Barion Pixel

Ki az NBA legjobb deszkása?

Benedek Csanád

2021.10.17.

7.5 perc

Az NBA-ben külön szakosztályt lehetne nyitni, oly sokan kedvelik a gördeszkát, sőt páran gurulnak is. Mind a gördeszka, mind a kosárlabda több mint egy sport, hiszen egy egész szubkultúra alakult ki a sporteszközzel való szabad játék köré.


A profi sportolók – mint általában mindenki, játékként kezdenek el valamit, ami aztán a későbbiek folyamán válik véres (néha szó szerint véres) napi rutinná. Sok más sportot professzionálisan űző egyén számára a gördeszka az a tevékenység, amiben újra át tudja élni a „játék” okozta gyermeki lelkesedédt, a fejlődés adta örömöt és a teljes szabadságot. Röviden így tudom összefoglalni miért is gördeszkáznak, akár sérülést is kockáztatva a profi sportolók. Nem vagyok Freud, nem magam kutattam ki, maguk a deszkázást kedvelő sportolókról szóló cikkek fejtegetik ezt mélyebben.

Többek között Steve Nash, korszakos zseni. Ő volt a második irányító (Magic Johnson után), aki megkapta az MVP-t. És kevesen tudják, hogy imádja a gördeszkát.
Számos sportágat kipróbált már az öreg: 9 éves koráig futballozott, ezután kezdett el kosárlabdázni. Azért nem teljesen fair őt említeni, mert azt mondják, több riportban is hallottam, hogy sportzseni. Mindegy, hogy golf, röplabda, európai vagy amerikai fociról van szó, Steve jó benne. Gördeszkázni is megtanult, csak úgy, a maga szórakoztatására.

A Brooklyn Nets sztárjáról, Kyrie Irvingről köztudott (ha nem akkor most az lesz), hogy az egyik kedvenc sportja, amit szeret csodálni, az a gördeszka. Rendszeresen fel is tűnik ebben a kultúrkörben, mint néző, vagy csak úgy elgurulgat a maga kedvére.

Klay Thompson a legjobb gördeszkás a világon.

A blikkes nyitómondat csak annyit takar, hogy az egyik legjobb NBA-kosárlabdázó, aki jól is deszkázik. A Golden State Warriors mesterlövésze, Klay Thompson, állítólag tényleg jó. Ezt erősíttette meg a deszkás szupersztár, Ryan Sheckler is, hogy Klaynél benne van az ász a pakliban.

Sajnos videót nem tudunk mutatni, mert Thompsonnak benne van a szerződésében, hogy nem deszkázhat.
Kicsit gyanús. Azért egy jó Treflippet ellőhetne, csak úgy véletlenül!

Ezt gondolja a Boston játékosa, Dennis Schröder is. Aki németes neve ellenére nem csak fekete, hanem egy fekete, aki tud is deszkázni. Úgy látszik, neki lehet is, mert van róla videó. Dennis volt olyan komisz, hogy kihívta Klay Thompsont egy trükkversenyre. Egyelőre Klay Thompson nem reagált erre. Ő a világ és az NBA legjobb kosaras gördeszkása, nem áll le csak úgy akárkivel gurulni.

NFL / John Kelly a Los Angeles Rams
A gördeszka és a futball ritka párosítás lehet, de nem a Los Angeles Rams linebackere, John Kelly számára. (A linebackerek a legsokoldalúbb játékosok a védelemben. Elsődleges szerepük a futás elleni védekezés, de támadhatják az irányítót, illetve foghatják az elkapókat is. Kelly relatíve újonc, még 2018-ban, a hatodik fordulóban csatlakozott a csapathoz.)

A The Berrics-nek adott interjújában elmondja, hogy deszkázás iránti szenvedélye régebbi, mint a focihoz kapcsolódó élete. Ugyanis 7 éves kora óta deszkázgat. Az amcsi foci iránt csak gimiben kezdett komolyan érdeklődni.

Ellentétben a legtöbb NFL-es játékossal, neki ez volt az első szerelme. 15 éve deszkázik. A pályán kívüli szenvedélye lehetővé tette számára, hogy felfedezze a játék sokszínűségét és el tudja magát engedni.

A gördeszkának köszönhetően neki nem kellett az edzéstervébe felvennie az unalmas egyensúlyfejlesztő és a koordinációs gyakorlatokat, mert kiderült, a kis ismeretlen újoncnak mindenkinél jobbak lettek a mutatói ebben a szegmensben.

Érdekes dolog az is, hogy Kaliforniában olyan kultúrája van a gördeszkázásnak, hogy nem tiltják neki.

Általában az edzők csak lájtos vicceket sütnek csak el ezzel kapcsolatban. McVay edzőt megkérdezték erről, és bízik játékosa képességeiben. Tud az apró karcolásokról, horzsolásokról, amik időnként a deszkázással járnak. A focit durvább, veszélyesebb sportnak tartja. Úgy gondolja egy felnőtt ember nem fog olyan trükköt bevállalni, ami a karrierjét keresztbe töri.

Kelly-t megkérdezték, melyik a nehezebb: futball vagy gördeszka?

Egyértelműen a gördeszkára tette le a voksát. Egy focista (amerikai) nem pattanhat fel deszkára, és csinálhat bármit. Az amerikai foci annyira specializált, ha neked van egy jó alapképességed, például nagyon gyorsan futsz, vagy hegyomlás méretű vagy, akkor megkapod a szereped, és nagyrészt egy határon belül kell monoton munkát végezned. A gördeszkázásnál, mint egy varázslóiskola, az alapokat megtanulni is nehezebb, minden kis csodáért keményen meg kell küzdened.

MLB / Mike Clevinger
Mr. Sunshine igazából a kultúra része. Imád csak úgy gurulgatni (sérült bokával) a városban, nem az a sztárkodó arc. Amikor átigazolt San Diegóba, lett is rögtön egy sztár rajongója. Ugyanis Tony Hawk San Diego Padres fan. Lassan egy szerelmi szál kezd kettőjük közt kirajzolódni. Annyira megy a sk8 crush. Hawk egy olyan fotót tett közzé a Twitteren, amelyen gördeszkázik, miközben csíkos Clevinger-mezt visel. Aztán küldött neki egy signature lapot is. A hírek szerint a baseballszezonon kívül terveznek egy krúzolós napot.

Talán a leghíresebb „deszkás”, aki mit tesz isten, profi baseballjátékos: Jon Jay. Ő tényleg éli ezt a világot. Neki ez a hobbija. Számára az a furcsa, ha valaki golfozik, vagy hasonló unalmas sportot űz.

Érdekes kérdés, hogy nagyon sok sportolónak a szerződése miatt meg van tiltva, hogy gördeszkázzon. Híres ilyen esetek voltak Ronaldinho vagy Neymar, akiknek nem csak a gördeszkát, korcsolyát, hanem még a biciklizést is megtiltotta a Barca.

R. I. P. Chace Numata
Lehet, ez szigorúnak tűnhet, de néha szerencsétlen balesetek is történnek. A Detroit Tigers fiókcsapatában játszó Chace Numata 2019-ben halálos balesetet szenvedett gördeszkázás közben.

Egy biztonsági kamera videóján az látható, hogy Numata hajnali 2 óra után motoros deszkájával gurult haza, amikor a gördeszka hirtelen megállt, mintha egy sziklának ütközne, és ő egyszerűen elesett, és fejjel a földön landolt. Egy autós meglátta Numatát az út közepén, félrehúzódott, hívta a 911-es segélyhívót. Sajnos már nem tudtak segíteni rajta.

A tragikus esemény ellenére az Államokban nem lett gördeszkaüldözés. Érdekes európai szemmel látni, hogy mennyire a kultúrájuk része lett a deszkázás. Valószínűleg, ahogy az évek telnek, egyre inkább eltűnik a gördeszka extrém státusza, és beolvad a szabadstílusú sportok egy sajátos új közegébe. Talán egy új sport is kialakul a deszka-póló, vagy lehetne gördeszkás diszkó is, ha van koris diszkó. Ez nyugi nem fog megtörténni, a deszkások nem diszkóban utaznak.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Volt egyszer egy Kalifornia

Braille Skateboarding: szcientológus deszkások, akiket mindenki utál

Skate or die: országok, ahol a gördeszkázás a túlélést jelenti 2. rész

Project Fearless – ismerd meg Amszterdam legfiatalabb gördeszkás lánycsapatát

Tokió 2020: minden idők egyik legmagasabb pontszámával szerzett aranyat a férfi gördeszka park kategória győztese

Tokió 2020: 12 éves a női park kategória legfiatalabb dobogósa