Barion Pixel

TTT  avagy a techweartudatos trend

Benedek Csanád

2022.02.04.

12 perc

Útmutató kezdőknek a techwearhez

A techruházatot eredetileg úgy tervezték, hogy aktív igénybevétel mellett is működjön: olyan tevkényeségeknél, melyek extrém időjárási körülmények közepette zajlanak, illetve fokozott igénybevételek vannak kitéve. Ilyen példának okáért a hegymászás és a terepkerékpározás.

A techwear egyben a jövő ruházata a jelenben, a polgári lakosságnak
elérhető aktuális technológia, ami a legtöbbet hozza ki az anyagokból.

Ha észrevetted, hogy stílustudatos polgártársaid közül többen úgy öltözködnek, mintha statiszták lennének egy futurisztikus sci-fi thrillerben, akkor nem vagy egyedül. A másik fele mintha a körúton készülne a csúcstámadásra, olyan expedíciós kabátokban csattog át az Oktogonon. A techwear és gorpcore egy jóhiszemű trend, a technika és a funkcionális túraruházat, ami keveredik egy kis military életérzéssel. Délutáni sörözéshez, hétvégi túrázáshoz, de világégéshez, polgárháborúkhoz és klímakatasztrófákhoz is alkalmas öltözet.

Normcore, gorpcore, hikercore és a techwear
Avagy amikor a gazdagok szegények, és a szegények gazdagnak akarnak látszani. 

A normcore az utóbbi évek legszerethetőbb stílusa. Valójában mindig is itt volt, csak a divatguruk a nagy görcsölés közben most vették észre. Hozzá kell tenni, hogy a trend trendülését Steve Jobs techguruvá válása és mennybementele is segítette. Most nem halálára, hanem a legendává válásáról beszélek. Egyszerű alapdarabok, sportcipők, márkajelzés nélküli ruhák. Innen már csak egy lépés a gorpcore.

A gorpcore a nevét a túrázók alapvető élelmiszerforrásából származó kifejezésből kapta: „G.O.R.P. (Good Ol’ Raisons and Peanuts” [Jól bevált mazsola és földimogyoró]). Ez a túra- és hegyiruházat-esztétika az elmúlt években egyre nagyobb lendületet kapott.

Régebben a gorpcore olyan embereket jelölt, akik tényleg túráztak és ezeket a ruháikat hordták a városban is, nem különösebb trendcéllal, hanem ez volt nekik.
Ők most a hikercore arcok. Ezt nem kell túlgondolni, olyan emberek akik tényleg járnak túrázni, sziklát mászni, ha úgy van, szabadban is alszanak, isznak patakvízből, nem kell rögtön a K2 megmászására gondolni. Az újfajta gorppcore pedig a techwearrel együtt a legújabb trend, itt jórészt gazdagok és városi yuppie-k veretnek high-tech hegymászó és egyéb outdoor szettekben. 

Egy nagyobb kulturális váltás van folyamatban. Az outdoor márkák megdicsőültek, és még drágábbak lesznek, emelett a high-fashion divatházak a streetwear után a túramárkákra csapnak le. A techwear cuccok meg mindig is drágák voltak. 

Kempingsikkes divattervezők a kávéházban túrázóknak

A Givenchy, Lanvin, Prada high-tech túracuccokat visz a kifutóra. Lássuk be, hogy a Moncler már rég nem egy símárka, hanem a gazdagok vagy a gazdagnak látszani akarók presztízs pufikabátja. Legyünk őszinték, 3500 dollaros Gucci x The North Face sátrat kevesen fogják rendeltetésszerűen sárban, esőben használni. Ez egy hiperhegyi, high-fashion, trendbe szabott túraruházat. 

Techwear azért több mint divat
Részben azért is, mert állandóan fejlődik, ezért a progresszivitás a mozgatója, nem a divathullámok.

A techwear lényegében pontosan az, aminek hangzik: „technológia” (néha a szó leglazább értelmében), amelyet olyan bonyolultan összerakott, kidolgozott ruhák formájában viselhetsz, amelyeket egy csomó ember tervezett, akik soha nem áldozzák fel a funkciót a dizájnért.

Ha megy a ruhamárkád szekere, könnyen növelheted pamuttal, viszkózzal, farmervászonnal az anyagigényedet, de durva technológiai core-ruhákat készíteni sokkal nehezebb. A speciális anyagok költsége, a műszaki háttér miatt is egyszerűen nehezebb elkészíteni

A ragasztott varratok, a hibrid szerkezetek és a vízálló cipzárak speciális (értsd: drága) gépeket követelnek a mintavételhez, nemhogy a gyártáshoz. Ez nem olyan dolog, amit a szabászatban ülve összevarrathatsz.

Ki kell lépned a divatcégek nagyipari hálózatának köréből és találnod kell egy speciálisabb techcéget, amely együttműködhet veled.

Az olyan ritka gyártóhelyeken kívül, mint a portlandi Studio 317, a technikai ruházati cikkek elkészítésének eszközei látszólag elérhetetlenek a feltörekvő márkák számára. 

A funkció is lehet divat
Manapság a legjobb techweardarabok tulajdonképpen felszerelések extrém helyzetekre. De lássuk be, nagyrészt nem extrém hideg vagy meleg tájakon dohos barlangokban vándorolnak ezekben. Sajnos életszerűbb, hogy a SUV-terepjárók és kávézók közötti kis időkben hordják a drágább darabokat, amikor a flaszteren mozognak a szabad levegőre szabadult vállalkozók. 

Önálló stílusmozgalomként a techwear már egy ideje pezseg a divatkultúrában. Van valami megnyugtatóan megnyugtató abban, ha olyan ruhát viselünk, amely sokkal többet kibír, mint amennyire szükségünk lenne. Világvégi katasztrófaelhárító szettekben isszuk a kapucsínót, és klímaválságról diskurálunk.

Figyeljen, ha letenne egy helikopter valahova mélyen a hegyek közé, sírnék” – mondja Mordechai Rubinstein (Mr. Mort stylist) – „Városi ember vagyok, de szeretem ezeket a túra és techruhákat, igaz csak a városban hordom őket, nem szélsőséges környezeti körülmények között. Szeretem, mert kényelmesek, sokáig tartanak, és valahogy divat felettien divatosak.”

Na, nézzünk körül a komolyabb tech és outdoor cégek világában! Mivel a luxuskategória határait súrolja, sok olyan kis cég van, mint a Norvegian Rain, ezért csak áttekintésnek fogd fel a listát, nem tudunk minden fintetech kézműves céget megemlíteni, és a Hoka-féle futó- és túracipő vonalat is kihagytuk a listából.

ACRONYM
Senki sem tett többet az igényesen megtervezett techcuccok népszerűsítéséért, mint Errolson Hugh, és kultikus brandje az Acronym, amely a modern techwear szinonimájává vált. A mozaikszó minden listán az első név, ha outdoor techcégekről van szó, a Hugh pedig saját márkájának legjobb reklámja. Amióta 1994-ben elindította a márkát, a techwear szcéna nyilvános arca lett, az Acronym pedig a zászlóshajó  (már akik megengedhetik maguknak: a márka termékei nem olcsók).

Vollebak
A Vollebak cég lényege, hogy nem a trendeket, aktuális szabásmintákat, hanem a fejlesztéseket figyelik, és a legújabb technológiai újításokat (ha lehet) megpróbálják beépíteni a ruházati iparba. Vollebak nem is outdoor márkaként tekint magára, hanem egyfajta technikai startupként, a divatvilág Teslájának is hívják őket. A márkát 2015-ben a Tiddball ikrek indították útjára. Részletesebben itt olvashattok róluk. 

Divat és high-tech – belvárosi outdoor

Stone Island
A gazdagok és a gazdag huligánok márkája.
A legtöbb Stone Island termék azonnal azonosítható a jellegzetes iránytűről és az innovatív szövethasználatról. A Shadow Project, a Stone Islandes Carlo Rivetti és (kitaláltad) Errolson Hugh folyamatos együttműködése egy lépéssel továbbviszi a márka elkötelezettségét az ergonómiai formatervezés iránt azáltal, hogy a műszaki teljesítményre összpontosít. Stone Islandben embert én még hegyek között nem láttam, ennek ellenére tényleg minőséget képvisel a cég.

C.P. Company
A Stone Island alapítójának, Massimo Ostinak az agyszüleménye a C.P. A cég 1971 óta működik.

Kezdetben Chester Perry-nek nevezték a márkát a vállalkozó barátja Corrado Zannoni javaslatára, de a cég nevét 1978-ban megváltoztatták. Chester Berrie és Fred Perry (híres angol brand)  a név miatt pert indított, ezért a C.P. használatára álltak át. Talán a legismertebbek a könnyen felismerhető “Goggle Jacket” megoldásukról, és akárcsak a Stone Islandnél, az úttörő festési és anyaghasználati technikáikról. 

Isaora
Az Isaora egy New York-i székhelyű márka, amely a magára a ruházattudományként emlegetett megközelítést alkalmazza. Fenntartható, újrahasznosított anyagokból készült, bonyolult felépítésű minőségi ruházat értékesítésére álltak rá. 

Snowpeak
A Snow Peak „szabadtéri életstílus-alkotónak” nevezi magát, és bár kínálata inkább a gorpcore oldal felé hajlik, de a techwearrajongók is találnak náluk mindent. Amúgy is ki tudja követni azt hol a határ a kettő között. 

Túracucc és a high-tech
Általában a hegymászó outdoor cégek vannak a legközelebbi kapcsolatban a techirányzattal.

Sokak számára a szabadtéri techwearruházat ugyanazzal a néhány nagy outdoor márkával kezdődik és végződik: The North Face, Patagonia, Artyrex, Nike ACG, Adidas Equipment, Fjall Raven, Haglöf, csak hogy pár nevet említsünk.

A The North Face a világ egyik legikonikusabb felsőruházati márkája, a Black Series termékcsalád pedig ultra strapabíró anyagaival és technikai szöveteivel (Tyvek és a Spectra stb.) 

Tulajdonképpen a legnagyobb brandek is fejlesztenek és használnak űrtechnológiát. Egy Adidas-nak, Nike-nak szintén sok fejlesztése van. 

A Nike ACG, az Adidas Terrex, Parley a The North Face Black Series olyan őrült anyagokat tartalmaznak, amelyeket ritkán fognak igazán komolyan igénybe venni a felhasználók, de minden alkalommal főnöknek, a „gazdának” érezheted majd magad, amikor viseled őket. Kevés angol drilltrap klipet látsz ma magashegyi technikai ruhák nélkül. Azok a durva londoni mínuszok ugye. 

White Mountaineering
A White Mountaineering egy viszonylag kicsi japán márka, amely zökkenőmentesen egyesíti az élvonalbeli műszaki anyagokat az OG „teljesítményű” szövetekkel, mint a gyapjú és kordbársony, hogy új, jól bevált stílusokat alkosson (az Adidas-szal való együttműködés a három csík egyik legjobbja). Ha odateszed magad a Boráros téri Adidas outletben, lehet néha találni, mert a sok old school rapper és focirajongó Adidas-hívő nem vágja ezeket a „mánténerínges” izéket.

Mennyire white ez a mánténéríng outdoor techkultúra? 
Van egy furcsa megközelítés is a hi-tech cégekkel kapcsolatban, miszerint ezek a gazdag fehérek márkái. Túltoltnak érzem, de tényleg problematizálják ezt a kérdést. Az egészben az a vicc, hogy a feketék által népszerű márkák 99%-ban szintén fehér tulajdonosok kezében vannak. És mi a helyzet az ázsiaiakkal, most ők hova sorolhatók? Sőt, nincs olyan, hogy egy fajta ázsiai ízlés, mint ahogy nincs olyan, hogy gazdag fehérek ízlése. És mi a helyzet az olajmágnás arabokkal, akik szintén luxyban tolják? Szóval ez nem ilyen egyszerű. A síelők mindössze 7,3 százaléka, és a hegymászók megdöbbentő, de csak 1,5 százaléka fekete. Másik oldalról kicsit más a divat USA-ban és más Európában. Mint említettem az angol rapperek kimondottan szeretik a technikai ruhákat. Rég rossz irány mindenhol politikát keresni. 

Hol keressük a stílusunk, ha nem szakadt ránk egy aranybánya túrázás közben?
Először is nem minden arany, ami technek látszik, nem kell minden tudományos dumának bedőlni. Tulajdonképp a gyapjú az egyik legszuperebb, évezredes finetech textil product by the special living creature called sheep. Aztán sok neoprén és egyéb anyag levándorol a Decathlon saját márkás termékei szintjére is. És ezzel nincs is semmi baj, teljesen jól használhatók azok a termékek is. Aztán azt se felejtsük el, hogy tech és outdoor cuccok fele a katonai, hadműveleti felszerelésekről van lekoppintva. A gore tex, cordura anyagok mindenki előtt ott jelentek meg először. Ha kicsit beleásod magad a military, surplus ruházat világába, viszonylag normális áron akár olyan kabátot is vehetsz, ami letakar a radarról, ha illegálisan szeretnél outdoor high-tech határátkelő turizmusban kalandozni. Amúgy a hadi ruházatra is jellemző, hogy a bakás helyett a békés hétköznapok közkedvelt viseletei. De erről majd egy másik cikkben. 

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alien Workshop: UFO-k Ohióból

Ördögök az angyalok városában: varrios, a latino bandák

Japoneros – Chicano szubkultúra Japánban

Japán, ha partizik – a bizarr bazár, ami sosem zár be

Variációk egy témára: a legendás Reebok Mobius-sorozat

Az Új Jazz, avagy a Freshjive-sztori