Barion Pixel

Lizzie Armanto – globális hírnévvel egy talpalatnyi fadarabon

Fekete Felícia

2022.05.16.

4.5 perc

Lizzie egy hihetetlenül tehetséges félcső deszkás, nem mellesleg Tony Hawk pártfogoltja. Tagadhatatlan, hogy úttörő szerepe van a női gördeszkázás történetében. Tehetségének és egyedi stílusának köszönhetően többek között szerepelt már a Thrasher Magazine és a Transworld Skateboarding címlapján is. Ő volt az első női gördeszkás, aki sikeresen átgurult Tony Hawk hírhedt 360 Loopján, melynek köszönhetően be is került a Tony Hawk’s Pro Skater 5 videójátékba. Több mint 30 díjjal a háta mögött a generációnk egyik legismertebb gördeszkása.

Egy igazi példakép. Minden gördeszkás kislány álma, hogy egyszer olyan sokra vigye, mint ő. De ehhez számtalan dolog kell, nem csak tehetség. Sokan próbálják megfejteni a titkát, de mint a sikeres emberek esetében mindig, ez is egy sok tényezős a történet.

Lizzie Armanto eltökélt mindenben, amit csinál, nem adja fel és rendkívül egyedi stílusban gördeszkázik. Bár eredetileg szörfös szeretett volna lenni, főleg azért, mert menőnek találta, hogy az egész napot a parton töltse, látszólag semmit sem csinálva, csak várni a tökéletes hullámra. De aztán úgy érezte, ez nem a legjobb módja, hogy hozzátegyen valamit a társadalom fejlődéséhez.

Az öccsével ment le először gördeszkázni, akinek kitört a foga és többé nem jelent meg a pályán. Nem úgy mint Lizzie.

De mi lehet Armanto titka? Eleve jó helyen nőtt fel, mármint a gördeszkázás szempontjából, mivel Santa Monica ideális hely, ha ezt a sportot szeretnénk űzni. Szakértők szerint jókor is született, mert már előtte is elkezdődött a női gördeszkázás de abszolút vele ért el a csúcsra.

A női gördeszkázás sikerén ő maga csodálkozik a legjobban. Például amikor egy születésnapi zsúrról lát videót, ahol a gördeszkáznak a kislányok egy medencés partin. Nem sok ilyet látott gyerekkorában amikor ő volt az egyetlen deszkás lány a parkban. „Nagyon máshol tart már a gördeszkázás, ez volt az a pillanat amikor rádöbbentem erre.” – nyilatkozta az amerikai Glamournak. A lányok már nem “fekete kapucnis fehér hollók”, vagy gördeszkás barátnőként a társasággal bandázó karakterei a deszkás közösségeknek.

Most valóban nagy változás van, úgy tűnik minden szem a női gördeszka sportra szegeződik. Mostanában avul el az elképzelés, hogy ez a sport egy fiúklub. És ezzel egyszerre avulnak el a lányok körében a férfiaknak készülő deszkás cipők is.

A gördeszkás cipők tervezésénél anno aligha gondoltak a nőkre, de ez már a múlt, köszönhetően Armanto és a Vans együttműködésének. A Lizzie névre keresztelt cipő kifejezetten a lányok számára készült, magas szárral, vékonyabb talppal és alacsonyabb talpbetéttel, hogy a női lábaknak is megfeleljen. Van itt egy csomó ünnepelni való – beleértve azt a tényt, hogy a cipő fenntarthatóbb, mint a legtöbb hasonló cipő. De a legfontosabb, hogy 20 év óta ez az első alkalom, hogy a Vans egy nő által tervezett gördeszkás cipőt készít. Ha valami, akkor ez egy történelmi őrségváltás. “Ez az összes olyan embert képviseli, akik eddig alulreprezentáltak voltak” – mondta Armanto a Glamournak. A gördeszkázás mindig egy ellenkultúra volt, „egy peremvidék” ahogy ő maga fogalmazott. Olyan cipőt tervezett, amiben ő is szívesen gördeszkázik.

Lizzie pont azért példakép mert nem csak a deszkázásnak él. Mikor vacsorázni vagy randira megy a belga férjével szeret másfajta, polgári ruhát is felvenni, melyeket szinte mindig turkálókból szerez be.

„Amikor belekezdesz valami újszerűbe, sok a kétség körülötted, és az emberek nem vesznek komolyan. Most már élsportolóként nagyobbá nőttem mások véleményénél. Ez igazi sikerélményt ad. De ez sose sikerülhet senkinek anélkül, hogy őszintén hinne magában. Ezt a képességet nehéz megtanítani, pedig az életed bármely területén alkalmazható.”

Nagyon sok mindenért lehet szeretni Lizzie Armantot: a stílusáért, az eredményeiért, a személyiségért, a tehetségért, vagy csak azért, mert Marika a középső neve.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Ryan Sheckler és a siker ára

Rodney Mullen – Az ember, aki újra feltalálta a gördeszkát

Miért emelkednek a gördeszka lapok árai?

Deszkás Odüsszeia

Miért az utca a skateparkok helyett?

A született klasszis: Ed Templeton