Barion Pixel

Én a vízilovakkal gyilkos bálnákkal vagyok: Travis Rice Orca-ja az orkáknak gyűjt

Pál Attila Márk

2020.12.01.

2.5 perc

Nem várt helyről, a snowboardos világból érkezett a gyilkos bálnák, vagyis az orkák legújabb megmentője Travis Rice személyében, aki az azonos néven futó deszkájának eladásaiból befolyó összeg egy részét, a szépen lassan a kihalás széle felé sodródó cetfélék populációjának és életterének megmentésén fáradozó Orca Conservancy non profit szervezetnek adományozza.

Az orka egy tíztonnás csúcsragadozó, ami az óceánok legbrutálisabb gyilkosának tartott fehér cápát is könnyedén megfutamítja. Ahol ők megjelennek, onnan menekülnek Spielberg filmjének rémlényei, ugyanis az orka kedvenc csemegéje nem más, mint a nagy fehér cápák mája és heréje, amiket különös kegyetlenséggel szereznek meg a gazdatestből. A kardszárnyú delfinnek is nevezett gyilkosok egész egyszerűen vízbe folytják a vízben élő cápákat. Na, erről a kivételes adottságokkal rendelkező állatról nevezte el a Lib-Tech Travis Rice pro deszkáját, ami az évek során kiérdemelte magának azt a státuszt a hegyen, amit a névadó állat a vízben.

Tény, hogy piszkosul eltalálták az Orca-t, ami minden idők egyik legjobb deszkájaként íródott be a snowboardozás történelemkönyvébe, azonban Rice és a környezettudatosságban egyébként is élen járó Lib-Tech sokkal jobban szeretné, ha a ridereknek elsőként nem a deszka, hanem a hús-vér élőlény ugrana be az orka szó hallatán. Ezek a védett státuszú állatok ugyanis három nagy fenyegetettségnek is ki vannak téve: sajnos őket sem kíméli a klímaváltozás, kedvenc eledelük, a lazac állománya is csökkent, valamint életterük is jelentős mértékben csökkent a növekvő hajóforgalom miatt.

Tény, hogy piszkosul eltalálták az Orca-t, ami minden idők egyik legjobb deszkájaként íródott be a snowboardozás történelemkönyvébe.

Így hiába a nagyjából százezres egyedszám, ha olyan módszeresen írtják az orkák élőhelyét, mint a lenti videóban is szereplő Washington állam partjainál, úgy egészen hamar a kihalás szélére sodródhatnak. Itt jön képbe az Orca Conservancy szervezet, ami azon fáradozik, hogy elkerüljük a természeti katasztrófát. A nemes ügyhöz egy videót is készítettek a felek, amiben a szóban forgó állatokon és Travis Rice-on túl, a nulla veszélyes hulladékkal üzemelő disztribúció gyárának működésébe is bepillantást nyerhetünk. Az akcióhoz az Orca világszintű eladásait veszik alapul, a deszka pedig tudomásunk szerint Magyarországon is kapható, így ha pont egy freeride-mindenes lap vásárlásán gondolkodsz, akkor itt az alkalom összekötni a kellemest a hasznossal és tenni egyet a jó ügy érdekében!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A snowboardfotózás Blotto-ötöse – Dean „Blotto” Gray téli képtára

Snowboard- és sísérülések összehasonlítása egy ortopéd sebész szemével

Top 10: a legjobb túlélési tippek (nem csak kezdő) snowboardfotósoknak!

Bemutatjuk a 17 éves kanadai snowboardost, aki a magyarokat képviselheti a téli olimpián

A lányok, akiknek nem ártott meg a magashegyi levegő – Girls on Board!

A snowboardozás kvintesszenciáját testesíti meg Travis Rice meghívásos elitversenye