Barion Pixel

Kicsi a bors, de erős – ők a 2020-as olimpia legfiatalabb női sportolói

Halusitz Hajnalka

2021.07.29.

4 perc

Tombol a nyár, és javában zajlanak a tavaly elmaradt 2020-as olimpia meglepetésben gazdag versenyei. Korábban már mi is írtunk az első férfi gördeszkás döntő eseményeiről, most azonban ennek apropóján, valamint azon felbuzdulva, hogy a gördeszka női street kategóriában dőltek a korrekordok, a másik nem sportolóit helyezzük reflektorfénybe.

Az ókori olimpiákon szigorú szabályok vonatkoztak a nőkre. Nem indulhattak el a versenyen, de még nézőként sem vehettek részt az eseményen. Az újkori olimpiák ugyan modernebb köntösbe bújtatták az ötkarikás játékokat, ám egészen az 1900-as párizsi olimpiáig a nők még mindig nem nevezhettek be és képviselhették hazájukat a versenyeken.

Így érkeztünk el a jelenbe, ahol már bárki versenyezhet az olimpián, aki megszerzi a kvótát.
Ugyan minden sportágnak más-más szabályai vannak, és az országok saját bizottságai is szabhatnak saját feltételeket, mégis elmondható, hogy a versenyen való részvétel nincs specifikus korhatárhoz kötve.

Az idei olimpia sok szempontból másabb az előzőekhez képest. Pandémia, üres nézőterek, és némi pozitívum: a gördeszkázás, mint sportág debütálása.
Ennek köszönhetően számos fiatal versenyzőnek adatott meg a lehetőség, hogy részt vegyen a nyári játékokon, a Vice pedig össze is szedte kik az idei olimpia legfiatalabbjai, akik felnőtteket megszégyenítő szenvedéllyel állnak rajthoz Tokióban.

Nisija Momidzsi japán gördeszkásról már biztosan hallottál. Még csak 13 éves, de máris történelmet írt: ő szerezte meg ugyanis az aranyérmet az első női street döntőben, ezzel pedig hazája legfiatalabb aranyérmesévé, valamint a modernkori olimpiák történetének 3. legfiatalabb első helyezettjévé vált.

A brit színekben induló Sky Brown épphogy 13 lett, máris ő lett a legfiatalabb nyári olimpikon az országa történelmében. Korábbi fejsérülése ellenére is az előkelő 3. helyet foglalja el a világranglistán, miután megnyerte az XGames júliusi versenyét. Brown az olimpián a park kategóriában fog rajthoz állni, ami augusztus 4-én veszi kezdetét.

Rayssa Leal nem csak zseniális gördeszkatudásáról híres. 2015-ben vírusként terjedt el a videó a most már 13 éves brazil lányról, ahol tündérnek öltözve deszkázik. A videót még Tony Hawk is megosztott 6 évvel ezelőtt. Rayssa 2. helyen végzett a női street kategóriában.

Nisija Momidzsi
Sky Brown
Rayssa Leal

Hogy ne csak a gördeszkásokról essen szó, nézzünk meg más sportágakat is:

Hend Zaza a legfiatalabb a mezőnyben, mindössze 12 éves, a sportága az asztalitenisz. Első szírként 11 évesen kvalifikált az olimpiára, ám első meccsén kikapott osztrák ellenfelétől és kiesett a mezőnyből. Zaza az ötödik legfiatalabb olimpikon, aki valaha versenyzett az olimpián.

A 15 éves Katie Grimes a legifjabb amerikai úszónő Amanda Beard óta, aki 14 évesen versenyzett az 1996-os csapatban. Grimes idén 4-es váltóban úszik példaképével Katie Ledeckyvel, aki 2012-ben Londonban nyerte meg első aranyérmét, szintén 15 évesen.

A Legfiatalabb kínai versenyző Quan Hongchan 7 éves kora óta űzi a műugrást, és idén először, 14 évesen szerepel a nemzetközi játékokon. Nem titkolt célja, hogy a műugrás révén pénzzel segítse beteg édesanyja kezelését – ír a nemes gesztusról a South China Morning Post.

Kanada legfiatalabb versenyzője Summer McIntosh 4. helyen végzett vasárnap, a női úszás 200m vegyes számában, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban tragédiák sorozata érte. A 14 éves sportoló edzője 2020. áprilisában elhunyt, júniusban pedig rákot diagnosztizáltak édesapjánál, aki jelenleg is küzd a betegséggel.
A nehézségek ellenére is remek teljesítményt nyújtott, melyre édesanyja Jill Horstead 1984-es olimpikon is biztosan nagyon büszke.

Hend Zaza
Katie Grimes
Quan Hongchan
Summer McIntosh

Mi a közös bennük? Nem csak az éveik száma!
Itt akkor le is döntöttük azt a sztereotip (az ókorból kiindulva nem alaptalan) elképzelést, miszerint a sport inkább férfias dolog. Nem csak a fent felsorolt atléták, de még a magyar olimpiai delegáció többsége is bizony női versenyző. Az olimpia.hu weboldala 89 női indulót és 5 tartalék játékost számlál a magyar csapatban, a férfiak aránya ehhez képest pedig 80 versenyző és 2 fő tartalék. További 13 sportoló szerzett indulási jogot az olimpiára a Worldathletic raglistáján, ahol az arány 7:6-hoz, a lányok javára.

Életkort tekintve legfiatalabb sportolóink 18-21 évesek, versenyszámokat illetően ebben az évben több a női sportoló indulása az atlétikában, a vívásban és a kajak kenuban, meg sem említve a kézilabdát, ahol a férfi csapat nem jutott ki Tokióba.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Jóban Koszban Klunker módra!

Félelem nélkül nyélgázon – Az Evel Knievel sztori

A snowboardfotózás Blotto-ötöse – Dean „Blotto” Gray téli képtára

Volt egyszer egy Kalifornia

Snowboard- és sísérülések összehasonlítása egy ortopéd sebész szemével

Pillanatkép és célfotó