények, ingatlan, sok minden fel fog merülni, a Lego nem fog elhangozni. Pedig a Lego jobban tartja az értékét, mint az arany.
Az elmúlt 20 évben olyan kultusz alakult ki a dán kockajáték körül, amit semmilyen más játékcég nem tudott überelni. Hol van már a Playmobil, a Hasbro GI Joe-i, az Action Man?! A Barbie pont olyan korlátolt, mint a szépségideál, amit megtestesít. Az „Én kicsi pónim”, lássuk be, még a lányok között is egy fura kis kör, ellenben hardcore kör. Ha fiú vagy és rajongsz az „Én kicsi pónimért”, akkor a flitteres musicaleket is szereted. De ebbe most ne menjünk bele! A Lego még mindig itt van, és régi készletei horror áron mennek.

Van személyes ismerősöm, aki egy hiánytalan régi indiános készlet árából autót vett. (2000 dollárt kapott érte).

A Lego olyan, mint a világháború alatt a nem dohányzóknak a cigaretta. Ha nem vagy legófüggő, de van régi hibátlan Lego-szetted, egy aranybányán ülsz. Minden mérhető legóban. De lassan minden van is Legoban. Egy Lego-mátrixban élünk. Lassan nincs olyan popkulturális termék, film, könyv, történelmi épület, aminek ne lenne Lego-változata.

Leg godt!
Neve a dán „Leg godt!” (magyarul: „Játssz jól!”) kifejezésből származik. Különlegessége, hogy az alkatrészekből szinte bármit meg lehet építeni, és egyazon rendszer elemeit képzik: minden egyes sorozat, újonnan megjelenő készlet (mérettől, formától, színtől és funkciótól függetlenül) kompatibilis a már megjelent készletekkel és alkatrészekkel.

1958-ban született meg az igazi legó, ahogy te ismered, azelőtt fakockák és gyengébb minőségű műanyag elemek voltak. A ma ismert, műanyagból készült Lego 2018-ban ünnepelte 60. születésnapját. Sikerességét bizonyítja, hogy 60 év után az akkori elemekkel a ma gyártottak is kompatibilisek.

Sikerességét bizonyítja, hogy 60 év után az akkori elemekkel a ma gyártottak is kompatibilisek. Nézz bele bármelyik Lego-kockába, és egy apró háromjegyű számot fogsz látni a belső falon. A szám megfelel annak, hogy melyik formát használták, és a sorban hol volt a gyártásnál az elem. Ha bármilyen hiba van, a Lego meg tudja határozni a hibás darab eredetét, és megoldja a problémát.

A Lego-kockák valószínűleg a játékvilág legtartósabb műanyag játékai. Egy átlagos 2×4-es Lego-kocka 431 kg nyomást is kibír.

A legójátékok ideálisak arra, hogy a gyerekeket kreatív gondolkodásra késztessék,
miközben mezítlábas szüleik megtanulják, hogyan kell kreatívan káromkodni.

A Lego több gumit gyárt, mint a Goodyear
A Lego annyi kis játékgumi kereket préseltet ki a készleteihez (körülbelül 318 milliót évente), hogy azok jóval meghaladják a Goodyear, a Firestone vagy a Michelin össztermelését, amelyek termékei egy nagyobb emberi játszótér körül mozognak.

1999 az év, amikor „gonosz” lett a Lego?
Természetesen összeesküvés elmélet is van a Legohoz kapcsolódva. 2000-ig a Lego oda jutott, hogy még a militáns játékait, fegyvereket, tartalmazó szetteket is csökkentette. Viszont ettől valószínűleg függetlenül 2000 környékére a Lego népszerűsége csökkent.

1999 volt az év, amikor aláírták a szerződést a Star Wars licenszre. 2000-től a Lego-játékokban újra van militáns elem, „Wars”, és megjelentek az arckarakterek és bőrszínek. Előtte minden legó egyfajta „Simpsons-sárga” volt. Vannak sokan, akik a Legot azzal vádolják, hogy az átmeneti válság miatt a pacifista karakterét feladta a haszonért, és ugyanolyan agresszív, militáns játékokat gyárt, mint az amerikaiak vagy a kínaiak. A kép persze árnyaltabb, de a legóarcok egyre szomorúbbak. Hogy is van ez?

A legók egyre dühösebbek?
Az új-zélandi Canterbury Egyetemen mérnöki kara egy Lego-tanulmányt és elemzést készített. Több mint 3000 1975 és 2010 között készített Lego-figurát vizsgált meg. A következtetés pedig az volt, hogy a Lego-fejek arckifejezései a vidám irányból a komor felé változtak. A szakértők úgy gondolták, hogy a változás annak az eredménye, hogy több engedélyezett karakter került be a gyártási tervbe. Christoph Bartneck, a tanulmány vezetője aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a hangulatváltozás hátrányosan érintheti a gyerekeket. Már látom a modern verset a jövőből:

Elhervadó reményeim virága,

A legófejek szomorúsága,

felnőtt életem komorságának forrása.”

(Ne legózz, mert azt kockáztatod depressziós felnőtt leszel. Sic)

Perverz legósok?
A Lego régebben „furcsának” tartotta a felnőtt rajongókat. Két ujjal eltartotta magától.

Pedig a felnőtt legóépítők a vállalat leghűségesebb ügyfelei közé tartoznak, általában már gyerekkorukban rajongók voltak, vagy vágytak rá, drága limitált építőkészleteket is szívesen vásárolnak. Másodlagos piacot tartanak fel a figurák, kockák csereberéjére a bonyolult egyedi munkákhoz.

Az AFOL-ok (Adults Fans of Lego) néven ismert demográfiai helyzetet a vezetőség nem mindig fogadta el. Konkrétan pszichológiai kutatásokat fizettet a Lego, hogy ezek az emberek nem betegek-e. Féltette a gyerekvilágot a felnőtt „migránsoktól”. Úgy érezte a cég, hogy a felnőtt rajongók rossz hírét kelthetik a márkának.
Hogy kicsit megvédjük a Legot, azt tudni kell, hogy az első pornófilmek Dániából kerültek Amerikába még a Hustler és a video boom előtt, és az USA-ba van egyfajta kinky kép a dánokról. Ezt szerette volna a Lego elkerülni, hogy ők egy perverz fétis játék hírébe kerüljenek.

Miután a kiskereskedők kritizálták a Legot, amiért nem figyeltek a felnőtt piacukra, a cég válaszul „furcsának” és „kicsit bizarrnak” nevezte a termékükkel játszó felnőtteket, elvetették azt a „fura” ötletet, hogy figyeljenek az igényeikre. Azóta sok víz folyt le Lego-Dunán, és a cég persze megváltoztatta a vállalati policy-t ez ügyben.

A Lego popkulturális hivatkozási pont lett, a retro és felnőttkori rajongása most már nem ciki.

Még odáig is eljutottak, hogy lehetővé tették, hogy a Lego közösségi médiás jelenléte lehetővé teszi közösségének tagjai számára, hogy összeállítási ötletekkel álljanak elő. Ha elég szavazatot kap, és nem valami para téma, a Lego kiadja a szokatlan készleteket is.

A Lego Ideas nemrég elfogadta egy 16 éves magyar fiú ötletét, a legócsocsóasztalt, ami bizony el is fog készülni. 2018-ban a cég elérte az 5,5 milliárd dolláros forgalmat.

Kockulás jó áron?
Minifigurák maxi áron
A Lego-univerzumban egyes csomagok, készletek, minifigurák egészen komoly árakat értek el részben a ritkaságuk, részben a gyűjtők szenvedélye miatt.

A legdrágább Lego-készletek némelyike (például a ritka Star Wars készletek vagy a Taj Mahal) sokat ér, mert hatalmas vagy nehéz összerakni és/vagy kész formájukban különösen lenyűgözőek. Más eredeti LEGO készletek sokat érnek, mert nehéz megtalálni őket vagy régiek. Az árakat egyébként a COVID-19 világjárvány is megdobta a különféle gyűjtemények értéke megugrott, ahogy a világ otthon maradt és nem spórolni kezdett, hanem még inkább elkezdett online vásárolni.

Mr. Gold: a 2013-ban kibocsátott Mr. Gold figurából összesen ötezer darab van, 3 dollárba került anno, most 2000 dollárt ér, ha kifogod vagy ha meg akarod venni.

Feketeruhás Superman: eddig csak 200 db Black Suit Superman készült, most 2200 dollár körül van az áruk.

Arany C-3PO: 2007-ben a Lego bejelentette, hogy öt tömör 14 karátos aranyból készült Lego C-3PO minifigurát rejtettek el véletlenszerűen a különböző Star Wars-os játkok csomagolásaiba, ezzel gyakorlatilag elindították a világ legritkább minifigura-vadászatát. A C-3PO karakterhez használt tömör arany 2007-ben körülbelül 4000 dollárt ért. A szakértők úgy vélik, hogy ezeknek a minifiguráknak az értéke most 10 000 és 15 000 dollár között mozog.

A legdrágább Lego-figura pedig a Boba Fett kollekció. Először 2010-ben a San Diego Comic Con és a Star Wars Celebration V. kongresszuson adták át őket. Két műanyag, két darab arany és két ezüst Boba Fett van. Határozottan ez a legritkább Lego-minifigura. Még soha nem került eladásra komplett készlet! A szakértők egy 14 karátos Boba Fett árverési induló értékét 20 000 dollárra becsülik.

A valaha megjelent legértékesebb Lego-készletek

 1. #10179 LEGO Ultimate Collector’s Series Millenium Falcon
  Legmagasabb eladási ár: 15 000 USD
  Az eredeti ára, körülbelül 450 dollár volt. 15k ért, egy limitált szériás első kiadás ment el. 1679 dollár környékén találsz még megbontott készleteket. Az újrakiadások 3400 és 5700 dollár közötti áron mozognak
 1. #10189 LEGO Taj Mahal, First Edition
  Legmagasabb eladási ár: 3864 USD
  Ez egy tökéletes példa arra, hogy a Lego-készletek értékeivel és árakkal kapcsolatos spekuláció miért nagyon-nagyon kockázatos üzlet. A Lego néhány éve újra kiadta a Taj Mahal modellt egy másik kollekció részeként, ami miatt a készlet ára 3000 dollárról mindössze 450 dollárra csökkent. A leértékelődés ellenére ez a készlet még mindig egy építészeti remekmű. Fontos: többfajta Taj Mahal legó is van, csakhogy még bonyolultabb legyen a nyerészkedés.
 1. #6080 LEGO King’s Castle
  2600 dollár körül megy.
  Mind ismerjük ezt a klasszikust, van, akinek volt is.
  Ha újszerű állapotú, dobozban lévő 1984-es királyi várral rendelkezel, komolyat szakíthatsz. Ennek részben az az oka, hogy általában egy bontatlan Lego-készlet akár tízszer annyit ér, mint egy kinyitott. A másik része, hogy a 80-as években ez egy nagy készlet volt, magas darabszámmal. A ’80-as és ’90-es években egy adott témában a legnagyobb készlet általában 600 darabból állt. Figyelemre méltó, hogy a legók darabonkénti ára nagyjából változatlan maradt – körülbelül 0,10 dollár darabonként – az 1980-as évek óta.

Vagyis összegezve: a Lego tartja az árát, és minél nagyobb a készlet,
függetlenül a megjelenés dátumától, annál nagyobb a lehetséges érték is.


4. #6399 LEGO Airport Shuttle
2500 dollár.
Miért a hype? Mert egyike volt azon ritka egysínű készleteknek, amelyek hurkolt vágányt és akkumulátoros vonatot tartalmaztak. Eredetileg 140 dollárért árulták ezt a 730 darabos modellt. Ez a fajta legós kisvasút vasút nagyon keresett, mert korlátozott gyártású volt. A legófolklór azt mondja, hogy a Lego kiszervezte az egysínű sínek gyártását (csak a síneket, nem a vonatokat) de ez csődbe ment cégnek. Emiatt a sínek szerszámelemei elvesztek, az egysínű készleteket pedig elhagyták.

A Lego-mátrix
Mindennek, magyarosabban mindennek is van Lego-változata.
A játékgyártó cég a lovak közé dobta a gyeplőt és a fantázia szárnyal a Legolandben.

Lego x Adidas Superstar, gyűjtői darab, mert miért ne.

Reszkessetek, betörők!: McCallister ház minden részletével. Mondom, minden részletével, még Bif barátnőjének a képe is ott van.

Lego Ideas írógép: egy tökéletes, működő, olyan mintha, de mégsem működő írógép. Oké.

Rainbow Lego Set vagyis LMBTQ legószínsor. A színsor érdekessége, hogy eredetileg rasszizmus elleni akció miatt készült, de a szivárvány színskála a szimbolikus térfoglalás jelképrendszerében meleg zászló lett. (Figyeled milyen kifejezéseket tudok?). Mindenki azt látja bele. Ettől függetlenül sokan vásárolják, a vásárlói visszajelzések alapján egyszerűen azért, mert szép.

Na, de ugorjunk még egy szintet!
LuuMa EV3- custom made

Az Ultimate Machinemás néven a haszontalan gép, az új LEGO Mindstorms EV3 készlet felhasználásával készült. Lényege egy gép, ami kikapcsolja a bekapcsolót. Tudom, kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozd. És a bizonyíték, hogy a végső háborút nem az ember és a gép, hanema gép vs. gép fogja megvívni.

Egy Lego-ház ház.

Ha azt hitted nincs tovább, elárulom, hogy van.
Izgalmas feladatra vállalkozott egy Brendan Powell Smith nevű Lego-rajongó. Az alkotó úgy tűnik kellő elhivatottsággal és szabadidővel rendelkezik, ugyanis The Brick Testament néven elkészítette szinte a teljes Bibliát legóelemekből, egyfajta képregényként. A sajátos feldolgozás könyvként is megvásárolható, valamint megtekinthető online is a projekt oldalán, melyre 2001 óta kerülnek fel az újabb és újabb munkák. Az épített legótestamentumok néha viccesek és érdekesek, máskor olyan botrányokat kavarnak, amely miatt kiadók vonják vissza a szerző könyvét a polcokról, legalábbis a projekt Wikipedia-oldala szerint.

Az igazi geek fanoknak létezik egy teljesen lecsupaszított techno-funkcionalista oldal is, ahol minden információt megtalálsz mindenről, ami Lego. Igazi mérnöki oldal. A Lego minden darabja, színei megtalálhatók itt. Egy teljes kockaadatbázis.

Lego kaland
A Lego kaland animációk kalandjai. Az az érdekes, hogy maga az elvileg kísérletezésre biztató Lego egyáltalán nem hitt a legós filmekben. Már a hetvenes évek óta bombázták őket ezzel. Csak a kétezres évek környékén a Bionicle, majd a Ninjago animációs sorozatok (amiben szintén nem bíztak, ezért kiszervezték) sikere láttán adtak megbízást egész estés nagyfilm készítésére.

A Lego Movie így egy amerikai Warner médiafranchise, lett amely Lego-építőjátékokon alapul. A 2014-es The Lego Movie című filmmel kezdődött a meglepő siker. A film pozitív kritikákat kapott a rajongóktól és a kritikusoktól is egyaránt. A Lego Movie (magyar címén A Lego-kaland) és az első Lego Batman animációs film jó szívvel ajánlható felnőtt korosztálynak is, egyszerűen a jól megírt forgatókönyv és a tényleg szellemes humor jól építkezik a dán kockák birodalmában.

Becslések szerint ma több Lego-figura létezik a Földön, mint valódi ember és mind túlél majd minket.” – mondta Alice Bell brit környezetvédelmi aktivista. Ebben valószínűleg igaza van, de ha van egy műanyag, aminek létezése nem fölösleges luxus, az mégis a legó. Létezik egy kis (nem is olyan kis) világ, amibe oly sokan a mai napig szeretnek belefeledkezni. A legó legális drog, nehéz lejönni róla, de talán nem is kell.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Scavengers Reign: élni és élősködni hagyni

Szándékosan véletlen: szürreális Budapest Varga Balázs képein

Bob Dylan: A Modern Dal filozófiája

Vhils, a vakolatvandál

DJ Premier plánban

A sötétség tengere: a szörfözés árnyékos oldala