Barion Pixel

A lányok, akiknek nem ártott meg a magashegyi levegő – Girls on Board!

Marton Kamilla

2021.06.15.

14 perc

3. rész: Snowboard

A deszkasportok közül talán a snowboard az, ahol a legkönnyebb nőként érvényesülni. Hogy miért? Azért, mert nem kapod meg azt az extra figyelmet és előítéletet a pályán, mint egy skateparkban vagy a vízben, hiszen a havon nem látszik, hogy nő vagy-e vagy férfi, ezért a lányok is sokkal oldottabban indulnak neki a hegynek. Az előző két Girls on Board! cikkben a kedvenc női deszkásainkat és szörföseinket mutattuk be, most pedig a legvagányabb snowboardos lányokon a sor.

Fontos hozzátenni, hogy az extrémsportoknál általában nem a versenyeken nyújtott teljesítmény az, amitől megismerik a neved, hanem a stílus, a videókban bemutatott trükkök, és hogy mennyire vagy bevállalós az extrém körülmények között.

Jess Kimura
Jess az elmúlt évtized egyik legbefolyásosabb ridere, aki gyakorlatilag minden elismerést megkapott, amit a sportágban lehet – írja a The North Face.
Többször is nyert már Transworld Rider’s Poll díjat Women Reader’s Choice és Women’s Rider of the Year kategóriában is, saját pro deszkát is készített vele a Capita, ezüstérmes lett az XGames Real Snow bajnokságon és rengeteg videóban szerepelt már.
Az első videójában, a Think Thank’s Right Brain Left Brainben 2010-ben szerepelt, ahol hihetetlenül masszív utcai trükköket adott be.
Jess már kiskora óta síelt, és kipróbálta a snowboardot is, ami eleinte nem is tetszett neki, mivel sokkal nehezebb, mint a síelés, ám egyszer csak beütött nála az adrenalin.

„Láttam, hogy néhány gyerek épített egy kis ugratót a parkolónál, ezért odamentem én is, de azt mondták, hogy ezen csak backflipet lehet ugrani. Mondtam, hogy én tudok olyat, mivel gimnasztikát is tanultam. Persze nem hitték el, úgyhogy annak ellenére, hogy még kanyarodni sem tudtam a snowboarddal nekiindultam a lejtőn, meg is csináltam a backflippet, de landolni már nem tudtam. Viszont akkor rájöttem, hogy te jó ég! Tudok ugratni!” – mesélte Jess a Tetonnak, hogyan szeretett bele a sportba 14 évesen.

Jess fontosnak tartja, hogy támogassa a fiatal generáció női sportolóit. Az általa menedzselt projekt, a The Uninvited egy nagyon profi csak lányokból álló crew-t hozott össze, melyben a listánk egy másik tagja, Miyon Yamaguchi is szerepelt.

Állás: Regular
Születési hely, idő: Vernon, Kanada, 1984.
Szponzorok: Monster Energy, Capita, Nike SB, The North Face, Electric, Union, Coual, Celtek

Victoria Jealouse
Victoria a csúcson kezdte. A gyorsasági versenyeken elért eredményei mellett szerepel négy US Open dobogós helyezés, köztük egy Super-G győzelem és számos Legendary Mt. Baker Banked Slalom cím is. Azonban Victoria nem ezek a címek miatt került fel a listára. Olyan meredek terepekről csúszik le, hogy pár fok és szinte már csak zuhanni lehet!

Victoria karrierje 1994-ben kezdődött, mikor a Standard Filmsszel készített filmet Alaszkában. Az utazás után az egyik legnépszerűbb snowboardos lett a mezőnyben, és miután rendszeresen szerepelt a Standard’s Totally Board videósorozatban, az Absinthe, a Runway, a Mischief és a TGR videóiban már címszereplőként jelent meg – írja a Snowboarder.

Míg a legtöbb versenyző arról álmodik, hogy saját nevével fémjelzett deszkája lehessen, addig Victoria több Burton pro modellt is magáénak tudhat, köztük az ikonikus Feelgood szériát is.

Állás: Goofy
Születési hely, idő: Kamloops, Kanada, 1978.
Szponzorok: Burton

Jill Perkins
Jill 2015-ben költözött Salt Lake City-be, hogy egy kicsit felrázza a snowboard tudását, azonban ami ezután következett, arra valószínűleg ő sem számított. Igazi streetes létére vakmerő attitűddel szedte szét a várost, és bár kerüli a nagy versenyeket, mégis elnyert olyan díjakat, mint a Women’s Rookie of the Year a Transworld Rider’s Pollon, vagy a Women’s Most Valuable Video Player a Snowboarder Awardson – olvasható a Monster Energy oldalán.

Nem is csoda, hiszen ebben a videóban Jill a következő szintre emelte a versenyt azzal, hogy minden korlátot, kábelt, lépcsőt és ugratót könnyedén megcsúszott legyen az egyenes, C alakú, tört vagy éppen csúszásra teljesen alkalmatlan.
Jill Dél-Karolinában nőtt fel, és már 17 éves volt, mikor a snowboardozást felfedezte, ami a sportágban késeinek számít. Ehhez képest 19 évesen már A-listás szponzorok támogatták, mivel hihetetlenül kitartó és nagyon gyorsan fejlődik.

Állás: Goofy
Születési hely, idő: Moonpark, Kalifornia, USA, 1993.
Szponzorok: Dakine, Adidas, Monster Energy, Stance, Electric, Ride Snowboards, Sun Bum, Mendi

Anna Gasser
Egy női riderekről szóló lista sem lehet teljes Anna Gasser, osztrák snowboardos nélkül. Ő volt az első nő, aki beadta a cab triple cork nevű trükköt, ráadásul első próbálkozásra. Anna ilyen, a legtöbb trükkje felvételéhez elég egy ugrás is.

Az évek során egy zsáknyi medált összeszedett már, beleértve egy rakás XGames első helyezést, egy Dew Tour aranymedált és számos FIS-győzelmet is, de a legnagyobb elismerést számára a 2018-as Phjongcshangban megrendezett téli olimpiai játékok hozta, ahol aranyérmet nyert az elképesztő big air teljesítményéért.
Anna 18 évesen kezdett el snowboardozni, és amióta ő a pályákon van az „egy lányhoz képest” kifejezés többé nem is létezik. Igazi bevállalós személyiség, aki sohasem játszik biztonsági játékot.
„Mindig mindent meg akarok mutatni a pályán. Mindent beleadok. Ha minden sikerül, akkor dobogós leszek, de ha nem, akkor utolsó” – mondta el a Snowboardernek adott interjújában.

Állás: Regular
Születési hely, idő: Millstatt, Ausztria, 1991.
Szponzorok: Red Bull, Mini, Burton, Absolut Park, Blue Tomato, Love distribution, Audi

Miyon Yamaguchi
A japán Dirty pimp crew tagjaként Miyon az egyik legstílusosabb snowboardos jelenleg. Videóit nézve olyan, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne egy havas háztetőről átugratni a kerítést.

Hihetetlenül laza flow-ja és stílusa van mind a sportban mind öltözködésben. Nem jelent nagy veszélyt a versenyeken, hiszen nem egy kompetitív arc, viszont ha megjelenik a pályán vagy az utcán forgatni, akkor lehet akárhány aranyérmed, mellette aligha tudsz majd kitűnni.

Állás: Regular
Születési hely, év: Fukuoka, Japán, 1986.
Szponzorok: Capita, Dimito, Deeluxe, Union, Oakley, Stinky Socks ,Coal, Dirty pimp, The Uninvited , Murasaki Sports

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A snowboardfotózás Blotto-ötöse – Dean „Blotto” Gray téli képtára

Snowboard- és sísérülések összehasonlítása egy ortopéd sebész szemével

Top 10: a legjobb túlélési tippek (nem csak kezdő) snowboardfotósoknak!

Bemutatjuk a 17 éves kanadai snowboardost, aki a magyarokat képviselheti a téli olimpián

A snowboardozás kvintesszenciáját testesíti meg Travis Rice meghívásos elitversenye

Én a vízilovakkal gyilkos bálnákkal vagyok: Travis Rice Orca-ja az orkáknak gyűjt