Barion Pixel

20 éves jubileumra készül az EXIT

4BRO

2021.06.21.

3 perc

Kevés olyan izgalmas fesztiválhelyszín van Európában, mint a szerbiai Újvidék központjában elhelyezkedő 18. század elején épült Petrovaradin erőd.
Az idén 20 éves EXIT szinte minden díjat megnyert amit lehet a fesztivál szakmában, és ez nem véletlen. Nem árulunk zsákbamacskát, a 10 éves évfordulón pont ott voltunk 2009-ben, és az akkor szerzett élmények máig meghatározóak. Következzen egy kis oda-vissza tekintés arról, hogy miért érdemes vállalni a 3 órás autóutat a térségben egyedüliként megrendezett nagyfesztiválra augusztus második hétvégéjén.

A 10. évfordulóra elképesztő line uppal készültek a szervezők; Prodigy, Korn, Arctic Monkeys, Moby, Kraftwerk és egy rakás világhírű headliner mellett az elektronikus zene templomában, a félköríves elrendezésű Dance Arena-ban megduplázták a fellépők számát meglepetés b2 szettekre kényszerítve ezzel a live és dj előadókat. Sasha & Digweed, Dubfire & Richie Hawtin, Carl Cox & Green Velvet, Eryc Prydz & Adam Beyer, Loco Dice & Magda, először nem is hittünk a szemünknek, amikor megláttuk a flyert, rögtön tudtuk, hogy ezt nem hagyhatjuk ki. Persze útközben is akadhatnak érdekes fordulatok – dupla előzés az autópályán – és más kalandok, de az EXIT elhelyezkedése és szervezettsége egészen meglepő és profi volt. Hihetetlen program és helyszín gazdagság a hip-hoptól a drum&bussen át a metálig, tokenes fogyasztási rendszer, hogy a lehető leggyorsabban italhoz juss, és egy lélegzetelállító környezet, amelyben órákig bolyonghatsz, és mindíg felfedezel valami újat.

Négy éjszakán keresztül ostromoltuk a Dance Arena-t úgy, hogy senkinek sem sípolt, vagy zúgott másnap a füle, ez az élmény a csapat minden tagjának új perspektívát nyitott. A reggeli záróra néha kicsit hirtelen jön és kellemetlen lehet, de elég fontos funkcióval bír, mivel a délutáni nyitásra teljesen kitakarítják a területet, ami azért jóleső érzés a visszatéréskor.

A legapróbb részletekre is igényesek a szervezők akik elkotelezettségét jól mutatja, hogy a tavaly elmaradt évfordulóra azért összerántottak egy giga színpadot; a Life Stream-nek keresztelt online buliban Dj Tennis, Black Coffee, Marcel Dettmann, Ben Klock és Nina Kraviz is játszott élőben, kárpótolva kicsit az otthon ücsörgő rajongókat.

Itt az ideje ráfordulnunk a 2021-es fellépőkre, akiknek névsora még korántsem teljes, de már így is elég meggyőző; a húsos falatokat kedvelőknek David Guetta, Dj Snake, Robin Schulz, Paul Van Dyk és Boris Brejcha, akik nem bírják melódiák nélkül azoknak Solomun, Artbat, Paul Kalkbrenner, Maceo Plex, Agents Of Time techno fejeknek Amelie Lens, Nina Kraviz, Dax J & Kobosil, 9999999999 live, de a house kedvelők sem maradnak ki mert érkezik Denis Sulta, Hot Since 82, Honey Dijon, és Patrice Baumel is. Ha rap akkor Tyga, ha metal Sabaton, ha indusztruiál Laibach, de pro tipp a hazai Fran Palermo koncertje, és a lokál hősök különítménye is; Tijana T, Coeus, Marko Nastic vagy Kristijan Molnar b2b After Affair egyaránt világszínvonalú produkciók Szerbiából.

Várhatóan július végén eltörlik a beutazási korlátokat is, így szinte minden akadály elhárul egy rendes csapatás elöl a háromszáz éves falak között.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Bréda Bia Top5 – Slágerek, melyek bárkit táncra perdítenek

Deszkáról deszkákra: boardsport ikonok, akik a világot jelentő deszkákon sem jönnek zavarba

A Lou Pearlman-sztori: Backstreet Boys, NSYNC és nagyon sok lopott pénz

Amadou & Mariam – Ha vak vezet, a világ zene

Berghain – a négy fal között morajló hedonizmus

Képzelt riport egy nagy-britanniai fesztiválról