Barion Pixel

14 legyet egy csapásra

Benedek Csanád

2021.12.06.

12 perc

14 Peaks: Nothing Is Impossible – egy kis öngyilkos gyalogtúra története.

Nirmal Purja 7 hónap alatt 14 csúcsot mászott meg. De nem a kert végében lévő dűlőt, hanem a legmagasabbakat. A világon 14 csúcs van 8000 méter fölött. Az első, aki megmászta mindegyiket, ki más lenne, mint Messner. Neki is 16 évébe került. Azóta is leggyorsabban 6 év alatt mászták meg mind a 14 szuperhegyet.

A dokumentumfilmet a Netflixen tudjátok legegyszerűbben megnézni. Érdemes minél nagyobb monitoron vagy képernyőn átélni a hihetetlen helyek varázsát. Ha kinyitod az ablakot és befúj a téli szél, majdnem olyan mintha ott lennél. Majdnem, khmm.

Nirmal „Nims” Purja és csapata rekordidő alatt, 6 hónap és 6 nap alatt megmászta mind a 14 nyolcezret. Eközben is döntögetett még rekordokat. Ő volt az első, aki 48 óra alatt elérte a Mount Everest, Lhotse és Makalu csúcsait is.

Fontos részlet, hogy hibrid stílusban másztak. Vagyis közel hétezer méterig nem használtak palackos oxigént, csak utána. Viszont ez nem csak könnyebbség, hanem függesz is tőle. Ha kiürül az oxigénpalack a tested nem tud adaptálódni. Nagyon nagy az esélye magashegyi agyi ödémának.

Hatalmas önbizalom és még hatalmasabb kihívások
A kar izma és a karizma. Nirmal nem a legélesebb kés a fiókban, de a legruganyosabb. Igazi keljfeljancsi. A nepáli Duracell-nyuszi nem tud leállni.
A film érdekessége, hogy bemutatja, hogyan épül fel egy teljesen hülyeségnek és öngyilkos akciónak tűnő túra. Hogyan kezdett el hinni Nims magában, a környezete ellenére is, aztán apránként mindenkire átragad a karizmája, ahogy jönnek az eredmények.

A doksiban nagyon jó a háttér bemutatása, hogy nem egy unatkozó nepáli milliomos gyerek, aki túl tiszta kokaint szívott és elhitte, hogy a pap is sajt.

A pénz összeszedése, a kétszeres jelzálog a házára azért is fontos részek, mert Nirmal egy ex elit katona, egy sportoló. Néha hivalkodónak tűnhet a túlzott önbizalma, szerencsére a családja, a drámái a valóság talaján tartják. Nincs elszállva, de a legmagasabb szintig megy. A doksi tele van gagyi önbizalom-építő mondatokkal, de a valóság van olyan érdekes, hogy elvigye a sztorit.

A nagy tettek mögötti kisebbségi komplexus filmje is lehetett volna egy jobb rendezővel, aki nem csak a számokra megy rá. A nepáliak, a serpák, a helyiek szinte sosem kapták meg a tiszteletet és lehetőséget, ezt ő is, más nyugati hegymászók is elmondják.

Ezek az emberek nem csomagcipelők, hanem ugyanolyan komoly magashegyi mászók, mint a nyugati világ sztárjai, csak nekik nem jut a reflektorfényből. Ez a film a csapatmunka csodája, amiben extra
adag büszkeség és elnyomás miatti bizonyítási vágy tényleg a legmagasabb csúcsokig visz.

Képzeld el, hogy van egy kosárcsapatod, mind a hárman jók vagytok, de öten kellenek egy kosár csapatba, ezért a cél felé,negyedik, ötödiknek bevesztek két helyit, két sherpát, úgy hívják őket, hogy Michael Jordan, és Scottie Pippen, aztán nyertek és mindenki téged ünnepel. És ja, igen, volt ott az a két sherpa is. Valahogy így van ez.

Projekt Possible 14/7 csapat tagjai: Mingma David Serpa , Gesman Tamang, Galjen Serpa, Lakpa Dendi Serpa, Halung Dorchi Serpa. A csapatában mind egyenként is 100%-osak, és a helyismeretük is kiemelkedő. Ez egy atom team volt.

Megértettem a kockázatokat
Ki szeretnék emelni egy lényegtelennek tűnő, de a laikus néző számára nagyon is fontos részt. Nirmal felesége könnyedén odavágja, hogy megértette a kockázatokat és elfogadja a férje döntését.

Nem drágám, nem értetted meg.

Az Anna Purnán hatból egy hegymászó, aki megpróbálja, meghal, és hárman visszafordulnak vagy fel kell adják. Ez egy orosz rulett, megforgatnád ezt a balszerencsekereket?

Messner mondta: „Ha valaki azt mondja, azért mászik, mert jó móka, tudom, hogy vagy viccel vagy hazudik. Nem jó móka. Fájdalom, meg kell szoknod az állandó nyomasztó fájdalmat.”

Nem tudom hogyan lehet azt visszaadni mintha percenként csak hatot lélegezhetnél és ezt kéne 24 órán át csinálnod. Ilyen magasban a normális levegőnek csak egyharmadát tudod belélegezni. Egyszerűen nincs több. Ez az egy összefüggés rendszer, sokan úgy mondják a tested tulajdonképp haldokol, a véredben felgyűlt dolgok miatt rossz kedved van, depressziós vagy, étvágytalan és levert. Ha kicsit komolyabb bajban vagy, nagy eséllyel meghalsz. A magashegyi hegymászásban extra magas a terhelés, a kockázat és ha hosszútávon életforma szerint vagy ilyen zónákban, a szervezetnek sem egészséges, előbbre hozza a halált amúgy is.

Szóval szerintem a kis felesége nem értette meg mit csinál a férjecske hobbiként.

Lavina és spoiler veszély.
Nyugi, én is utálom, aki elmondja a fordulatokat. Most nem tudod meg, hogy Darth Vader Luke Skywalker apja. Az 50. perc környékén külön téma is lehetne, hogy mi lett a Csomolungmából. A nagyságot kereső hangyák inváziója libasorban a hegyig. Sorban állás a halhatatlanságot vagy halált osztó Mount Everesten.

Nem mondhatom el a doksi poénjait, fordulatait, mert az spoiler lenne, de bennem van a kisördög, ha valakinek van egy szép fiatal felesége, minek edz kora hajnaltól este 11-ig 6 hónapon át. Majd megy különleges alakulatba, hogy még kevesebbet lássa. Aztán természetesen nem a 14 hegy volt élete első magashegyi túrája.
Mi késztet egy embert arra, hogy jobbára ne legyen a feleségével, a szerelmével? Mi vezet oda?

A filmből a katonai részeket hiányolom igazán, melyek jóval többet elárulnának a karakteréből. Nem akarok spoilerezni, egy olyat mondok, ami nincs benne a filmben: többször előfordult vele, hogy nem nyílt ki az első ernyője, vagy kilyukasztották, ezek is durva szituk. A filmben szereplő példát nem akarom ellőni, de az is kemény.

Adatok még, amik nincsenek benne a filmben
● 2016. május 13-án Purja feljutott a Mount Everest csúcsára, második nyolcezresére.
● 2017. május 15-én Purja vezette a „G200E” Gurkha-expedíciót, amely 13 gurkhával együtt feljutott az Everest csúcsára, hogy megemlékezzenek a brit hadseregben töltött 200 éves gurkha-szolgálatról.
● Ekkor már másodszor volt az Everest tetején. 2018. június 9-én II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Rendjének (MBE) tagjává nevezte ki a magashegymászás terén végzett kiemelkedő munkájáért.
● A K2 téli megmászása – Ezt még leírni is hátborzongató, aki tudja, hogy ez mit jelent.

Nirmal Purja kilenc másik nepáli hegymászóval együtt történelmet írt 2021. január 16-án, amikor is feljutottak a K2-re a zord téli időjárási körülmények között. Mivel a hatalmas viharok miatt sokan elvesztették a felszereléseiket, elvileg vissza kellett volna fordulniuk, de inkább összefogtak és a „serpák csapata” végül felment a csúcsra. Ez az első sikeres K2 téli expedíció 1987 óta, számos próbálkozás után. Purja volt az egyetlen csapattag, aki kiegészítő oxigén használata nélkül ért fel a csúcsra, ezzel bizonyítva, hogy nem csak a hibrid mászásban erős.

Nims, Szerhij Bubka ukrán magasugró ellentéte, ő amikor gyakorláson látta, hogy mekkora világrekordot lenne képes beállítani, nem egyben csinálta meg, évente döntötte meg apránként a saját rekordjait. Így egyébként több pénzt is tudott bezsebelni. Na, Nims ennek az ellentéte, ő rögtön beadta az all in-t a hegymászásba. Valószínűleg azért is, amit folyton emlegetek ebben a cikkben, hogy a hegyeken nem laboratóriumi körülmények vannak, ki tudja mikor lehetett volna esélye még egyszer ezt megcsinálni. Még akkor is, ha különlegesen erős szervezetének köszönhetően képes rá.

A Playstation Tony Hawk pro skater hatás
Ilyen elmélet hivatalosan nincs, én hívom így. Mire gondolok? Deszkások között nőttem fel, ki így-úgy végig izzadta, küzdötte, hogy be tudjon adni egy szép kis trükköt. Aztán jöttek ezek a srácok, akik Playstationön a gravitációnak ellentmondó szupertrükköket adtak be és a valóságban beadott szerényebb trükkök „bágátellnek” tűntek. A valóság „bágátellnek” tűnt.

Minket meg lefitymáltak. „Mi, te csak ollizni tudsz, meg egy két flip? Fú, de ciki!” Pedig egy magas ollie nagyon is szép. Szóval, aki a kanapén ülve nézi ezeket az eredményeket, azt gondolhatja, hogy akinek kevesebb jött össze az talán nem is annyira jó mászó.

Nagyon félek attól, hogy sok magyar, aki megnézi a filmet, felröhög, hogy a Klein Dávid mekkora pancser. „Höh, ez a srác 14-et adott be, az meg egyet nem tud. Fhú, ez a legnagyobb suttyóság ami létezik.” Azért is adtam címnek a 14 legyet egy csapásra, mert ez tényleg körülbelül olyan, és annyi az esélye is. Ha olvastátok a hegymászós, filmes cikkünket, abban írom, hogy egész kis hegyek is lehetnek életveszélyesek.

Egy 8000 méter feletti hegyet is megmászni elképesztő szervezés, kitartás, és sok esetben szerencse.
Nims kihúzta a 4-est az ötös lottón. Ha nem is lehetetlen, de közel van hozzá. Óriási szerencse.

Minden kell klappoljon, olyan mintha azt mondanád, van egy tervem, de 180 dolognak kell működnie benne. 180 olyan dolognak, amiből 40 mondjuk olyan időjárási helyzet, amit senki nem tud szabályozni. Ami sok hegymászónak 3-4-5 évébe kerül, hogy kifogja azt a napot.

Érdekességek Nirmalról
Nirmal Purja magari származású. Tehát egy újabb magyar sikerről beszélhetünk. Egyébként tényleg van olyan nézet, akik szerint a rokonaink szegről-végről. Laikus történészkedés helyett sokkal érdekesebb viszont, hogy a nepáli magarok a Himalája magas hegységében még mindig élnek 1,3–1,6 millióan. A magarok több ezer éve élnek arrafele. Nem valóságtól elrugaszkodott az kijelenteni, hogy ahogy a serpák, úgy az ott élő egyéb népek lassan akklimatizálódtak, alkalmazkodtak a szélsőséges körülményekhez.

Ennek Nirmal esetében van bizonyítéka is. Sok tesztet hajtottak végre rajta amikor a fizikai állapotát felmérték. Például 6000 méter fölötti állapothoz hasonló oxigénelvonásos-állapot alatt kellett teljes erőbedobással tekernie, miközben kis teszteket oldott meg. Világrekorder kerékpárosok kb. 90 mp-ig bírták, Nims 3 percig.

Kiderült, hogy van egy genetikai előnye, adottsága. A fiziológiája több oxigént
biztosít a fizikai izommunkához, és az agymunkát igénylő döntéshozatalhoz is.

Végül a nagy kérdés: ki áll mögötte, ki segítette ebben az ördögien ügyes teljesítményben?

Hat hónap és hat nap alatt hat világrekordot döntött meg. 666! Vajon ez véletlen? A Soros-szálat azért én érzem itt. Ebben bizony az ördög keze van. Ugye köztudott, hogy Jézust a vízen járás meg a halászok érdeklik, a hegyeket hanyagolta. Akárhogy is van, fogunk még hallani Nirmal Purjáról.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Scavengers Reign: élni és élősködni hagyni

80 Blocks from Tiffany’s: Bronx, az Isten háta mögött, ahol az ördög nem alszik

Reel Rock-filmtúra, nem hagy lógva

Freaknik: a Dél, ha beindul

Tokyo Vice és egyéb bűnök: Japán titkos világa nyomában

Marley nyomában. Filmek, melyek a felszínt kapargatják, és doksik, amik mélyre ásnak