Barion Pixel

Tokió 2020: 13 éves a női street gördeszkázás olimpiai bajnoka

Pál Attila Márk

2021.07.27.

3 perc

A férfi street kategória is tartogatott fordulatokat, de a női gördeszkázás street száma talán még azt is felülmúlta, nem csak izgalmakban, de meglepő eredményekben is. A gördeszkás lányok valószínűleg minden idők legfiatalabb pódiumát hozták össze: az aranyat a 13 éves japán Nisija Momidzsi, az ezüstöt a szintén 13 éves brazil Rayssa Leal, míg a bronzot a szintén hazai pályán versenyző 16 éves Nakajama Funa szerezte meg.

Ez már önmagában meglepetésre ad okot, de azzal, hogy a női kategória úttörőinek számító riderek, mint a szám legnagyobb esélyese, a brazil Leticia Bufoni, az osztrák Julia Brueckler, vagy az amerikai Alana Smith be sem jutottak a döntőbe, az tökéletesen előrevetíti a női gördeszkázás – mindenképpen pozitív – jövőjét.

Az előzetes esélylatolgatások szerint két nagy sporthatalom pályázott a női street kategória érmeire, a közösségi médiában és versenyeken már csúcsra járatott brazilok, valamint az abszolút feltörekvőnek számító szupertehetségeket felvonultató japánok. A két nemzet küzdelméből egyértelműen a japánok jöttek ki jobban – ezt természetesen a két érem már önmagában alátámasztja – de azt mindenképpen hozzá kell még tenni, hogy a nyolcas döntőben a két dobogóson kívül Nisimura Aori is ott volt. A brazilok talán a mezőny legerősebb hármasával – Leticia Bufoni, vágtak neki a számnak, de végül csak Leal alkotott maradandót.

A brazil hármasból Bufoni és Leal esete a legérdekesebb. Előbbi a női mezőny legeredményesebb gördeszkásaként érkezett az ötkarikás játékokra, úgy mint a férfiaknál Nyjah Huston, de a mostanában főként modellkedéssel és közösségimédia-szerepléssel foglalkozó Bufoni hatalmas meglepetésre még a döntőről is lemaradt. A kis Rayssa Leal története viszont egészen elképesztő.

A még mindig csak 13 éves brazil lány egyfajta közösségi médiás mémként kezdte. Nagyjából 4-5 évvel ezelőtt bukkant fel róla a videó, amiben tündérruhában gördeszkázik, azóta pedig töretlenül hasít előre a karrierjében – korábban a Street League-en és most már az olimpián is történelmet írt.

A fiatalokon kívül egyébként érdemes még megemlíteni a 34 éves amerikai Alexis Sablone-t is, aki a mezőny legidősebb ridereként, hatalmas feltámadással Leticia Bufonit kiütve menetelt be a döntőbe, ahol aztán egészen a negyedik helyig (hajszállal lemaradva a harmadikról) deszkázta fel magát.

Leticia Bufoni és Rayssa Leal

A szemtelenül fiatal pódiumot látva érdemes még egy kicsit elmerengeni a statisztikákon, ugyanis ehhez hasonló eredményért jó messzire kell visszamenni az olimpiák történetében. Nisija Momidzsi a 13 évével és 330 napjával minden idők második legfiatalabb aranyérmese lett, nála csak egy amerikai műugró, Marjorie Gestring állhatott fel fiatalabban a pódiumra, 13 évesen és 268 naposan az 1936-os berlini olimpián. Biztosan sokan emlékeznek a fiatal Egerszegi Krisztina eredményére is, úszóbüszkeségünk 14 évesen és 41 naposan nyert aranyat Szöulban.

Ezzel azonban még nincs vége, hamarosan tovább íródhat az éremtörténelem, méghozzá szintén a gördeszkás számban, hiszen az augusztus 4-én rajtoló park kategória legnagyobb esélyese a brit Sky Brown csupán néhány hete töltötte be a 13-at.

Eredmények:
1. Nisija Momidzsi (Japán) 15.26
2. Rayssa Leal (Brazília) 14.64
3. Nakajama Funa (Japán) 14.49
4. Alexis Sablone (USA) 13.57
5. Roos Zwetsloot (Hollandia) 11.26
6. Wenhui Zeng (Kína) 9.66
7. Margielyn Didal (Fülöp-szigetek) 7.52
8. Nisimura Aori (Japán) 6.92

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Volt egyszer egy Kalifornia

Braille Skateboarding: szcientológus deszkások, akiket mindenki utál

Ki az NBA legjobb deszkása?

Skate or die: országok, ahol a gördeszkázás a túlélést jelenti 2. rész

Project Fearless – ismerd meg Amszterdam legfiatalabb gördeszkás lánycsapatát

Tokió 2020: minden idők egyik legmagasabb pontszámával szerzett aranyat a férfi gördeszka park kategória győztese