Barion Pixel

Sámánok meséi

Benedek Csanád

2022.09.24.

5 perc

Welcome to the jungle: Hat animáció, ami fizikailag hat rád.

Hat speciális hatást keltő sajátságos vizuális orgazmust kínálunk. Ezek a videók a szó legjobb értelmében tudat állapot módosítók. Direkt annak szánták. Ennek ellenére semmi mesterséges vagy mesterkélt nincs bennük.

Izgalmas vizuális játékot kínálunk, amit kár kihagyni. Hat olyan díjnyertes vizuális animációt mutatunk be, amik túlmutatnak önmagukon. A hagyományos animáció világa nem hogy korszerűtlen lett, hanem fénykorát éli. Hat csodát mutatunk be, ami nem biztos, hogy mindenkihez eljutottak. Az összetartó kapocs a kisfilmek között a természet a dzsungel az univerzum, a káosz végtelenje és a szabadság.

Húsz perc az életedből. Nagyjából ez az együttes hossza a rajzfilmeknek, klipeknek.
Apránként is nézheted, mindegyik különleges kikapcsolódást ígér. Rejtélyesek, talányosak
érdemes többször is megnézi, sok apró kis vizuális bonbon van elrejtve bennük.

1. A sámán meséje
„Néha nagyobb szükség van a rejtélyre, mint a válaszra.” – Ezzel a Ken Kesey idézettel kezdődik ez a kis film.
Egy ősi perui mese alapján készült. Egy sámán misztikus utazását láthatjuk időn és téren át a dzsungel mélyéből a kozmoszba.

Az idős sámán annak kereste a módját, hogy miként tudná meggyógyítani az emberek lelkét, ezért leült egy fa alá, és olyan hosszú ideig meditált, hogy egy szőlőtő kikelt a mellkasából, majd az inda felkúszott egészen az égig. A kapcsolat a Föld és a Kozmosz között. A falu lakói felfedezték, hogy az inda nedve a chacruna levéllel együtt elkeverve gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Az indás levél neve Banisteriopsis caapi, de talán ayahuascaként jobban ismered.

A video zenéjéért és animációjáért egyránt Jules Guérin felel. Idén minden nagyobb animációs fesztiválon versenyben van a klip.

2. Scavengers
2016-ban rajzfilmes körökben nagy port kavart ez Moebiust és francia stílust idéző animáció. Mondjam úgy, űr-szelet vetett és viharos tapsot aratott. Egy igazán lenyűgöző animációs remekmű. A mai napig megy a találgatás miről is szól. Különböző teóriák léteznek. Már a cím is sajátos a „scavenger” szó jelentése: utcaseprő. Bár Joseph Bennett és Charles Huettner az elsődleges értelmi szezői, még legalább tizenhárman dolgoztak ezen a kisfilmen, ami a listánkon a leghosszabb.

Nem spoiler-spoiler! Miután megnézted azután olvasd el!
Az én értelmezésem: A tér-idő ugrás egy fura módját látjuk itt, a nagy kérdés hogy a múltba vagy a jelenben otthonhagyott gyerekeihez megy vissza. Vagy eleve egy másik dimenzióban van.

3. Chelou/Andy Baker – Halfway to Nowhere
Nehéz ördögnek lenni, vagy minden ember sárkányfog vetemény? A zene a mondanivaló és a vizuális megvalósítás ritkán találkozik ilyen sajátos úton egymással. Az biztos, hogy nem evilági a klip. Chelou járt nálunk is, fellépett az A38-on, érdemes elkapni, ha szerencsénk lesz és jön megint.
A klipet Andy Baker jegyzi. Valójában ez most róla szól, nem annyira Chelouról.

4. Mcbaise – Water Slide (feat. Kamggarn)
Mcbess vagyis Matthieu Bessudo egy francia illusztrátor, aki Londonban él. De nem csak grafikus, hanem zenész is. Ilyen, ha valaki magának álmodhat amit aztán meg is tud valósítani. Mondjuk ezt nem is lett volna egyszerű elmagyarázni másnak. Mcbessről külön is fogunk írni, addig is egy kis csemege a világából.

5. Ciclope
Egy repülő drón csomagot visz különböző tájakon keresztül. Ezzel persze nem mondtam semmit. Az apránként felépülő vizuális teljesítmény viszont szavakban szinte leírhatatlan. Ezért érdemes animációkat, rajzfilmeket nézni, ez egy csoda.

A 2016-os Ciclope fesztivál nyitófilmként készült, melyet a berlini Kino Internationalban mutatták be, élő kórussal a színpadon. Ezzel egy régi filmes hagyományt elevenítettek fel. Régebben a film tényleg színház is volt, és a némafilmek alatt sokszor a zenekar és kórus adta a hangot. Az ötlet és megvalósítás Bjørn-Erik Aschim és Max Taylor munkája.

5+1 = 6 < NON !
Listánk leginkább megfoghatatlan darabja Louis Fourel DMA animációs iskola (Cournon d’Auvergne) keretében készült alkotása. Nem mintha a többi könnyen emészthető lenne. Nem volt célunk a francia animációval foglalkozni, de a hat animációból négy bizony francia kismester nagy munkája. Valami van azokban a borokban, kávékban, croissantok-ban az biztos. Szavakkal itt is nehéz leírni mit látunk, és megnyitja minden emberben a költői vénát, és a gyermeket egyszerre. Csak ajánlani tudom.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Marley nyomában. Filmek, melyek a felszínt kapargatják, és doksik, amik mélyre ásnak

Danny Trejo, a legszerethetőbb rosszfiú

A vadon könyörtelen jeges szorításában

Legjobb animék a Netflixen

Jay az antiszínész, aki mindig önmagát alakítja

Wu-Tang: An American Saga – a Klán legendáriuma