Barion Pixel

A brazil deszkás, aki bármivel tol egy laza kickflippet

Kiss Márk

2022.01.26.

1.5 perc

A kickflip a gördeszkás trükkök egyik alfája, vagy éppen omegája, ahogy tetszik. (A deltát és az omikront most inkább hagyjuk.) Alaptrükknek számít, ám ha valaki mondjuk egy konyhakéssel, esetleg egy törött ásóval csinálja, az már nem is annyira alap. Ugye, Higor Cruz?

Kezdjünk be egy rövid deszkás gyorstalpalóval rögtön itt az elején. Mi is az a kickflip? A kickflip az egyik legnépszerűbb trükk a deszkások között, na nem azért, mert olyan könnyű lenne, hanem azért, mert látványos, ráadásul a fényképeken is frankón mutat.

A legendák szerint, Curt Lindgren deszkás pionír adta be először jó ötven évvel ezelőtt, még 1978-ban. (Egy másik ikonikus figura, Rodney Mullen pedig finomított egyszerűsített rajta kicsit a nyolcvanas években.)
A mellékelt gif-en láthatjátok mindezt gyakorlatban is. Íme:

De ki az a Higor Cruz Balthazar, és miért olyan nagy szám?!

Higor egy brazil deszkás arc, aki az Instagramon indított mini-sorozatának köszönhetően vált virálissá. A sztori, azaz a Kickflip everything lényege, hogy emberünk tulajdonképpen mindennel (is) dobálja a flippeket, ami a lába ügyébe kerül, csak éppen pont gördeszkával nem.

Nyomja konyhakéssel

Kiszuperált rollervázzal

Nagyfater ásójával

Vagy egy csavarkulccsal

Lestrapált csákánnyal

Mankóval

Higor jelen pillanatban valamivel több, mint 22 ezer követővel rendelkezik Instagramon, de ez a szám folyamatosan emelkedik, elsősorban a speckó kickflip vidik miatt. A „hétköznapi” trükkökre jóval kevesebben kíváncsiak.

És ha már kickflip. A trükknek van bizony hazai vonatkozása is, hiszen a magyar származású szörfös, Torkos Zoltán adta be először szörfdeszkával a kickflippet 2011 márciusában. Róla bővebben ITT olvashattok.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

J. Grant Brittain, aki nemcsak művészetté, hanem egy életforma kifejezőeszközévé tette a gördeszkás fotózást

Ridin’ High. Keretbe foglalt pillanatok.

Törvényen kívüli deszkások

Ryan Sheckler és a siker ára

Rodney Mullen – Az ember, aki újra feltalálta a gördeszkát

Miért emelkednek a gördeszka lapok árai?