Barion Pixel

Top 10: a legjobb túlélési tippek (nem csak kezdő) snowboardfotósoknak!

Pál Attila Márk

2021.12.02.

4.5 perc

Méltatlanul kevés szó esik szakmai berkeken kívül a fotósokról és filmesekről, pedig nekik is ugyanannyira ott kell lenni mind fejben, mind pedig mentálisan egy-egy session alkalmával, mint a témául szolgáló ridereknek. Tulajdonképpen ők a hegyek krónikásai, akik a legjobb trükkök történeteit éneklik meg felvételeikkel, ez pedig egyben azt is jelenti, hogy nélkülük sosem lennének kézzel fogható bizonyítékokkal alátámasztva az emberfeletti teljesítmények. Pont ezért gondoltuk úgy, hogy szezonkezdet lévén érdemes lenne tovább adni Roberto Bragotto fotós, örök igazságokat tartalmazó összeállítását.

Roberto, aki már olyan riderekkel dolgozott együtt, mint Halldor Helgason, Simon Gruber, Ethan Morgan, Marco Grigis, Tom Klocker és olyan filmesek munkáját illusztrálta fotóival, mint Marco Morandi vagy Massimo Caldara, egy top 10-es listát állított össze arról, hogy mit érdemes észben tartani, hogy ha alpesi körülmények közé megyünk fotózni.

Jöjjön hát a lista, ami nem csak a kezdőknek jöhet jól!

1. Öltözz feketébe! Munka esetében semmiképp se engedj a trendek csábításának! Válaszd a jó öreg feketét, így ha forgatás közben belógnál a képbe, könnyedén bújhatsz fa mögé, vagy álcázhatod magad sziklának.
2. Legyél formában! Ha munkaként tekintesz a fotózásra/videózásra, akkor bizony fel kell készülnöd arra, hogy szupersportolókat fogsz üldözni kameráddal, akik aligha a legkönnyebb terepeket választják majd trükkjeikhez. Abban is biztos lehetsz, hogy ők nem fognak rád várni és a felszerelésed okozta nehézségeket sem fogják elfogadni kifogásként.
3. Tudd, hogyan maradj életben! Tanuld meg használni a lavinafelszereléseket. Mármint tényleg, iratkozz be tanfolyamokra és tanuld meg tisztességgel, hogy mi a teendő lavina esetén. Mindezek mellett pedig egy elsősegély tanfolyamon való részvétel sem árt.
Remélhetőleg csak kickerek ásásához kell majd használnod a lapátod, de jobb felkészülten várni a bajt.
4. Tanuld meg elütni az időt! Mindig legyen mivel lekötni magad, akár napokig is, hiszen ha beüt a rossz idő, az örökkévalóságként hat. Készíts be több sorozatot is a laptopodra és legyél nyitott a társasjátékokra is!
5. Beszélj nyelveket! Egy-egy videós produkcióhoz a világ minden tájáról csatlakoznak nem csak sportolók és filmes szakemberek. Az angol alap mindenhol, de az azonos nyelvű emberek általában inkább anyanyelvükön kommunikálnak egymással. Biztos vagyok benne, hogy nem szeretnél végigülni egy tíz órás utat egy kocsiban, tele német anyanyelvűek közt.
A nyelvtanulás ahhoz is jól jön, hogy kiszúrd, ha éppen rólad beszélnek a hátad mögött!
6. Ne sajnáld a pénzt! Fotósként valószínűleg már így is rengeteg pénzt beleöltél már a felszerelésedbe, de az extrém körülményekhez ellenállóbb cuccokra lesz szükséged. Szóval ne sajnáld a pénzt az időjárásálló vázakra és objektívekre, valamint néhány plusz akksira. Hidegben fogsz dolgozni, sokszor havazni is fog és biztosan el is fogsz ázni – ezt tartsd észben!
7. Készülj mindig sokkal-sokkal több zoknival, mint amire előzetesen gondolnál!
Egy snowboard tripen nem mindig adatik meg a mosás luxusa.

8. A kevesebb néha több, ne cipekedj feleslegesen! Ahogy azt néhány ponttal fentebb már említettük, tudjuk, hogy sokat költöttél már a felszerelésedre, de tanulj meg szelektálni is közöttük. Nem kell a teljes objektívparkodat magaddal vinned. Készítsd be mindig a legszükségesebbet, ha pedig úgy alakul, alkalmazkodj az adott helyzethez és válassz másik kompozíciót az adott témára.
9. Lélegezz mélyeket, és hallgasd a csendet! Igen, ez a tanács pont úgy hangzik, mintha egy béna és elcsépelt motivációs-poszterről vettük volna, de ez most kivételesen igaz! Nincs a Földön még egy olyan hely, mint a magashegységek csúcsai, szóval szívd tele a tüdődet tiszta levegővel amennyiszer csak tudod és hallgasd a természet nyugtató csendjét!
10. Végezetül pedig, ami a legfontosabb: érezd jól magad! Élj a szenvedélyednek és kövesd az álmaid minden áron, hiszen olyan felejthetetlen emlékekkel gazdagodhatsz, amik egész életed végigkísérik és a lényedet is alapjaiban határozzák majd meg. Ha most úgy gondolod, hogy bármit megtennél azért, hogy eljuss egy igazi snowboard tripre, és még arra is képes lennél, hogy felhagyj minden olyan dolog hajszolásával, amit a többségi társadalom fontosnak tart, akkor nagy valószínűséggel jó úton jársz!

Ha munkaként tekintesz a fotózásra/videózásra, akkor bizony fel kell készülnöd arra, hogy szupersportolókat
fogsz üldözni kameráddal, akik aligha a legkönnyebb terepeket választják majd trükkjeikhez.

6920,6919,6916,6914,6913,7829
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A snowboardfotózás Blotto-ötöse – Dean „Blotto” Gray téli képtára

Snowboard- és sísérülések összehasonlítása egy ortopéd sebész szemével

Bemutatjuk a 17 éves kanadai snowboardost, aki a magyarokat képviselheti a téli olimpián

A lányok, akiknek nem ártott meg a magashegyi levegő – Girls on Board!

A snowboardozás kvintesszenciáját testesíti meg Travis Rice meghívásos elitversenye

Én a vízilovakkal gyilkos bálnákkal vagyok: Travis Rice Orca-ja az orkáknak gyűjt