Barion Pixel

45 év Apple hangjai egy számban

Benedek Csanád

2021.10.20.

1 perc

Az Apple a karácsonyi szezonra időzítve, és legújabb termékeinek bejelentése előtt, egy kortárs zenei kollázzsal ünnepelt. Felkérték a glitch-ben, vaporwave-ben, hyperpopban, és minden furcsa nevű zenei stílusban utazó producert, A. G. Cookot, egy zajzenei közreműködésre.

A. G.-vel a munka amúgy nem új az Apple számára, hiszen az Idyll című számát is használták.

Cook elég hosszú listát adott meg, hogy milyen Apple gyári hangokat is használt. Többek között: iMac G3 indítás, MacBook Pro indítás, AirPods tokbecsukodás, iOS Alert, HomePod minimális hangerő, iPod kattintókerék, jegyzetriasztás, email whoosh, MagSafe töltő, éjszakai bagoly csengőhang, HomePod Nope, HomePod PingPong, Mac 2020 Alert, üres kukák, elküldött üzenetek, fogadott üzenetek, HomePod-eszköz azonosítása, Airdrop Invite, Mac Sosumi, Apple Pay.

Itt látható is az almás techhimnusz:

A végeredmény ennek ellenére teljesen hallgatható. Vagy a reklám- és popzene jutott el oda, hogy beemeli a furcsább dolgokat is.

A. G. Cook is az a fazon, akit ismersz, csak nem tudod, hogy ismered. A nagyközönség előtt, mint Charli XCX albumainak egyik producere lehet ismert, de Lady Gagával is dolgozott már.

Véletlen egybeesések
● A. G. Cookot nem fűzik rokoni szálak Tim Cook Apple-vezérhez. Az egyik angol, a másik amerikai.
● A. G. Cook előző, 2020-as albumának címe: Apple, de semmi köze az Apple brandhez.
● A kiadója neve tetejébe PC Music, és a logó is elég számteches, ha úgy nézem, de ennek ellenére ez is véletlen (Pop Caroler a rövidítés).

Na, most ezek vagy mind véletlenek, vagy egész életében erre készült A. G.

Ha kiváncsi vagy milyen is az a világ, amelyik saját magának csinál zenét, nem megrendelésre, akkor itt csekkolhatod. Vigyázz, ne maxerőn nyomd be, mert hangfalgyilkos a szám eleje. Nyers almaharapásként indul, aztán puha „microsoft” lesz.

A. G. Cook: Airhead

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

J Dilla – egy zenei fenomén örök ragyogása

Eddie Vedder belső utazása és a Pearl Jam öröksége

DJ Muggs, a beatek ura

Kérdezz-felelek a festővel és a halottal

Blood of Abraham, a zsidó rap-csapat Eazy-E védőszárnyai alatt

A nagy punkkorszak kisemberei