Barion Pixel

Tokió 2020: 12 éves a női park kategória legfiatalabb dobogósa

Pál Attila Márk

2021.08.04.

2 perc

Nem jött be a várt formaidőzítés, így nem dőlt meg a legfiatalabb olimpiai aranyérmes korrekordja a női gördeszka park kategóriában. Az olimpia előtti XGameses erődemonstrációja után sokan várták befutónak a számban a brit Sky Brownt, azonban nem jött össze a bravúr, illetve a nagyszerű szereplését elképesztő üzemmódba kapcsolva túlszárnyalták a hazai pályán versenyző japán lányok. A dobogó csúcsára így a 19 éves Joszozumi Szakura, a második fokára a 12 éves Kokona Hiraki, míg a harmadikra a már említett 13 éves Sky Brown állhatott.

Brown eredménye az eredménykényszer okozta hatalmas nyomás ellenére abszolút nem csalódást keltő, a jövő mindenképp az ő és dobogós japán társai lábában van. Csalódott lehet azonban néhány előzetesen komolyabb helyezésre prognosztizált nemzet – nem jött össze a bravúr sem az amerikaiaknak, akik külön kisvideóval készültek a számra, valamint a finnek sem örülhettek, akik zászlaját talán a kategória legnagyobb sztárja, a Tony Hawk által protezsált Lizzie Armanto vitte. Az amerikaiak közül ketten már a selejtezőben elvéreztek, és Lizzie is csupán a 14. pozíciót tudta elcsípni.

A japánok viszont nagyon is örülhettek, hiszen a street kategória után a női park kategóriát is leuralták. A nyolc fős döntő mezőnyéből három japán volt, hozzájuk még két brazil, egy amerikai, egy ausztrál, és egy brit csatlakozott.

Sky Brown és Joszozumi Szakura

A magyar közvélemény oldaláról rengeteg bírálat érte a gördeszkázás debütálását az olimpián. A park kategória elrajtolásával kicsit a fanyalgók is fellélegezhetnek, hiszen ez a szám egy sokkal látványosabb, folyamatosabb, kicsit érthetőbb és konzisztensebb élményt nyújt a laikusok számára is, így mindenképpen csak ajánlani tudjuk, hogy legalább az összefoglalóba tekintsenek bele azok, akik kevésbé értik a sportág olimpiai jelenlétét.

Eredmények:
• Joszozumi Szakura (Japán) 60.09
• Hiraki Kokona (Japán) 59.04
• Sky Brown (Nagy-Britannia) 56.47
• Okamoto Miszugu (Japán) 53.58
• Poppy Olsen (Ausztrália) 46.04
• Bryce Wettstein (USA) 44.50
• Dora Varella (Brazília) 40.42
• Yndiara Asp (Brazília) 37.34

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Volt egyszer egy Kalifornia

Braille Skateboarding: szcientológus deszkások, akiket mindenki utál

Ki az NBA legjobb deszkása?

Skate or die: országok, ahol a gördeszkázás a túlélést jelenti 2. rész

Project Fearless – ismerd meg Amszterdam legfiatalabb gördeszkás lánycsapatát

Tokió 2020: minden idők egyik legmagasabb pontszámával szerzett aranyat a férfi gördeszka park kategória győztese