Barion Pixel

Project Fearless – ismerd meg Amszterdam legfiatalabb gördeszkás lánycsapatát

Marton Kamilla

2021.09.01.

3.5 perc

A skateparkok sokszor hívogató, ám mégis ijesztő helyek lehetnek egy kislány számára, pláne akkor, ha nincs senki, akihez tudna kapcsolódni. Ezen szeretne változtatni az amszterdami Project Fearless, melyet Merida Miller hozott létre olyan lányok számára, akik meg szeretnének tanulni gördeszkázni – csak eddig nem volt meg hozzá a kellő önbizalmuk.

Nem mindegy, kik lesznek ezekből a gyerekekből

Miller 2018-ban egy gyerekek önbizalmáról szóló cikket olvasva döbbent rá, hogy mennyire elszomorítják ezek az adatok és hogy igazából teljesen átérzi a cikkben leírtakat – olvasható a Monsterchildren interjújában.

A nyolctól tizennégy éves korig tartó szakaszban a lányok önbizalma átlagosan harminc
százalékkal csökken. A tinilányok fele gondolja, hogy tökéletesnek kell lennie,
és a háromnegyedük aggódik amiatt, hogy kudarcot vall.

Ha a felállított példákat és normákat lehetetlenül magasra teszik, akkor jogosan érzik úgy a gyerekek, hogy nem tudnak ezeknek megfelelni, és ez a bizalmi szakadék később akár a választott munkát és a karrierjüket is befolyásolhatja.

A Project Fearless ezen minták legyőzéséről szól.
„Építsünk egy olyan helyet, ahova a lányok beléphetnek és eldobhatják, ami szerintük lenniük kell, hogy kitalálhassák kik is ők valójában. Ahol elhagyhatják a komfortzónájukat, és megtanulhatják, hogyan kell létrehozni, kockáztatni, piszkosnak lenni, másokra hatni és új barátokat szerezni. Ahol gyakorolhatják a bátorságot az óvatosság helyett” – olvasható a projekt hivatalos oldalán.

How to Be a Roll Model
2020 márciusában, mikor az egész világ megállt a csapat úgy döntött, hogy megpróbálja online folytatni a gördeszka oktatást. Miller olyan videókat próbált keresni a neten, amikben tizenéves lányok magyarázzák el, hogyan kell egy-egy trükköt megcsinálni a deszkával, de sajnos be kellett látnia, hogy ilyenek nem is igazán léteznek.

Ekkor jutott eszébe, hogy kénytelenek lesznek megcsinálni a saját videóikat. Miller nagy híve az elérhető példaképek fontosságának, és hogy a lányok ne állítsanak maguknak irreális normákat. Eredetileg oktatóvideót szerettek volna készíteni, de hamar rájöttek, hogy az igazi probléma nem az oktatóvideók hiánya, hanem a fiatal lányok képviseletének és a tanulási folyamat nehézségeinek bemutatásával van. Nem lehet mindenki Sky Brown, és bár nyilván felnéznek rá a lányok, nem tudják, hogy valójában mennyit eshetett, és hogy mi volt az a folyamat, ami őt profivá tette.

Így tehát a How to Be a Roll Model kisfilmjük középpontjában az esések, egymás segítése, a gördeszkázás szabadsága és persze Amszterdam legfiatalabb deszkás lánycsapata került.

Miért hasznos ez a lányok számára?
„Átsegítettük őket a szüleik válásán, baráti szakításokon, és a gyerekek teljesen megváltoztak a foglalkozások alatt, mivel tudták, hogy itt megtehetik. Annyi pillanat volt, mikor éreztem, hogy hatással lehettünk rájuk, és szerencsésnek érzem magam, hogy része lehettem a történetüknek. A lányok Amszterdamba is a világ minden tájáról érkeztek, szóval gyakran nagyon különböző háttérrel rendelkeznek” – mondta Miller.

A projekt egyébként nemcsak a gördeszkaoktatással foglalkozik, van saját futóklubjuk, tartanak kickbox órákat és egy rakás kreatív művészeti foglalkozást is. Legújabb nagy tervük, hogy az Amsterdam Touch-csal együttműködve megtanítsák a helyi iszlám közösség lányait rögbizni.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Volt egyszer egy Kalifornia

Braille Skateboarding: szcientológus deszkások, akiket mindenki utál

Ki az NBA legjobb deszkása?

Skate or die: országok, ahol a gördeszkázás a túlélést jelenti 2. rész

Tokió 2020: minden idők egyik legmagasabb pontszámával szerzett aranyat a férfi gördeszka park kategória győztese

Tokió 2020: 12 éves a női park kategória legfiatalabb dobogósa