Barion Pixel

Most van Most, avagy érezd az életed!

Sticzay Péter / Fotó: Seb Zanella

2023.04.14.

9.5 perc

Mi? kérdezhetjük teljesen jogosan. Amire a legegyszerűbb, legtisztább válasz újra ugyanaz. Most!

Azért a mi óvatos és gyanakvó elménknek jár egy hosszabb és aprólékosabb magyarázat.
Nincs erre a kifejezésre vonatkozó megfelelő wikipédia szószedett, azaz ami van, az teljesen más dimenzióba kalauzol. Hiszen létezik egy magyar film, aminek a címe, megegyezik cikkünk címével. Nem ecsetelném hosszan a film tartalmát és mondanivalóját. Az biztos, hogy a „Most van Most” mondat egy hatásvadász szlogen lett, olyannyira, hogy egy átlagos magyar film címe után, még egy osztrák banknak a magyar kampánya is eképp szól. Hihetnénk, hogy ennél nagyobb karriert nem futhat be egy ilyen kis profán mondat, de óriásit tévedünk. Egy igazán közkedvelt és populáris ruha márka is úgy érezte, hogy ez a mondat belefér azon mondatok halmazába, ami megszínesíti és még eladhatóbbá teszi a középszerű pólóikat. Tovább fokozva a tömegigényt kielégítő megjelenéseket, létezik ebből egy olyan „gif” is, ahol egy óra mutatója, minden másodpercben erre a szövegre mutat…most

Alternatívabb gondolkodású marketingesek jó érzékkel növelték az átlagos termékek értékét a fenti mondattal. A mondat aktív kereskedelmi használata sajnos a közhelyesség és sablon irányába fordíthatja a fogyasztók nagy többségének lusta és álmos szemét, így a mondat értelme lassan elenyészhetne, pusztán egy formai és akusztikus érdekességé devalválódna. Akár így is lehetne, de mivel ez a mondat ennél sokkal többre érdemes, ezért kísérletet teszek a folyamat megváltoztatására és az értékességének bemutatására!

Mélyen a közhelyek mögé tekintve legtöbbször hihetetlen értékeket
találhatunk és garanciát vállalok arra, hogy itt is ez a helyzet.

Többször hallottam, hogy a „Most van Most” érzését, összemossák a flow fogalmával. Úgy érzem, muszáj tisztáznom a különbséget. Csíkszentmihályi Mihály elvitathatatlan érdeme a flow fogalom megalkotása és annak lélektani és filozófiai aspektusainak kifejtése. A „flow” fogalom már nagykutya, rendelkezik wikipédia szószedettel, szóval könnyű a házatáján körülnézni. Nagyon pongyolán azt tudom nektek a flowról elmondani, hogy Csíkszentmihályi a boldogság kutatás kapcsán „talált rá” erre a jelenségre. A flow az a tudatállapot, ahol elmosódik az idő érzékelése, szorongásmentes, mélyen koncentrált- és aktív tudatállapotba kerül az elme, ami kimondottan izgalmas számára. A flow állapotot általában aktív koncentrációt igénylő tevékenységek gyakorlás alkalmával lehet megtapasztalni. A belefeledkezni valamibe jelenségről beszélek.

Művészi alkotás, tudományos kutatás, sport tevékenység, azok az aktívitások, ahol a legkönnyebben belefolyhatnak a szerencsések ebbe az állapotba. Amennyiben bátrak vagyunk és általánosan figyeljük a flow fogalmát, akkor már a legkisebbek játéka közben is felfedezhetjük ezt az állapotot. Amikor a játék úgy elvarázsolja a kicsiket, hogy se nem látnak, se nem hallanak, pusztán csak játszanak.

Tehát a flow érzés nem tudatosan előidézett állapot,
hanem egy közvetítő csatornán keresztül lehet megtapasztalni.

A csatorna a hangszer, a játék, a festőecset, vagy a számítógép billentyűzete, a lényeg az, hogy nagyon érdekes legyen számunkra és teljesen beletudjunk feledkezni. Nagyjából ez a flow állapot. Köszönet Csíkszentmihályinak, aki felhívta a világ figyelmét erre a fontos tudatállapotra.

És akkor térjünk vissza végre cikkünk valódi témájára, a „Most van Most” kifejezésre.

Eckhart Tolle 1997-ben írta meg a Power of Now című nagyhatású könyvét. Hívjuk filozófiai értekezésnek. Tolle ebben a könyvében arra tesz kísérletet, hogy egy ősrégi spirituális információt kibontva, komplett világszemléletet adjon az olvasóinak. Lássuk be, rengeteg emberhez jutott el az eszmefuttatása, világhírű gondolkodónak tartják, de sajnos az ő karizmája és hatása se ütötte át a világ populációjának kritikus tömegét, amivel az emberiség megválthatta volna magát a szorongásaitól és egyéb igazán komoly rossz viselkedési formáitól. Néhány próféta pár ezer évvel ezelőtt legalább addig jutott, hogy nagyobb számban adták ki a gondolataiból készült könyveket és a szerencsés jogutódaik, a mai napig jól élnek belőle. Na, tegyük félre a szarkazmus felesleges köreit.

Sajnálatosan a kritikus tömeg nem jött még össze, de szerencsémre sokak mellett engem is teljesen elvarázsolt a szerző gondolata és filozófiai útmutatása.
Az alábbiakban látható rövid videóban igyekeznek eredeti módon összefoglalni Tolle filozófiáját:

Mióta először olvastam Tolle mondandóját, azóta egyre csak ért és alakult bennem az érzés, majd egy trauma utáni feleszmélés alkalmával fogalmazódott meg igazán a „Most van Most” érzése, majd mondatot öltött, kifejezéssé vált.

A „Most van Most” egy tudatos pillanat, azaz tudatos pillanatok minél hosszabb láncolata.

Ha még mindig olvasod ezt a cikket, akkor nagy esélyed van, hogy megtapasztalod a „Most van Most” érzést. Hiszen nyitott és érdeklődő vagy, átlagosnál erősebb a koncentrációs képességed és a komplex fogalmak megértésének a terén is valószínű az átlag populáció felet állsz. Lévén ez nehéz téma, amit a többség nem szeret, ahogy olvasni sem, és úgy alapjban véve nagyon gondolkodni sem. Nehezen emelik fel a tekintetüket a sorozatok világából.

Szóval, ha már idáig eljutottál, teszek egy kísérletet, hogy megértsd a Most van Most fogalmát, ami legegyszerűbben egy feladat gyakorlással egybekötve lesz a leghatékonyabb.

Válassz ki egy pillanatot! Egy pillanatot, amikor megtudsz állni és figyelni tudsz. Semmi más nem kell, pusztán ennyi! Tényleg.

Azért, hogy megkönnyítsük a gyakorlásod kezdetét, arra kérlek válassz egy olyan pillanatot, amikor valami lenyűgöző vesz körül. Például egy varázslatosan tükröződő naplemente a Balaton tükörsima vízfelszínén, vagy a gyermeked pirozspozsgás alvó arca, vagy a meglepetés szülinapodon amikor a barátaid mosolygó arca vesz körül, vagy az edzésed után ahogy a zihálásod lassulva vezet át a normál légzésbe. Olyan pompás pillanatokról beszélek, amiket pozitívként tudsz megélni. Ha egy ilyen pillanatban „felébredsz” és tudatossá válsz, abban a pillanatban kell elkezdeni nagyon figyelni. Figyelni akár egy érzékcsatornára (hallás, látás, szaglás, tapintás) akár egyszerre az összesre. A lényeg az, hogy a pillanatot minél mélyebben és részletesebben éld meg. Abban a pillanatban a lehető legmélyebben figyeld és éld meg a téged körülvevő hangokat, a látvány minden részletét, a belélegzett illatok minden komponensét és a testedet érintő érzéseket és rögzítsd, akarom mondani tudatosítsd ezek valóságát. Olyan ez a pillanat mint a fényképeszeknek a raw file típus, minél több információt sűrítesz be egy pillanatba, és azon információkat mind figyelmed alá vonod.

Ennyi az egész.

Hozok még egy hasonlatot, ami segíthet megérthetni ezt a folyamatot. Képzeld el, ahogy átlagos módon étkezel. Beszélgetsz közben, vagy gyorsan magadba tömöd, vagy filmet nézel közbe vagy olvasol, ahogy szoktad. Illetve ehetsz úgy is, hogy apró falatonként óvatosan morzsolgatva a nyelved és fogad között figyelsz minden apró íz molekulára, külön-külön.

Egy idő után, már nem csak a csodálatos pillanatok elcsípésekor sóhajtunk fel, hogy most van most, hanem bármikor. És ha jó úton járunk a gyakorlással, bármennyire hihetetlen, de rossz hangulatban is képesek leszünk belekerülni ebbe a tudatos pillanatba, vagy pillanatok minél hosszabb láncolatába.

Az történik ilyenkor, hogy a „mostra” figyelünk és miközben a pillanatra figyelünk, aközben elkezd az Élet egyre érdekesebb és értékesebb lenni számunkra, hiszen végre egyre jobban érezzük. Mintha kiszállnál a kocsidból és az átlagosan futó táj, hirtelen komplex csodává válna.

Igazából ezzel a gyakorlattal az Életünkhöz kapcsolódunk. Lehetne ezt még nagyon spirituálisan és filozofikusan tálalni, hogy igazán komoly humbugnak tűnjön, de ez nem szándékom. Bármilyen furcsa, ez egy egyszerű dolog!

Tekintsétek egészséges gyógyszernek, vagy edzésmetódusnak, vagy aminek akarjátok, teljesen mindegy. A gyakorlással csak jót tehetek magatokkal.

Kedves Olvasó, köszönöm, hogy elolvastad a cikket, és még egy dologra megkérnélek. Kezd el érezni azt, hol vagy most, milyen hangok vesznek körül, mivel érintkezik a tested, milyen illatokat érzel és hogy milyen a kedved MOST!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Kosárlabdapálya az egész világ, legalábbis Kasper Nyman kosár és csont nélküli fényképein

Marley nyomában. Filmek, melyek a felszínt kapargatják, és doksik, amik mélyre ásnak

Az indonéz cyberpunk Vespa-kultúra

Rick Rubin – A kreatív folyamat: Az alkotás mint életmód

Elkeseredett szovjet plakátháború az alkohol ellen

J. Grant Brittain, aki nemcsak művészetté, hanem egy életforma kifejezőeszközévé tette a gördeszkás fotózást