Barion Pixel

Tokió 2020: bombameglepetés a gördeszka street férfi döntőjében

Pál Attila Márk

2021.07.26.

3 perc

Első ízben szerepelt gördeszkázás az olimpián, rögtön nem várt izgalmakat és eredményeket hozott, miután a 22 éves, tokiói születésű Horigome Yuto hazai pályán hódította el sportágának első olimpiai aranyérmét. A második és harmadik helyen szintén előzetesen nem várt eredmények születtek: előbbit a brazil Kelvin Hoefler, utóbbit pedig az amerikai Jagger Eaton szerezte meg. A favoritnak számító, a verseny gördeszkázást évek óta uraló Nyjah Huston csupán a hetedik helyen végzett.

A formaruhák jót jöttek, a lebonyolítás is izgalmas volt, összességében szuperül debütált a gördeszkázás az olimpián. Az egyetlen kritika, amit fel lehet róni a számnak az tulajdonképpen az összes sportágra vonatkozik Tokió 2020 esetében:

Nézők nélkül egész egyszerűen nehezen vehetők komolyan a látványsportok –
úgy kellenek nézők a gördeszka versenyekre, mint wax a skatepark korlátaira!

Mindezek ellenére egy elképesztően színes és kiélezett verseny alakult ki már a selejtező alatt. A street kategóriában 20 férfi mérte össze tudását, természetesen a világ minden tájáról. A legnagyobb neveknek Nyjah Huston mellett az ausztrál Shane O’neill, a francia Aurelien Giraud, valamint a brazil Felipe Gustavo számítottak, míg a legnagyobb meglepetést a dél-afrikai Brandon Valjalo, a perui Angelo Caro, és a kolumbiai Jhancarlos Gonzalez Ortiz okozták, csupán azzal, hogy bekerültek ebbe az elit mezőnybe.

Nyjah Huston
Shane O’neill
Aurelien Giraud
Felipe Gustavo

A versenyformátum a gördeszkázást követők számára jól ismert volt. A verseny alapjául a Street League szabályrendszere szolgált. A versenyzőknek mind a selejtezőben, mind pedig a döntőben 2-2 45 másodperces kört, és 5 best trick próbálkozást kellett teljesíteniük, ezek közül a négy legjobb eredmény számított.

A meglepetések sorozata már a selejtezőben kezdetét vette, hiszen sorra hullottak el a nagynak számító, rutinos nevek – Jake Ilardi, Felipe Gustavo, Shane O’neill, Matt Berger és Axel Cruysberghs sem jutott be a döntőbe. Elsőként kvalifikált viszont az új Nyjah-nak kikiáltott Aurelien Giraud, de a már említett Huston, Horigome, Hoefler, Eaton négyes mellett nagy meglepetésre bejutott a nyolcas döntőbe a francia Vincent Milou, Angelo Caro, valamint a portugál Gustavo Ribeiro is.

A sorsdöntő körök végül teljesen átrendezték a kvalifikáció sorrendjét. A döntőre jellemzően már csak a flip-in flip-out trükkök és az alley-oop csúszások pörögtek, vagyis pörögtek volna, ugyanis a top3-on kívül nehezen akartak összejönni a nagyszabású trükkök. A legnagyobb meglepetést természetesen az okozta, hogy az alig négy éve felbukkanó, még mindig csak 22 éves hazai pályán versenyző Horigome Yuto (noha rendszeresen a legjobb helyeken szerepel a világversenyeken) tőle nem meglepő módon jól kezelte a nyomást és hozta a rendkívül nehéznek számító blindside-os trükköket: nollie cab lipslide, nollie cab noseslide, nollie 180 backside five-0. A második helyen végző Kelvin Hoefler ezzel szemben inkább a fakie oldalt preferálta és cab backside tailslide-ot, cab backside nosebluntot dobott az ezüstért. Jagger Eatonnek többek között egy switch backside 180 nosegrind, valamint egy flip backside 180 nosegrind segített elhódítani a bronzot.

Nyjah-n tulajdonképpen két számára alapnak számító trükkje fogott ki, az évek és a versenyrutin ellenére sem a cab flip backside lip, sem pedig a cab flip backside tailslide nem jött össze neki, míg Giraud hardflip lipslidedal, valamint 360 flip lipslide-dal próbálkozott, de neki sem jött be a számítása, így végül Nyjah-t megelőzve a hatodik helyen végzett.

Eredmények:
1. Horigome Yuto (Japán), 37.18
2. Kelvin Hoefler (Brazília), 36.15
3. Jagger Eaton (USA), 35.35
4. Vincent Milou (Franciaország), 34.14
5. Angelo Caro Narvaez (Peru), 32.87
6. Aurelien Giraud (Franciaország), 29.09
7. Nyjah Huston (USA), 26.10
8. Gustavo Ribeiro (Portugália), 15.05

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Volt egyszer egy Kalifornia

Braille Skateboarding: szcientológus deszkások, akiket mindenki utál

Ki az NBA legjobb deszkása?

Skate or die: országok, ahol a gördeszkázás a túlélést jelenti 2. rész

Project Fearless – ismerd meg Amszterdam legfiatalabb gördeszkás lánycsapatát

Tokió 2020: minden idők egyik legmagasabb pontszámával szerzett aranyat a férfi gördeszka park kategória győztese