Barion Pixel

Ezeket a szörfös lányokat nem hatják meg se szörnyhullámok, se cápák – Girls On Board!

Marton Kamilla

2021.05.16.

7 perc

2. rész: Szörf

„Amikor elkezdtem szörfözni még nem láttam sok lányt a vízben. De mára minden alkalommal amikor versenyzek 10 lánnyal több regisztrál a mezőnyben” – Stephanie Gilmore, hétszeres világbajnok szörfös.

2019-ben a World Surf League úgy döntött, hogy egyenlő pénzjutalmat ígér a férfi és női versenyzőknek is, amellyel ők lettek az első amerikai székhelyű globális sportliga, amely egyenlően támogatja a férfi és a női versenyzőket is. Néhány héttel ezután Tyler Wright történelmet írt, hiszen ő lett az első női szörfös, aki Champions Tourt nyert a Pipeline nevű spoton Oahu északi partján. Bár a változás hulláma már megérkezett, még mindig hosszú az út a női szörfösök előtt az egyenlő feltételek eléréséig.

Az előző Girls On Board! cikkünkben a gördeszkázás istennőit mutattuk be, ezúttal pedig a szörfözés ikonikus női alakjain a sor.

Carissa Moore
Moore négyszer nyert már világbajnokságot és tizenegyszer országos címet. Minden versenyen fej-fej mellett haladnak Staphanie Gilmore-ral, és nagyon tisztelik is egymást emiatt. Nagylelkű személyiség, aki rengeteget ad vissza a közösségnek, és a díjai nagyrészét jótékonysági célokra fordítja. 2010-ben megnyerte első CT (Championship Tour) versenyét Új-Zélandon és a nyereménye teljes összegét egy helyi szörfklubnak adományozta a vendégszeretetük elismeréseként. Moore azóta is rengeteget ad a közösségnek és nyíltan beszél a „body shaming” (vagyis olyan emberek megalázása, akinek a testi adottságai nem felelnek meg a szépségideálnak) veszélyeiről, testképzavarról, környezetvédelemről és a szörfben nagy mértékben megjelenő szexizmusról.

Állás: Regular
Születés hely, év: Honolulu, Hawaii, USA, 1992.
Szponzorok: Nike, Red Bull, Target, Hurley, Subaru Hawaii

Stephanie Gilmore
Gilmore volt a világon az első, aki a legelső szezonjában nyert világbajnoki címet, azóta pedig már hetet is magáénak tudhat. Lenyűgöző szörfözési stílussal és technikával rendelkezik, ami felemelte őt a legjobbak közé. Az ausztrál Gilmore az ikonikus szörfparadicsom, Coolangatta közelében nőtt fel, így nem is csoda, hogy újonc korában sorra nyerte a bajnokságokat, hiszen az egyik legkompetitívebb szcénában tanult szörfözni. Mindössze 10 éves volt, amikor először deszkára állt.
Gilmore utoljára 2018-ban szerezte meg a világbajnoki címet, azóta pedig a 2020-as Olympiára készült, amit elhalasztottak a koronavírus miatt. Ez alatt is aktív maradt és kipróbálta magát másik területen is. 2020-ban a deszkáját egy elektromos gitárra cserélte, hogy fellépőként részt vegyen a „Make It Rain 2020” nevű adománygyűjtésen, melyet a barátnője szervezett, hogy segítsenek felvenni a harcot az Ausztráliában pusztító bozóttüzekkel.
Az ausztrál lány nyerte el a legtöbb női címet a világon (holtversenyben Layne Beachley-vel).

Állás: Regular
Születési hely, év: Murwillumbah, Ausztrália, 1988.
Szponzorok: Roxy, Nikon Australia, Breitling watches, Audi

Maya Gabeira
Ez a nő semmitől sem fél. 2020-ban a szörnyhullámairól híres Nazaré partjánál megdöntötte saját 2018-as Guinnes rekordját, amikor egy több mint 22,4 méteres hullámot lovagolt meg, ami 2 méterrel volt magasabb, mint két évvel azelőtti rekordja. Azóta ő az egyik legjobban fizetett big wave szörfös a világon. Gabeira volt az első női szörfös, aki meghódította a hírhedt Kaliforniai Ghost Tree spotot és a világ legveszélyesebb hullámait képző Teahupoo törést is. Ez a hely első ránézésre idillinek tűnik a gyönyörű Tahiti szigetének partján, azonban a látszat szörfösök sokaságát csalta már a vesztébe. Amellett, hogy a hullámok tekintélyes méretűek, rendkívüli gyorsasággal és erővel hasítanak az éles korallzátony felett, és ha ez még nem lenne elég, akkor néha bekerülnek a képbe a cápák is. Gabeirának azonban ez csak egy újabb helyszín, amit kihúzhatott a bakancslistájáról.

Állás: Goofy
Születési hely, év: Rio de Janeiro, Brazília, 1987.
Szponzorok: Billabong, Red Bull, Renault, Fa, Nextel, Evoke, Lululemon

Kassia Meador
Meador nevét úgy ismerik mint „a noseriding királynője”. A malibui longboardos híresen szabadszellemű, és rendkívüli stílusa a vízen és a szárazföldön is rengeteg nőt inspirál. Meador nem csak a deszkán tehetséges. Azon kívül, hogy a kétezres években több ikonikus szörffilmben is szerepelt és a fotográfiában is jártas, profi szörfösként elindította a Roxyval közös, saját tervezésű felszereléseit és búvárruháit.

Állás: Goofy
Születési hely, év: Westlake Village, Kalifornia, USA, 1982.
Szponzorok: Roxy

Bethany Hamilton
Hamilton neve méltán híres a szörfszcénában, hiszen egy igazi túlélőről van szó. 13 éves korában egy cápatámadásban elvesztette a bal karját, azonban még ez sem volt elég ahhoz, hogy a falra akassza a deszkáját. A rehabilitációja után gyorsan visszatért a szörfhöz, és történetét azóta olyan műsorokban osztotta meg a világgal, mint a The Oprah Winfrey Show, The Ellen DeGeneres Show, Good Mornin America, The Today Show és a The Tonight Show. 2004-ben elnyerte a legjobb visszatérőnek járó díjat az EPSY-től. Hamilton tehetségét és elszántságát mi sem bizonyíthatná jobban, minthogy azóta is fel-felbukkan különböző versenyeken, amiket nem rest meg is nyerni.

Állás: Goofy
Születési hely, év: Kauai, Hawaii, USA, 1990.
Szponzorok: Rip Curl

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

5+1 hely, ahol nem is gondolnád, hogy lehet szörfözni

Bestiális hullámok és bestiális fiúk

Az elveszett szörfdeszka nyomában

Tokió 2020: viharral és deszkatöréssel mutatkozott be a szörfözés az olimpián

Kalandozások a felfedezetlen paradicsomban Kozák Alexandrával

Párducugrás Indonéziába – Covid-utazónapló