Barion Pixel

Girls on board! Deszkás lányok, akik azzal tűnnek ki a tömegből, hogy beilleszkedtek

Marton Kamilla

2021.05.02.

6.5 perc

1. rész: Gördeszka

„Amikor egy lány először megy le a skateparkba, az olyan érzés, mintha egy állat lennél az állatkertben. Besétálsz, és ott van egy csomó ember. Mind téged néznek, te pedig azt érzed, hogy elítélnek, még azelőtt, hogy rálépsz a deszkádra. Úgy érzed, hogy szinte elvárják tőled, hogy béna legyél, csak mert lány vagy” – Nina Moran, a Skate Kitchen tagja.

Ahogy a legtöbb extrém sportot, így a deszkasportokat is többnyire a férfiak dominálták. Az utóbbi évtized azonban a sztereotípiák megdöntéséről szólt, így végre teret kaptak a női tehetségek is. A legnagyobb extrémsport szponzorok, mint a Red Bull, a Nike, a Monster, az Adidas és a Burton mind sorra igazolják a deszkasportok női képviselőit, akik nem félnek megmutatni, hogy nagy hiba volt idáig alábecsülni őket.
Háromrészes cikksorozatunkban megmutatjuk a gördeszka, a szörf és a snowboard leginspirálóbb női tehetségeit, akik már rengetegszer bizonyították, hogy van helyük a mezőnyben. Mivel a deszkasportokban nem feltétlenül a győzelmek és a mérhető eredmények tesznek valakit naggyá, így inkább azokat az arcokat mutatjuk be, akik a legjobb stílust és a legjobb flow-t képviselik, illetve akik mindent letettek az asztalra annak érdekében, hogy bebizonyosodjon: a nőknek igenis van helyük a deszkasportok ikonjai között. A számozás nem a ranglista sorrendjét jelöli.

Gördeszkás kedvenceink, avagy a lányok, akik nem féltek lemenni az utcára/skateparkba

Lizzie Armanto
Lizzie egy hihetetlenül tehetséges bowl/félcső deszkás, és Tony Hawk pártfogoltjaként tagadhatatlan, hogy úttörő szerepe van a női gördeszkázás történetében. Tehetségének és egyedi stílusának köszönhetően többek között szerepelt már a Thrasher Magazine és a Transworld Skateboarding címlapján is. Lizzie volt az első női gördeszkás, aki sikeresen átgurult Tony Hawk hírhedt 360 Loopján, melynek köszönhetően be is került a Tony Hawk’s Pro Skater 5 videójátékba. Több mint 30 díjjal a háta mögött a generációnk egyik legismertebb gördeszkása lett.

Állás: Regular
Születési hely, év: Santa Monica, Kalifornia, USA, 1993.
Szponzorok: Vans, Birdhouse, Bones Swiss, Bones Wheels, 187, Independent, Bro Style, Triple 8, Monster, Baby G.

Lacey Leo Baker
Az XGames street kategória hétszeres érmese, aki mind a gördeszkázás, mind az LGBTQ közösség ikonjává vált a Nike Equality kampányának arcaként. Amellett, hogy ő jelenleg a világ egyik legelismertebb női gördeszkása, tevékenységi köre egészen szerteágazó, és rengeteg projektben vesz részt, így szerepelt többek között Miley Cyrus Mother’s Daughter című klipjében is. 2019-ben 3. helyezettként futott be a Street League világbajnokságon, márciusban beválasztották az első USA Skateboarding olimpiai csapatba és még ugyanabban az évben szerepelt a Nike SB női csapat videójában, a Gizmóban.

Állás: Goofy
Születési hely, év: Covina, Kalifornia, 1991
Szponzorok: Glue Skateboards, Independent Trucks, Mob Grip, Nike SB

Leticia Bufoni
Az ő neve talán már azok számára is ismerősen csenghet, akik nincsenek annyira képben gördeszkázás női vonalával. 2019-es XGames győzelmével ő lett a legtöbb arany medált nyert női versenyző a szcénában, így nem is kérdés, hogy Leticia a világ egyik legismertebb és legbefolyásosabb extrém sportolója. São Paulo mára már a gördeszkázás egyik fővárosa, ám Leticia teljen egyedül volt, amikor deszkázni kezdett. „A környéken én voltam az egyetlen lány, aki deszkázott. Aztán később a skateparkokban már találkoztam hozzám hasonlókkal”- meséli. Leticia volt az első nő, akit a Nike SB csapatába szerződtetett, és szintén az első nő, aki felkerült a The Skateboard Mag címlapjára, és később Brazília hivatalos gördeszkás csapatába is beválasztották.

Állás: Goofy
Születési hely, év: São Paulo, Brazília, 1993
Szponzorok: Nike SB, Red Bull, Oi, Petrobras, GoPro, Grizzly, Bones Wheels, Toyota, Beats by Dre.

Nora Vasconcellos
Nora főként a könnyed, szörf inspirálta stílusáról ismerszik meg az utcán. Elmondása szerint olyan oldschool deszkások videóiból tanult, akik már akkor kimaxolták a sportágat, amikor ő még meg sem született. A versenyeken nem jelent komoly veszélyt, hiszen ő a medálok elnyerése helyett inkább a deszkázás kreatív oldalát szereti – mondhatni vibe-olgat. Főként a Welcome Skateboards és más szponzorok videóinak forgatására összpontosít, és az Adidas kampányaiban is egyre fontosabb szerepet kap, amely lehetővé tette számára, hogy teljes munkaidős gördeszkás lehessen. Nora a gyors hírnév és a kompetitív mezőny helyett inkább kiélvezi a gördeszkázás minden örömét, és ezeket nem rest a filmjeiben is megmutatni.

Állás: Regular
Születési hely, év: Pembroke, Massachusetts, USA, 1992
Szponzorok: Welcome, Adidas, JuneShine, Hume Supernatural, Swatch, Stance, CCS, Krux, Bronson, OJ Wheels, Mob

Aori Nisimura
Ez a lány minden alkalommal szétszedi a pályát, szó szerint megdönti a korlátait. Aori nem csak az utcán érdemelte ki a hírnevet energikus flow-jával, hanem a versenyeken is minden alkalommal bizonyítja trükkök tömegével, hogy a gördeszkás világnak számolnia kell vele. A 2017-es XGames-en egy kickflippel indította az aranyérem felé vezető körét, majd körülbelül 8 sikeres korlát trükk után mindenkinek megmutatta, hogyan kell egy versenyt megnyerni. Aori Japánt képviselte volna a 2020-as tokiói olimpián, ahol a gördeszkázás először jelent volna meg mint olimpiai sportág, azonban ami késik nem múlik. A japán lány Lizzie Armantóval és Leticia Bufonival együtt bekerült a Tony Hawk’s Pro Skater 2 felújított változatába, amely meglepő teljesítmény, mivel nagyon kevés keleti gördeszkásnak sikerült ennyire érvényesülnie nyugaton, mint Nisimurának.

Állás: Regular
Születési hely, év: Tokió, Japán, 2001
Szponzorok: Deathwish, Shake Junt, Supra, Oakley, Murasaki Sports, Coca-Cola, Nike SB.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Volt egyszer egy Kalifornia

Braille Skateboarding: szcientológus deszkások, akiket mindenki utál

Ki az NBA legjobb deszkása?

Skate or die: országok, ahol a gördeszkázás a túlélést jelenti 2. rész

Project Fearless – ismerd meg Amszterdam legfiatalabb gördeszkás lánycsapatát

Tokió 2020: minden idők egyik legmagasabb pontszámával szerzett aranyat a férfi gördeszka park kategória győztese