Barion Pixel

Felbosszantotta a Volcomot történelmi trükkjével, a magyar származású szörfmágus

Pál Attila Márk

2020.12.23.

8.5 perc

Óceánnak híján vagyunk, de talpraesettségnek és tehetségnek nem, így fordulhatott elő, hogy az első szörfös kickflip is egy olyan rider nevéhez fűződik, akinek magyar vér csörgedezik az ereiben! A hír nem mai, viszont minél inkább kapargatjuk a történet felszínét, annál érdekesebb sztori kerekedik ki belőle. Ismerjétek meg Zoltan Torkos kickflipjének történetét, ami mögött egy tragikus és egy magyarosan vicces szál is húzódik.

Zoli karakterének megértéséhez elengedhetetlen a múltjának ismerete, ugyanis a neve kapcsán felmerülő sporttörténeti esemény, az első szörfös kickflip landolása, csak egy nagyon kis részét teszi ki annak, amiért róla tulajdonképpen beszélni érdemes. A varázsló becenévre hallgató Zoltan nem egy átlagos profi szörfös, ő egy jelenség, a szörfkultúra csodabogara, akit a laikusok végtelenül szórakoztatónak, míg a szörfszakik (egy része legalábbis biztosan) pedig rosszindulatú módon, egyenesen károsnak tart.

Zoltan Torkos egy magyar-olasz bűvészcsalád negyedik generációjába született bele, innen eredezteti ő maga is a folyamatos szereplésvágyat és a szörf megújítására tett törekvéseit, hiszen nem kevés varázslatot húzott már elő keménykalapjából a kaliforniai hullámokon. A boardsportok szempontjából nagyon fontos Santa Cruz városában született és nőtt fel. Magyarországon soha nem élt, de származása rendesen rányomta a bélyegét gyerekkorára. Saját bevallása szerint neve és annak hangzása nem könnyítette meg a dolgát a suliba történő beilleszkedése során. Ami nem öl meg az megerősít elvén, ennek pozitív hozadékaként csapódott le az, ahogy a szörfös teljesítményével kapcsolatban érkező negatív kritikákat kezelni tudja.

Zoli szörfözési stílusa könnyedén értelmezhető, egyszerűen csak gördeszkás trükköket igyekszik a szörf
világába adaptálni. Merthogy Zoli egyben gördeszkás is. Sőt, előbb volt gördeszkás, mint szörfös,
ez pedig mind mozgásában, mind pedig hozzáállásában tükröződik.

A különc szörfösnek rendszeresen szemére is hányja ezt a core szörfközösség. Ebben nem is tévednek sokat, hiszen Zoltan mindig büszkén meséli, hogy nem más, mint az egyik eredeti Dogtown-tag, Skip Engblom a mentora és példaképe, kinek köszönhetően egy ideig még a legendás Santa Monica Airlines színeiben is deszkázott.

És hogy milyen az a gördeszkás szörfstílus? Kreatív és zavarba ejtő. Zoltannál minden játszik, ami nem megszokott: shove-itok, bigspinek, grabek, aerial trükkök, még a darkslide-ot is kikísérletezte, majd pedig előállt a cikkünk alapjául is szolgáló kickflippel, ami nem egyszeri véletlen volt csupán, hiszen azóta is rendszeresen dobálja.

10.000 dolláros tragédia

Zoltannak feltett szándéka a progresszív szemlélet meghonosítása a szörfben, legalábbis szeretne helyet és ezzel együtt elismerést kivívni a hozzá hasonlóknak a szörfvilágban, hogy ne csak a legendás nagyhullámokon szörföző tube-lovagokról, hanem a trükkorientált szörfpunkokról is szóljanak a hírek. Ehhez persze úgy érezte, hogy szükség van egy csodafegyverre, az újgenerációs szörftrükkök Szent Gráljára, amit a kickflip képében talált meg. Hősünk érezte, hogy ez menni fog neki, egy ideje készült is rá a 2000-es években, ám az elszántságon túli végső lökést egy tragikus esemény, szörfös jóbarátjának halála adta meg neki. Carl Reimer rendszeresen bíztatta Zoltant a trükköt illetően, az utolsó közös sessionjök után is úgy váltak el, hogy most már mindenképp be kell adnia a trükköt, de Reimer ezt már nem élhette meg, hazafelé tartva ugyanis agyonlőtték. Zoltan számára a történtek után egyértelmű volt, hogy a veszteséget csak egyetlen módon lesz képes feldolgozni, ha megugorja kettejük álomtrükkjét.

Erre 2011. március 4-ig kellett várni, legalábbis az első, tökéletesen dokumentált érkezésére. A felkészülési időszak alatt elmondása szerint 50 deszkát tört el, közel ugyanannyi vágást szerzett és kis híján meg is vakult. Az általa csak Reimer kickflipnek hívott trükk a megnyugvás és a lelki béke mellett 10.000 dollárt és világhírt is hozott neki, miután a felvételt beküldte a Volcom 2010-ben indított felhívására, ami szintén a szóban forgó trükk első hiteles megvalósítását kutatta.

A történet azonban közel sem zajlott olyan egyszerűen, mint amilyennek elsőnek tűnik. Zoltan nem vette figyelembe ugyanis a kiírás egyik legfontosabb szabályát, miszerint a kickflipet lip fölött, valódi airtime-mal kell kivitelezni. Valószínűleg a Volcomnál úgy képzelték, hogy a trükköt majd egy WSL szintű profi fogja először megcsinálni, nem pedig egy hétköznapi hős. Zoltan felvételéről, hiába tűnik tökéletes trükknek, egy darabig vita tárgyát képezte, de hogy a népharag végül ne söpörje el a Volcomot átutalták a pénzt Zoli számlájára, majd folytatták a challenge-et eredeti formájában, ám ezúttal 20.000 dolláros fődíjjal. Ezek után pedig pont az történt, amire most ti is gondoltok. Zoli nem hagyta annyiban a dolgot és egészen addig ment tovább, amíg ki nem akasztotta a rendszeresen küldözgetett felvételeivel a Volcomot, ami inkább lefújta a versenyt még azelőtt, hogy ismét összetűzésbe keveredett volna a közösséggel. Zoli flipjei egyébként az idővel csak jobbá váltak, de továbbra sem sikerült neki minden kétséget kizáróan úgy beadni a trükköt, mint ahogy azt a kaliforniai márkánál elképzelték.

Emberünk természetesen a Volcommal folytatott üzenetváltások után sem állt le. Azóta már beadta wakesurffel is, nem is olyan régen pedig azzal tűnt fel, hogy mesterséges körülmények között, wavepoolban is a világon elsőként pörgette meg a deszkáját.

Sárkányfűárus one man show

Ahogy azt felvezetésünkben említettük, forradalmi trükkjein jócskán túlmutat személyisége, ami nélkül talán képtelen is lenne megvalósítani azokat. Social média felületeit és hivatalos weboldalát böngészve tökéletesen kirajzolódik egy energiával teli, csupaszív, de mégis hóbortos és meg nem értett zseni képe. Megosztó személyiségét pedig csak alátámasztja az oldalán található szolgáltatások menüpont, ami a legmagasabb szintű magyar leleményességről tanúskodik. Hívhatjuk dedikálni, motivációs beszédet tartani, kereshetjük szponzorációs tartalmak miatt, ha kell kaszkadőrködik is és reklámszerepeket is vállal, de szimplán felbérelhetjük néhány, a social médiás felületein felénk intézett jó szó erejéig is. Shopjából az derül ki, hogy egy wetsuitokat gyártó, Lunasurf nevezetű cég támogatja, valamint feltűnik egy Clearwater nevezetű, nehezen behatárolható, de tüzetesebb vizsgálat után mondhatni, hogy leginkább kannabiszkereskedelemmel foglalkozó cég, aminek hátteréről mi nem igazán találtunk semmit, de párszáz követős Facebook és Insta oldalai Zolira épülnek, így joggal gondolhatjuk, hogy a fűbizniszben is vannak érdekeltségei. Ezt az énjét pedig nem is tagadja, akkora fűrajongó, hogy még arról is készített videót, ahogy éppen szörfözés közben bongozik.

Megosztó személyiségét pedig csak alátámasztja az oldalán található szolgáltatások menüpont, ami a legmagasabb szintű magyar leleményességről tanúskodik. Hívhatjuk dedikálni, motivációs beszédet tartani, kereshetjük szponzorációs tartalmak miatt,  ha kell kaszkadőrködik is és reklámszerepeket is vállal, de szimplán
felbérelhetjük néhány,  a social médiás felületein felénk intézett jó szó erejéig is.

Hiába azonban a sporttörténeti mérföldkőnek számító trükkje, a Volcom részéről nagy nehezen kiérdemelt figyelem, a haladó szemlélet és a színes egyéniség, nagyon úgy tűnik, hogy (annak ellenére, hogy a világ másik feléről mi is írunk róla) Zoltan számára csupán az a bizonyos 15 perc hírnév jutott. Hiába szállítja rendületlenül a furcsábbnál furcsább kombinációkat, a karrierjéből hiányzó igazi áttörés még várat magára. Ti azonban mindenképp kalandozzatok el a nevéhez köthető csatornákon, hiszen Zoltan nagyjából tökéletesen megtestesíti mindazt, ahogy az amerikai álmot innen Közép-Kelet-Európából elképzeljük.

10524,10525,10526,10527,10528,10529
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

5+1 hely, ahol nem is gondolnád, hogy lehet szörfözni

Bestiális hullámok és bestiális fiúk

Az elveszett szörfdeszka nyomában

Tokió 2020: viharral és deszkatöréssel mutatkozott be a szörfözés az olimpián

Ezeket a szörfös lányokat nem hatják meg se szörnyhullámok, se cápák – Girls On Board!

Kalandozások a felfedezetlen paradicsomban Kozák Alexandrával