Barion Pixel

Milyen társasjátékot érdemes játszani?

Benedek Csanád

2022.05.10.

12.5 perc

Társasjáték-ajánló: új klasszikusok nyomában

Az ember nem sapiens, hanem ludens. Játékok a játékos embereknek.

Ha az ember legősibb ösztöneiről beszélgetünk, mindenkinek mindenféle az eszébe jut. Túlélés, szexuális reprodukció, ételkeresés és egyéb funkciók. Valamiért kihagyjuk a játékot. Pedig még az állatok is imádnak játszani, pusztán a játék kedvéért, amivel kalóriát is égetnek el, tehát nem funkcionális, és mégis. A játék a kultúra elsődleges és szükséges feltétele, játékban tanuljuk meg magunkat. A legősibb leleteknél is lehet találni utalást arra, hogy játszottak valamit. Például kit együnk meg a törzsből. Höhöhö. Na, ajánlunk pár modernebb társasjátékot, amiben elméletileg életben maradunk.

Nemcsak a karanténnak köszönhető a táblás, kártyás és egyéb társasjátékok reneszánsza,
nincs az az online party, ami vissza tudja adni ha egy társaság összegyűlik és elfeledkezik
a külső világról, és egy saját világot hoz létre az adott játék szabályai szerint.

Sok ismert játék létezik, Catan telepesei, Monopoly, Rizikó, Activity, Bridzs, Stratego, most nem ezeket mutatjuk be, hanem pár új klasszikust, a játékskála minden formájából.

Bang!
„Boom a fejbe, halott vagy haver!”

A Bang! olasz, western-keretmesés, kiesős kártyajáték. Van zombis keretsztoris verziója is. Minden játékosnak van egy szerepe, ez határozza meg, hogy kiket és milyen sorrendben kell „eltennie láb alól” (az adott játékos életpontjainak elfogyasztásával). Taktikákat lehet követni, kell pár játék, amíg ráérzel, de azután elkap a „szereped”. Van, aki banditának, van, aki sheriffnek való, csak ugye a véletlen dönti el mi leszel.

A játéknak sajátos hangulatot ad, hogy (a seriffen kívül) a szerepek titkosak. Ebből komoly benézések, túltaktikázások szoktak kisülni. A seriff és segédeinek feladata a banditák és a renegát „megölése”, a banditáké a seriff semlegesítése (elég a seriffet kinyiffantaniuk, a segédeket nem kell, a renegátnak pedig mindenkit ki kell ejtenie ahhoz, hogy nyerhessen).

A játéknak népszerű és sok kiegészítője és 23 karaktere van (az alapkártyák csomagjában 16 személyiség van). Ezek mind variációs lehetőséget adnak. Az is a Bang-mániát bizonyítja, hogy léteznek nem hivatalos kiegészítések is, amit a rajongók találtak ki. A játéknak dobókockás verziója is ismert.

A Bang jó belépő a társasjátékozásba, egyben egy partijáték is. Nem kell totálisan ráfeszülj maximális tudati koncentrációval. Ügyesen játszik az elemekkel, itt a készítők jól kiagyaltak mindent. Titkos, szerepes játék, nem ismered kivel vagy, ki az akiben bízhatsz, ki kell derítened a játék során ki van veled. Mindenkinek van csak rá jellemző képessége. Mindenki hasznos valamiért. Ellenben kiesős játék is, van tétje. A Banghez kell egy gang, 4–7 fő játszhatja, bár vannak módosított szabályok ettől eltérő létszám esetére is. Bang az egyetlen gangbang amit bátran ajánlhatok.

Fedőnevek
A szókincset, a kreativitást és az emberrablást fejlesztő társasjáték.

Nem tudom mennyire köztudott, de a CIA-nál az ügynökökkel játszanak társasjátékokat, ezeknek az a lényege, hogy valamilyen képességet fejlesszenek. Sajnos ezek szigorúan titkosak, pár dolgot lehet tudni csak.
A Fedőnevek egy szóasszociációs, szó szerint társasjáték.

Két ügynökség összecsapása az alapsztori: melyikük kapcsolja össze okosabban a fedőneveit. A csapatok azon versengenek, hogy melyik tud a saját ügynökeivel hamarabb kapcsolatba lépni. A két csapat vezetőinek olyan szavakat kell kitalálniuk, amelyek segítségével a társaik rájönnek, hogy a kirakott 25 szóból melyek a sajátjaik. A kémfőnök egyszavas célzásokkal, „kulcsokkal” utalnak a saját csapatukhoz tartozó szavakra, akár egyszerre többre is az asztalon. Csapattársaik megpróbálják megtalálni a saját színükhöz tartozó ügynököket, egyben elkerülni azokat, akik a másik csapathoz tartoznak, és senki nem akar a bérgyilkossal találkozni.

A Fedőnevek logikája, hogy úgy beszélj mindenki előtt, kvázi „virágnyelven” a társaddal, hogy tudja mit kelljen tennie, de a többiek, akik szintén hallják, ne értsék ezt. Ez nagyon sajátos, mindig az adott emberre szabott logikát kíván. Ha focimániás a haverod, akkor elindulhatsz ilyen kódok irányába, ha filmbuzi, akkor az segíthet, de az is egészen elképesztő, hogy mennyire mélyen és bátran tudja az ellenfél is asszociálni és felfejteni a logikádat.

Ez egy olyan játék, ahol ismerőseid, barátaid igazán új oldalát, képességeit ismerheted meg. Uhh, fontos veszélyzóna első randin vagy első közös társasjátékozásra, a friss kiszemelted ne ezzel teszteld, mert furán fog kijönni, hogy mondjuk veled nem tudja jól nyomni a metanyelvet, valaki mással meg egy húron fog pendülni. Ez egy igazi, veszélyes, izgalmas játék. Kémeknek, bérgyilkosoknak, beépülő ügynököknek kötelező. A játékhoz minimum négy fő kell, sok online oldalon rosszul van feltüntetve.

A játékot az Év Játékának választották 2016-ban (Spiel des Jahres).

Székek Mistakos székek
Székegyensúlyozó társasjáték,székelyek ajánlásával (ezt nem a szójáték miatt írom, székely vagyok, de székiek is játszhatnak vele).

Ha szereted a Jengát, na, nem az jön, hogy ezt is imádni fogod, naná hogy szeretni fogod, de ez más.

játék abból áll, hogy a székeket egymásra kell pakolni úgy, hogy nem dőlnek le. Meglepően addiktív a játék, és az emberek különböző technikával nyomják. A Jengában a forma miatt nem akkora ez a lehetőség. Nagyon egyszerűnek tűnhet, de meglepő hogy hányféle módon lehet variálni egy műanyag kisszéket.

A Mistakos székes játékban az is jó, hogy egészen őrült képződmények születnek meg, ha kellően ráéreztek a játékra. Tipikusan az a játék, hogy ki kell próbálni, és akkor kapod el a hangulatát.

Egy csomag 24 db széket tartalmaz, de mi arra jutottunk, hogy mindenki vegyen egyet, és akkor a csillagos ég, a szék-Bábel tornya a határ.

Hullámhossz
Logika és asszociáció találkozik, és új szabályokat alkot, mindezt egy sör mellett, ami mindenkinek másképp jó. Hideg-, melegközelítés csúcsra járatva. Igazi partijáték, funky, pszichedelikus borítója ellenére LSD nélkül is élvezhető. Az egyik legszebb, legletisztultabb csomagolású társasjáték egyébként.

A Hullámhossz társasjátékot 2020-ban Wolfgang Warsch, Alex Hague és Justin Vickers tervezték 4-12 fő részére, 14 éves kortól. Ez igazi többes játék, de nem a komplexitása, hanem a csoportos jelleg igénylése miatt. A Fedőnevekhez hasonlóan itt is számít, hogy be tudd lőni mennyire is kell a mutatót eltekerni a célhoz.
A „látnok” és a csapat hullámhosszát kell elkapni.

A célpont el van takarva, és minden körben máshol van. A látnokotok húz egy kártyát. A kártyákon két, egymással ellentétes fogalom található. A látnok egy nyomot ad azzal kapcsolatban, hogy hol helyezkedik el a célpont. A Hullámhossz tippelős játék, ahol két csapat versenyez egymás „agyának olvasásában”.
A csapatok minden körben oda forgatják a mutatót, ahol szerintük a célpont található a takarólap mögött. Az aktív csapatból egy játékos (a látnok) tudja hol van a célpont, de csak egy nyomot adhat, hogy az hol helyezkedik el a két egymással ellentétes fogalom spektrumán. Ezután a csapattársai megpróbálják kitalálni hol van a célpont.

A játéknak az a lényege, hogy szinte teljesen szabályoktól mentes: a csapattársak bárhogy megbeszélhetik a dolgokat, vitatkozhatnak róla. Rá kell érezni, hogy a tea például melegnek számit e, hova sorolnád, ha segíteni akarsz a másiknak. Tipikusan az a játék, hogy nehezen elmondható, de annál jobban játszható. Egy kis vizuális segítség az elmondhatatlanhoz:

Homályrév
Haladó gémereknek, akik tudják mitől döglik…

A Covid járvány mindenki elől elvitte a show-t. Az időt igénylő társasjátékoknak ez mégis kedvezett.
A Homályrév az a táblás kalandjáték, aminek ha időt adsz, kibomlik belőle egy egész univerzum.

2020 legnagyobb társasjátékos szenzációja egyértelműen a Homályrév (Gloomhaven) volt. A minden értelemben összetett és monumentális játék azóta folyamatosan a kritikusok első helyein szerepel, a BoardGameGeek százezer játékot rangsoroló toplistáján is folyton elöl van.

Természetesen nehéz objektíven meghatározni egy legjobbat, mert a játékok annyira különbözőek. Rubik-kockát hasonlítsd össze a hullahopp karikával, nyilván nincs értelme. A Gloomhaven a fantasy játékok csúcsa.

A fantasy világban játszódó történet szerint a játékosok különféle képességekkel rendelkező entitások, akik együtt, jó esetben összefogva indulnak vajákoskodni veszélyes helyek felderítésére és megtisztítására az ott tanyázó félvilági lények ellen. A tapasztalatoktól persze folyamatosan fejlődik a te általános tudásod a játékban és a karaktered képessége is. Mellékküldetéseket is vállalhatsz, hogy bővíthesd az eszköztáradat. Ha most erről a Stranger Things jut eszedbe, nem véletlen, ne feledd, a gyerekek az elején pont ilyen szisztémájú játékot játszottak, a sorozat az ilyen típusú játékok világára épít.

A Homályrév legfontosabb tulajdonsága talán az, hogy fontos és szükséges benne a kooperáció. Együtt kell gondolkozz a többiekkel, együtt kell a csapattá válni, kihasználni és jól használni a karakterek képességeit, ami azt jelenti, hogy a játékosok folyamatosan csiszolódnak össze.

A játék nem olcsó, 45-50 ezer forint körül van. Mivel legjobban minimum hárman vagy négyen játszható, el is lehet ezt az összeget osztani. Meg szinte nem is egy játékról van szó, hanem száz különböző változatról, játéktábla variációról, azaz ennyi, más és másféleképpen összerakott küldetésről. Ezek közül egyet végigjátszani körülbelül 3 óra, és ebből ad minimum százat egy doboz. Ha így vesszük, már nem is hangzik annyira durván az ára. Azoknak való ez a játék, akiket nem rettent el, hogy szabálytanulással, pályaépítéssel együtt az első játék akár 7-8 órát is elvihet az életükből. Ebbe a játékba el lehet mélyülni. Akik régebb M.A.G.U.S.-oztak, azok szintén fogják szeretni.

Kíváncsiak vagyunk, te mit nyomsz a pókeren túl?
Zárszóként szeretnélek megkérni, ha te is szoktál társasjátékozni, javasolj pár tippet, ugyanis sok játéknál a szabályokat olvasva nem jön át a lényeg, inkább gyakorlatban lehet visszaadni mi is a „fíling”, a hangulat benne! Ha van valami, ami nagyon működik, minket is érdekelne. Most nem az orosz rulettre gondolok, az sejtem hogyan működik.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Hogy kerül a majom a gördeszkára?

A rém és az álom nagymestere: H.P. Lovecraft

A szavak erejének legyőzése Raphaelle Macaronnal

Ang Rita – hordárból legenda. Igazságot a serpáknak!

1UP! Egy név mindenek felett

Hollywood vs. Hollyweed, avagy a marihuána útja a filmvásznon

>