Barion Pixel

A Balenciaga videójátékon keresztül mutatja be a Fall-Winter’21 kollekcióját.

Pál Attila Márk

2020.12.19.

3,5 perc

Divattervezőnek lenni 2020-ban túlmutat ruhák készítésén. Ahhoz, hogy releváns maradj, és egyáltalán a divatvilág meghatározó szereplője lehess, egyfajta multimédiás platformként kell a márkádra tekintened. Ez ugyanúgy vonatkozik az olyan nagy divatházakra, mint a Louis Vuitton, vagy a Dior, ahogyan a világuralmi ambíciókkal rendelkező kisebbekre is, mint például a Marine Serre, Collina Strada, vagy a Grace Wales Bonner. A divatipar modern szereplőinek nem csupán a tervezésben és gyártásban kell kreatívnak lenniük, alkalmazkodniuk kell az átalakult fogyasztási szokásokhoz, és a terjesztési, valamint népszerűsítési csatornákban végbemenő változásokhoz is.

A nagy márkák egymást próbálják felülmúlni a célközönségeik meghódításában. Van, amelyik mozgóképes formátummal próbálkozik, másik divatalbumokkal és könyvekkel, megint másik pedig komplett szerkesztőségek és magazinok létrehozásával igyekszik kitűnni a tömegből. És akkor ott van a Kering tulajdonában lévő Balenciaga, ami december elején még az előbb soroltaknál is furcsábbat húzott és egy videójátékon keresztül mutatta be a FW21 kollekcióját. A videójáték külön nevet is kapott, projekt Afterworld címmel került fel a neki dedikált weboldalra. A játék, és úgy összességében a kollekció, a holnap korát szeretné lefesteni nekünk. A 2031-ben játszódó Afterworldben a játékos egy avatart irányít, amivel a nem túl távoli, de képzeletbeli jövőben kalandozhat és fedezheti fel a divatban a következő évtized során végbemenő változásokat.

A játék és a 2021-es őszi kollekció egyben azt is bemutatja, hogy miként képzelik el a vállalat a jövőjét.
A cég arra bíztat, hogy pazarlás helyett próbáljuk meg újrafelhasználni a már megunt ruháinkat.

Balenciaga utóvilága

A játék és a 2021-es őszi kollekció egyben azt is bemutatja, hogy miként képzelik el a vállalat a jövőjét. Az eredetileg spanyol divatház utópista víziójában fontos szerepet kap az anyagok öregedési folyamatán alapuló divatfelfogás, hangsúlyozva azt az ötletet, hogy évtizedekig viseljünk valamit, vagy éppen hasznosítsuk annyiszor újra az adott ruhadarabot, ameddig azt az anyag életciklusa engedi. A cég arra bíztat, hogy pazarlás helyett próbáljuk meg újrafelhasználni a már megunt ruháinkat.

„A túlvilág narratívája a mitológiai múltakhoz és a vetített jövőkhöz van rögzítve, időtlen archetípusokkal és spekulatív képekkel” – magyarázza Balenciaga.
„A világ eleinte bomlónak tűnhet, de távol áll a disztópikus nézettől, ehelyett a természet és az ipar egészségesebb egyensúlyához való lassú visszatérést mutatja.”

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alternatív cipőmárkák skate shoe geekeknek

Lágy ütemek és abszurd hajköltemények: egy mexikói szubkultúra rövid története

Rabszolgasors és kizsákmányolás: az 500 dolláros logós póló nyomában

Az ember, aki dombra ment fel és hegyes csizmában jött le

Báthory Erzsébet. Balsorsú főnemes vagy trendi vámpírkirálynő?

Nike x Patta filozófia szakkör