Barion Pixel

Tokió 2020: minden idők egyik legmagasabb pontszámával szerzett aranyat a férfi gördeszka park kategória győztese

Pál Attila Márk

2021.08.06.

2 perc

Amennyire féltette a gördeszkás közösség a sportágat az olimpiától, annyira szórakoztatóra és kiszámíthatatlanra sikerült a deszkázás szereplése az ötkarikás játékokon. Bombameglepetések és elképesztő teljesítmények közepette gyorsította meg a sportágon belül végbemenő folyamatokat Tokió, miszerint a korábban USA központú gördeszkázás erőviszonyai teljesen átalakultak, és sokunk örömére kijelenthetjük, hogy teljes mértékben függetlenedett a sportág bölcsőjének számító országtól.

Ha ez nem lett volna eddig világos végignézve a férfi street, női street és női park kategóriák eredményein, akkor jöjjenek a férfi park kategória eredményei, amik tökéletesen alátámasztják mindazt, amit a fenti néhány mondatban fejtegettünk. Az aranyat az ausztrál Keegan Palmer szerezte meg, megelőzve a brazil Pedro Barrost, valamint az amerikai Cory Juneau-t. Nem csupán a nevek és az érmek párosítása érdekes ebben a történetben, hanem az, hogy hogyan alakult így az eredmény.

Keegan Palmer
Pedro Barros
Cory Juneau

Óriási meglepetésre már a selejtezőkben sorra borult a papírforma, hiszen olyan nevek véreztek el már rögtön
a második körben, mint a svéd Oskar ’Oski’ Rozenberg, vagy éppen a rangidős dán legenda, Rune Glifberg.

Előbbi szereplése azért is volt csalódást keltő, mert a Vans Park Series-es eredményei alapján sokan a dobogóra, vagy legalábbis annak környékére várták a fiatal svéd deszkást. Azonban nem csak neki nem jött össze az áttörés, de szinte a teljes észak-amerikai keret elvágta magát, hiszen az amerikai hármasból Zion Wright, és Heimana Reynolds is kiesett, valamint a bukósisakjairól és különc trükkjeiről elhíresült kanadai Andy Anderson sem kvalifikálta magát a döntőbe. Akik még igazán bánkódhattak az eredményen, azok a spanyolok voltak, ugyanis Danny Leon és Jaime Matieu is kiemelkedő ridernek számítanak a parkban.

A nagy nyertesei a számnak az ausztrálok és a brazilok voltak. A két nemzet öt versenyzőt adott a nyolcas döntőbe és a dobogó két fokát is elfoglalhatták. Rajtuk kívül a Puerto Ricó-i Steven Piniero, valamint a francia Vincent Matheron szereplése okozott nagy meglepetést.

A selejtezőben történtek mellett a döntő végkimenetele is roppant érdekesre sikeredett, azonban korántsem hozott olyan őrült izgalmakat, mint ahogyan azt az eredmények indokolnák. A pontszámok és a helyezések tekintetében a legérdekesebb tény talán az, hogy a végeredmény szinte már az első kör után összeállt.
Az első három helyezett bemutatkozó köre olyan pontszámokat hozott, amin vagy nehezen tudtak változtatni, vagy csak kozmetikázni tudták. Igaz ez főleg az aranyérmes Keegan Palmerre, aki egy 94.04-es körrel kezdett be, amit a többieknek nem csak hogy lehetetlennek tűnt behozni, de végül nem is sikerült nekik.

A csavar a történetben, hogy a győzelmi körével neki azért sikerült túlszárnyalnia a saját teljesítményét, végül 95.83-mal, szinte tökéletes körrel (benne egy kickflip body varial 540-nel), majdhogynem tíz pontot verve húzta be a 19 éves ausztrál az első gördeszka park olimpiai aranyát. A második helyezett brazil Pedro Barros is biztonságban érezhette az érmét már az első kör után, neki nem sikerült javítania, de így is stabilan két pontot vert az amerikaiak becsületét megvédő Cory Juneau-ra.

Végeredmény:
• Keegan Palmer (Ausztrália) 95.83
• Pedro Barros (Brazília) 86.14
• Cory Juneau (USA) 84.13
• Luiz Francisco (Brazília) 83.14
• Kieran Woolley (Ausztrália) 82.04
• Steven Piniero (Puerto Rico) 75.17
• Vincent Matheron (Franciaország) 42.33
• Pedro Quintas (Brazília) 38.47

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Volt egyszer egy Kalifornia

Braille Skateboarding: szcientológus deszkások, akiket mindenki utál

Ki az NBA legjobb deszkása?

Skate or die: országok, ahol a gördeszkázás a túlélést jelenti 2. rész

Project Fearless – ismerd meg Amszterdam legfiatalabb gördeszkás lánycsapatát

Tokió 2020: 12 éves a női park kategória legfiatalabb dobogósa