Barion Pixel

A divatvilág Teslája – A világ első napenergiával működő kabátja. Világos?

Benedek Csanád

2021.09.05.

6 perc

Az outdoor ruházat telített világában nehéz kiemelkedni, de van egy cég, aminek szinte évente sikerül nagyot gurítani.

Vollebak nem is túra és szabadidőruhaként tekint magára, hanem egyfajta technikai startupként, a divatvilág Teslájának is hívják őket. A márkát 2015-ben két ikertestvér, Nick és Steve Tidball, egykori reklámkreatívok indították útjára.
A céljuk úgynevezett „jövőruhák” fejlesztése volt.

A Vollebak cég mantrája, hogy legújabb tudományos és a technológia újításokat használni, és ha lehet beépíteni a ruházati iparba.

A Tidball tesóknak az adta az ötletet, hogy szerettek extrém körülmények között túrázni, és a londoni magaséletbe is beleláttak. Civil kurázsijuk sosem vette azt be, hogy meg kell fizetni a nevet. A brandet.

Steve és Nick Tidball

Miért olyan drága egy Fjällräven dzseki, amikor 40 éves vagy még régebbi technológiákat használ? Egy Gucci sokszor ugyanolyan pamutból készül, mint egy H&M ruha. Ne jöjjön senki nekem a divat sznobok önfelmentő érvével, hogy pima pamut, meg merinói gyapjú, meg ilyenek, a fast fashion boltokban is lehet minőségi gyapjú és pamutruhát is venni (ha átverekeded magad a műszál tengeren)!

Vollebakék valamit jól csinálnak, mert profitábilis a márka, és szinte évente nyernek innovációs díjakat a ruháikkal, pedig csak 6 éves a márka. A cég központja Londonban található.

Mi lenne, ha a ruhád olyan lenne, mint egy szentjánosbogár, és megvilágítana?
A WIRED és a TIME magazin által is az egyik legjobb találmányának és az év sportfelszerelésének nevezett „Solar Charged Jacket” rendkívül érzékeny anyagból készült, amelyet azonnal fel lehet tölteni. Akár a telód zseblámpájával írsz rá, akár villanykörte alatt töltöd fel, vagy a napfényben hordod, amint sötét helyre viszed, zöldesen világít.

Fluoreszkálás vagy foszforeszkálás?
Fluoreszkáláskor az anyag csak addig bocsájt ki fényt, amíg megvilágítjuk, míg a foszforeszkálás lényege, hogy a megvilágítás után is hosszabban képes leadni a „tárolt” energiát fény formájában.

A fotolumineszcens (próbáld kimondani) anyagok elnyelik a fényt, és az így felvett energia egy részét fényemisszióval leadják, a többi hőenergiává alakul.

Tehát hogy értsd, ez a kabát nem fényvisszaverő, hanem fénytároló. Ugye a lényeg, hogy nem mindegy
hogy meddig. Ebben komoly ez a kabát, hogy bizony nagyon sokáig képes tárolni a fényt.

A kabi közvetlenül a feltöltés után a legfényesebb, de akár 12 órán keresztül is világit. Bármit használhatsz a feltöltéséhez: egy fejlámpa, az autó fényszórói, de akár egy 60 wattos izzó közelében is töltődik.

Amikor éjszaka teljesen fel van töltve, zölden világít, mint a kriptonit. Hegyen, extrém körülmények között akár életmentő is lehet. Egyetlen kutatócsoport sem repülne el emberméretű szentjánosbogár mellett.

A tudomány a csillogás mögött
A technológia, amely lehetővé teszi a kabát ragyogását, egy membrán, egy ultra-vékony réteg, amely egy áttetsző hálóban található. Foszforeszkáló vegyülettel készült, és nagyon gyorsan tárolja a fényt, amellyel érintkezésbe kerül. A szövet azonnal reagál a fényre. A membrán úgy működik, mintha élne, elnyeli a napfényt, mint egy növény, ez az újítás benne. A membránba beépített foszforeszencia a szövet közepén helyezkedik el, így nem tud ki- vagy lemosódni. Még ha felhős nap is van, a nappali fény is elég erős ahhoz, hogy feltöltse.

A Vollebak egyéb fejlesztései, Marvel szuperhősök imádnák

A rézkabát.

A több mint 11 kilométer (!) rézből álló kabát a Full Metal Jacket úttörő szerepét szeretné betölteni a betegségálló és intelligens ruházat jövőjében. A 65%-ban rézből készült kabát a réz azon képességét használja, hogy hőt és energiát vezet, miközben elpusztítja a baktériumokat és vírusokat. Pontosabban nem élnek meg a felületén a korokozók, ezért potenciális jövőruha lehet. Méregdrága lenne, ha mind rézruhában mászkálnánk, de az orvosok és a katasztrófavédelem használhatná.
A kabátok nem olcsók: 900 euró környékén mozognak. Hozzátenném, hogy tényleg a legmodernebb technológia jelen pillanatban.

Grafénes kabát. Az első ruha, ami Nobel-díjas anyagból van.
Bár a grafén szabad szemmel láthatatlan, és csak egyetlen atom vastag, mégis a legkönnyebb, legerősebb anyag, amit valaha felfedeztek. Nehéz vele dolgozni, rendkívül költséges nagyüzemben előállítani, és többnyire csak úttörő kutatólaboratóriumokban található meg. A Vollebak komoly technikai áttörést ért el azzal, hogy grafén bevonatú kabátokat fejlesztett. A grafén a lehető legvékonyabb grafitréteg. Ha a grafitot egyetlen réteg szénatomra redukáljuk, hatszög alakzatba rendeződve, akkor szuperanyaggá alakul: olyan erős és olyan rugalmas, hogy példaként a grafénnel bevont pókháló vékonyságú szálak képesek lennének megtartani egy lezuhanó repülőgépet. Mivel a grafén szinte minden iparágat át tud alakítani az űrutazástól az elektronikáig, paradigmaváltást fog hozni. Emellett terveztek alga alapanyagú pólót, valamint egy olyan nadrágot, amely tűznek és víznek ellenáll, és a tartósságára 100 év garanciát adnak.

Tech hype beat the hype hype
Függetlenül attól, hogy melyik márkáról van szó, világszerte csak bizonyos mennyiségű szövetgyár létezik, csak árban különböznek egymástól. Lényegében a Vollebak „csak” körülnézett mi van még, mit lehet kihozni a szövetből. Persze ezek a fejlesztések évekbe kerülnek. A Solar kabátnál ugyanazzal a gyárral, laborral dolgoztak együtt, mint amelyik Michael Phelps hírhedt műcápabőr úszóruháját készítette.
A North Face, Fjällräven, Haglöf és egyéb túracégek 20-30 éves technológiákat használnak. A fejlesztések sok pénzbe kerülnek, és pont úgy, mint az autóiparban, csak akkor váltanak, ha a konkurencia is mozdul. A kis Vollebak valóban az outdoor divatvilág Teslája, mert innovációra készteti a többi nagy márkát is. Míg írtam a cikket futott be a hír, hogy már a Stone Island is rézkabátot készít. A fejlesztés és az inspiráció nyertesei mi vagyunk, már ha meg tudjuk engedni magunknak. Szerencsére általában 10 éves távlatban olcsóbbak lesznek a high end termékek is.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alternatív cipőmárkák skate shoe geekeknek

Lágy ütemek és abszurd hajköltemények: egy mexikói szubkultúra rövid története

Rabszolgasors és kizsákmányolás: az 500 dolláros logós póló nyomában

Az ember, aki dombra ment fel és hegyes csizmában jött le

Báthory Erzsébet. Balsorsú főnemes vagy trendi vámpírkirálynő?

Nike x Patta filozófia szakkör