Barion Pixel

Vans x Krooked: Natas Kaupas és Ray Barbee

Benedek Csanád

2022.02.24.

6 perc

Egyesült colors of legendák. A Vans és a Krooked Skateboards a gördeszkázás két kreatív úttörőjét hozta össze egy old school hitelesség és kifejezésmódban gyökerező együttműködés keretében. Ez egy igazi Power Rangers kollekció. Ez olyan, mintha Michael Jordan és Charles Barkley állna össze egy közös kollekcióra.

Vans x Krooked kollekció 2022. február 25-től lesz elérhető.

Az, hogy a gördeszkázás két hiperkreatív legendájáról és úttörőjéről beszélünk nem csak szófordulat: Natas Kaupas, Mark Gonzales és Rodney Mullen mellett az egyik nagy trükk ki- és feltaláló és továbbfejlesztő, emellett fotós és grafikus. Ray Barbee a laza stílusát és flow-ját a deszkázáson kívül zenében és a fotózásban is elég komoly szintre hozta.

Natas Kaupas, 1998

Ray Barbee, 2022

A Vans messze földőn híres a kollaborációiról, melyeknek se szeri, se száma. Érdekes hogy miért nem adta magát hamarabb a Krookeddel való közreműködés.

A Vans behozta Natas-t, aki mindkét márkánál különleges jelentőséggel bír, és aki inspirációként szolgált Ray-nek fiatal gördeszkás korában. Natas a deszkás közösségen túl is elismert, mint grafikus művész, tehát adta magát, hogy ő rajzolja a dizájnokat. A nevükhöz köthető ikonikus grafikákat (a Ray’s Ragdoll-t és Natas’s Panthert) hozta be, amelyeket jellegzetes Krooked-szemekkel dobott fel. A Krooked márka neve amúgy elve is a „krooked eye” (eltorzult szem) kifejezésből jött.

Blue collar sk8 scholar
A Checkerboard mintázat maga az egység szimbóluma, a kék színben pedig a low life, a „munkásosztály árnyalatai” köszönnek vissza. A kék gallér/blue collar színek, a farmer színei, a régi iskolát képviselik. A Dickies, Carhartt vonalát idézi meg. Amikor még ezek elsősorban munkaruhák voltak. Egyébként Kaliforniában sokáig a börtönökben is ez a farmerkék volt az egyenruha. Amúgy égei tengerkéknek, genovai kéknek is hívják. A jeans szó is ebből jön. A kollekció minden cipője megerősített (DURACAP) anyagokat használ a kopásnak kitett területeken.

Töri vagy nem töri
A Vans-et nem kell bemutatni: több mint fél évszázada a legnépszerűbb cipő brand az iparágon belül. A Krookedet 2002-ben alapította Mark Gonzales, akit a gördeszkázás egyik legmeghatározóbb alakjaként tartanak számon.

Ray Barbee hivatalosan 2020-ban csatlakozott a Krooked Skateboards-hoz. Az utcai gördeszkázásban játszott szerepéért legendává vált Ray több mint 30 éves karrierje során nemcsak gördeszkásként, hanem zenészként is hírnevet szerzett magának. Natas Kaupas-t szó szerint a világ egyik első profi utcai deszkásaként tartják számon, és az első profi, akinek kimondottan jellegzetes gördeszkacipője volt, befolyást gyakorolt a skaterek egész generációjára, köztük Ray Barbee-ra is.

Ray Barbee 2020
Natas Kaupas 1988

A Barbee barbiturát
Barbee, mintha tudta volna, hogy dilis szójátékokat fogok a nevével kitalálni, direkt nyugis, görcsoldós (barbiturát) stílusban gurult egész életében.
Legendás részei vannak a Powell Peralta Public Domain, Ban This és Propaganda című videókban.

Ray-t kétséget kizáróan egyfajta művészeti hozzáállás vezérli a deszkázáson belül is.
Ez aztán fotózáson és a zenén keresztül történő kreatív önmegvalósítás irányába is elvitte.

Barbee tényleg multiinstrumentalista, már 2003-ban kiadta debütáló EP-jét, a Galaxia Recordsnál, a Triumphant Processiont. Ezek jazzhatású instrumentális számok gyűjteménye, amelyet Barbee készített otthoni stúdiójában. Barbee gitáron, basszusgitáron, dobon, hárfán és xilofonon is játszik.

Natas a sátán hátán
Ugye ez az egész onnan jön, hogy mennyire hülyék is az emberek. Natas maga sem gondolta, és vette észre, hogy a neve visszafele a „Satan” szót adja ki. Ez a marhaság hirtelen hírhedtté tette Kaupas-t. Natas megpróbálta elmagyarázni a nevét, hogy az a litván „Natalija” női név férfi változata. Ennek ellenére azonban sok helyen betiltottak minden „Natas” nevet viselő terméket. Már erről is hírhedt lenne a deszkásunk, de ennél sokkal-sokkal többet rakott le az asztalra. Vagyis az aszfaltra.

A litván származású Natas Kaupas Santa Monicában, Kaliforniában nőtt fel, a Dogtown néven ismert környéken. Gyakran úgy emlegetik, mint az egyik első igazi profi utcai gördeszkást.

Először ő is szörffel kezdte. 1983-ban gyerekkorában Kaupas megnyert egy helyi Santa Monica-i szörfversenyt, és első helyezettként egy Santa Monica Airlines (SMA) gördeszkát kapott. Az SMA-t a Skip Engblom tulajdonában lévő szörfüzlet hátuljából üzemeltették. Kaupas megkereste Engblomot, hogy tagja legyen a gördeszkacsapatának, de olyan akkor még nem létezett.

Kaupas-nak nem jöttek be a medencék, kivitte a deszkáját és magát az utcára és a falakra. Igen, a falakra, ő volt az egyik első „wallrider”. Vans Off The Wall ugyebár.
Ezt követően Kaupas és Gonzales történelmet írtak az első elismert Rail Slide kapcsán, ami tulajdonképpen egy 50-50 grind volt. Kaupas próbálkozott meg vele először, sikertelenül. Gonzales volt, aki először beadta, de itt most fél óra különbségekről beszélünk, mert együtt verették.

Kaupas sok kiemelkedő teljesítménye közül a legegyedibbek közé tartozott, amikor felpattant egy tűzcsapra, és 720 fokos forgást tolt a tetején. A trükk „Natas spin” néven került be a köztudadtba, ami később a Tony Hawk videójáték-sorozatába is beépült.

Natas a kilencvenes évek elején komoly bokasérülést szenvedett, azután kezdett el grafikával foglalkozni, és a World Industries, Big Brother, Quiksliver, Element, Vita, Vans, na jó, nem is folytatom, szóval majdnem mindenkinek tervezett. Cipősziluetteket, grafikákat, lapgrafikákat.

Most hogy ezeket leírtam, magam is elgondolkoztam, hogy Kaliforniában van valami a levegőben. Vajon mi?

VANS x KROOKED by Natas for Ray

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Az indonéz cyberpunk Vespa-kultúra

A Droors-sztori – amikor két betű sikere pusztít el

Hoka – az elmúlt évek nyertese

Pimp my kamion – India, ha kamionozik

Spandex(t)rémek. Lehet-e a cicanadrág Rock’n Roll?

Guy Bourdin: a véletlen legtehetségesebb ügynöke