Barion Pixel

Utazz a virtuális valóságban!

Kánya Dóra

2021.07.01.

2 perc

A vírus utáni korlátozások végével is úgy érzed, hogy ez a világ már nagyon szűk neked? Van egy jó hírünk: van egy másik, a virtuális valóság. (X)

Mi az a virtuális valóság?
A virtuális valóság gondolata nem új, sőt kb. egyidős az emberrel. Az ősemberek barlangrajzai, vagy az, ahogy a sámánjuk körbeugrálta a tüzet, pont azt a célt szolgálta, hogy beleéljék magukat egy fiktív, ha úgy tetszik, virtuális valóságba. Ugyanez a hatás teszi lenyűgözővé a Feszty-körképet is: az embernek olyan érzése támad körbenézve, mintha ő is részt venne a honfoglalás forgatagában.

Szóval a törekvés nem annyira új, viszont rengeteget fejlődött. Katonai célokra használt szimulátorok hosszú sora vezetett el ahhoz, hogy a civil közönség részére is hozzáférhető legyen a VR.

Az áttörést a különféle típusú kontrollerek megjelenése hozta a 2010-es évek második felében. Ezekkel már sokkal aktívabban lehet részt venni virtuális valóságban. Már nem csak ülsz, nem csak passzív szemlélője vagy egy történetnek, hanem aktív szereplője.

Számtalan helyen használják már a virtuális valóságot. Az oktatástól kezdve,
az építészeten át a gyógyászatig, de a legelterjedtebb formája a vr játék.

Gémerek több évtizedes álma válik azzal valóra, hogy be is léphetnek abba a virtuális térbe, melyben játszanak. Az élmény tényleg lélegzetelállító. Minden egyes történet, minden kaland legapróbb részlete is olyan élvezetet nyújt, melyet semmi eddigivel nem lehet összehasonlítani. Amikor felvesszük a VR headsetet, szinte azonnal átlépünk egy új dimenzióba.

Az indítás mindössze néhány másodpercig tart és máris a virtuális tér kellős közepén találjuk magunkat. Ahogy forgatjuk a fejünket, a kép a legkisebb késlekedés nélkül követi a mozgásunkat. Elképesztő élmény úgy körbetekinteni egy virtuális világban, hogy elég csak hozzá elmozdítani a fejünket.

A VR játékok

A VR játékok egyetlen hátulütője, hogy a hozzájuk szükséges eszközök jelenleg még meglehetősen drágák ahhoz, hogy otthonra is beszerezzük őket. Valószínű ez lesz a jövő, és a gyártók által várva-várt piaci áttörés, mint ahogy a konzoloknál is történt. A jelenlegi realitás azonban az, hogy érdemes VR játéktermekben bebarangolni ezt az új világot – legalábbis abban az esetben, ha nincs nálunk a világ összes pénze…

Eleven Assasin
Arizona Sunshine
Serious Sam

VR játékokban is óriási választékot találsz a Bad Chickenben. Folyamatosan megújuló kínálatból választhatod ki a számodra a legszimpatikusabb játékokat.
A játékok kiválogatásánál figyeltek arra, hogy a legkeményebb gémerek is megtalálják kedvencüket de azoknak is tudjanak jónéhány játékot ajánlani akik nem feltétlenül akarnak akarnak térdig gázolni a vérben. Te döntöd el, hogy mit szeretnél: csak körülnézni egy kicsit a virtuális valóságban, vagy rögtön szét is lőnél mindent, ami mozog? Bármi lehetséges. Az összes játék kimaxolja a VR kínálta technikai lehetőségeket és ezért baromi izgalmas és élvezetes.
Így ha egy mód van rá, mindenképpen tegyél egy utazást a virtuális valóságban!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Summer of Soul: a fekete Woodstock

Rúzs és síléc a sarkvidéken

Scavengers Reign: élni és élősködni hagyni

Szándékosan véletlen: szürreális Budapest Varga Balázs képein

Bob Dylan: A Modern Dal filozófiája

Vhils, a vakolatvandál