Barion Pixel

A snowboardfotózás Blotto-ötöse – Dean „Blotto” Gray téli képtára

Benedek Csanád

2022.01.10.

8 perc

Dean „Blotto” Gray mintha egy öreg vámpír lenne, olyan régóta itt van a snowboard vérkeringése körül. Mintha mindig is itt lett volna, olyan rég dokumentálja a legjobb ridereket, és a sportág kultúráját. A 90-es évek közepe óta vizuális történetmesélése a kultúra egyik meghatározó alakjává tette.

A tél, a snowboard egyik legjobb fotóművésze. Egyben ő Mr. Burton fotó, ha lenne ilyen cím. Szponzorált versenyzőként indult, aztán gyorsan a Technine fotósává vált. Végül több mint két évtizede a Burton Snowboards vezető fotósa. Képei számtalan magazin és katalógus borítón, sőt pólón, gördeszka és snowboardlapon voltak láthatóak.

Grey a sportfotó Szürke Gandalfja
Igazából Grey stílusát nehéz leírni, mert olyan, mint egy nagymester, nehezen megfogható, mindenhol ott van. Minden stílusban fotózott. Ha téged akció- és sportfotók érdekelnek, ő a te embered, ha divatfotó, hát ebből élt, ő a te embered, ha különleges hatású artisztikus képeket, érdekes geometriákat keresel, ő a te embered. Iszonyat nagy munka van emögött. Mi most a téli Blottót mutatjuk meg. A havas oldalát.

A karma tesó
Deant valójában minden érdekelte, de ez a minden a BMX, gördeszka és snowboard volt. Valószínűleg, ha nem snowboard és azt követően snowboardfotós lesz, akkor gördeszka és gördeszkafotó, vagy BMX vonalra megy rá. Már eleve a fotózás miatt kezdte érdekelni, mert tetszettek neki a képek a Trasherben, és a TransWorldben. Így ez kicsit olyan, hogy bármerre is kanyarodott az életlabirintusban, a végén mindig ide jutott volna ki.Több mint 25 éve van az objektív mögött, és 30 éve a deszkán, mindegy hogy snow vagy skate, de board.

A „trial and error” korszak
Ha megkérdik tőle hogyan lett fotós, minden interjúban ugyanazt a választ mondja:Kényszerből, szükségből.”

Egy kis snowboard cég tagja és támogatottja volt. Igen, pro rider volt, de egy annyira kis cégnél, aminek nem volt költségvetése fotósra és grafikusokra. Megoldásként saját maga lett a saját fotósa és sajtósa. Vásárolt egy Canon 35 mm-es tükörreflexes fényképezőgépet, két objektívet, egy korai Macintosh számítógépet, szkennert. És szó szerint a nulláról elkezdte magát autodidakta módon megtanítani fotózásról, a katalógusok készítéséről, a hirdetésekről és a webhelyek létrehozásáról. Egyszerre mindent. Ez a „próba és hiba” folyamatának időszaka volt. Klasszikus gyakorlat teszi a mestert helyzet.
Akkoriban nem gondolt arra, hogy fotós lesz, saját csapatát próbálta promotálni. Az egyik erősségének azt tartja, hogy imád helyszíneket keresni, és erre nagyon sok energiát fektet. Az igazi nagy lehetőség csak évek múlva kopogtatott az ajtaján. Ez lett a Burton. A többi történelem.

Saját emlékei szerint, teljesen más esztétikai szint érteni és szeretni a jó fotót, és más létrehozni azt.

Fiatalabb deszkás korában is szerette a jó fotókat. Kedvelte a Thrasherben Mofo csendélet hatású képeit. Ám ezektől a képektől nem fotózni, hanem deszkázni és utazni támadt kedve. Új deszkás helyeket keresni, lógni a barátaival és gördeszkázni, snowboardozni.

A fotózás az életében, mint szükséges rossz jelent meg először, és ebből lett a kellemeset a hasznossal verzió. Míg végül a kellemeset a kellemessel életformává transzformálódott.

Dean titkai
Honnan a Blotto név?
A teljes neve Dean Thomas Gray, de mindenki Blottóként emlegeti. Sokáig nem szerette felfedni mit is jelent ez a Blotto. Ha valaki nem akarja elmondani, mi a becenevének története, akkor mindenki valami titkot sejt. Tapasztalatom, hogy általában nem azért nem mondják el az emberek, mert annyira érdekes, hanem mert annyira gagyi a sztori. Ez nincs másképp Graynél sem. A Blotto nevet a haverjától, a szintén deszkás Curtis Goodmantől kapta, amikor még Phoenixben gördeszkázott. Vagyis nem kapta, hanem a barát nem hagyta, hogy elfelejtse a „sötét múltat”. A ’90-es évek elejét írjuk. Dean Grey még nem forrt ki. Hatalmas writer korszakát élte. A graffiti nevét tagelte mindenhova. Blotto. Állítólag igazi toy, tré amatőr volt. És innen a bosszú. Élete első rossz toy graffiti neve rajta ragadt. Vigyázzatok a haverokkal, nem csak az internet nem felejt! Egy jó barát tud csak igazán leoltani.

Egyéb érdekességek is vannak Grayjel kapcsolatban. A kutatók imádni fogják az életútját, ugyanis 1999 óta naplót vezet. Pontosabban fotó- és munkanaplót, amiben minden egyes dátum meg van jelölve, és a legfontosabb események és a hozzá kapcsolódó személyes sztorik.

Az életfilozófiája a túlvállalás. Egy interjúban ezt nyilatkozta:
Arra törekszem, hogy mindig hat dolog történjen, hat dolgot vállalok. Ezek közül általában három mindig sikerül.”

A fotózási fogásaira, know-howjára azt mondta nincs nagy titka, amit át tudna adni csupán ennyi:
„Rendelkeznünk kell A, B és C tervvel, akár helyszín, akár ötlet szempontjából nézzük a dolgot.
Ennyi csupán a fotózási trükköm.”

Számok

Jelenleg a Burton Team fotósaként Blottónak lehetősége van évente több mint 250 napot utazni a szakma egyik legjobb kortárs csapatával. Az évi 250 nap valójában még több, hisz el is kell utazni, és szervezni is kell. Igazából ez a vándorló életforma nagyon megterhelő is tud lenni. Az a durva, hogy saját bevallása szerint még a COVID-karantén alatt is 19 000 mérföldet tett meg autóban az USA-n belül.

A képei és megjelenései szinte követhetetlenek, de a magas színvonal ennek ellenére nem esett vissza. Munkái a bolygó minden jelentősebb snowboard és gördeszka és egyéb sportmagazinjában megjelentek. Megbízott munkáról munkára élni kicsit nehéz, mert nem lehetsz biztos abban, hogy honnan jön a következő megbízás. Aztán mindig éri olyan kihívás egy fotóst, amire nem készült fel. Blotto mottója az, hogy amíg a téli hegyekben van, és napi szinten azt csinálja, amit szeret, addig csak az aznapi feladatra koncentrál.

Blotto három üzemmódja
Több mint 14 éve készít snowboardfotókat, három szegmensre osztja a munkáját. Erről így nyilatkozott:

1. Vannak a filmforgatások, ahol egy fotós is jelen van, ezért folyamatosan fontos fényképezési döntéseket hozok menet közben, és minden helyzetből a legjobbat kell kihozzam, mert ha ezek a pillanatok elmúltak, nincs lehetőség az újraforgatásra. Ez egy nagyon hálás fotózási stílus. Szellemileg frissen tart, koncentrálni kell. Nap mint nap igazi vizuális meglepetésekkel találkozom, olyan dolgokkal, amiket sosem tudtál volna eltervezni.

2. Szakmám következő aspektusa a stúdió-, a reklám- és katalógusfotózás, a fotózás irányítással, a művészeti vezetők, asszisztensek és egy nagyon konkrét végcél felé terelnek. Ez nagy kontrasztot jelent a fényképezés dokumentarista stílusához képest, mert az egész folyamat le van lassítva, tervezve van, majd végre is hajtjuk. Ez egy másfajta tempó, itt sokkal több az egyezkedés, de lehet javítani is.

3. Harmadszor a véletlenszerűen megjelenő fotómunka; különféle projektek, jótékonysági, gördeszkázáshoz, kerékpározáshoz kapcsolódó fotózás. Érdekes témák végtelen folyama, amelyekhez képekre van szükség, de nagyobb a spontaneitás benne.”

Hiába él az örök hó és snowboard birodalmában, Blottónak is vannak még álmai. Helikopterpilóta szeretne lenni, és biciklis fotózásba is szeretne belevágni. Kíváncsian várjuk.

Ha még részletesebben érdeklődnél Blotto képi világa után, figyeld ki Instagramon: @deanblottogray.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Snowboard- és sísérülések összehasonlítása egy ortopéd sebész szemével

Top 10: a legjobb túlélési tippek (nem csak kezdő) snowboardfotósoknak!

Bemutatjuk a 17 éves kanadai snowboardost, aki a magyarokat képviselheti a téli olimpián

A lányok, akiknek nem ártott meg a magashegyi levegő – Girls on Board!

A snowboardozás kvintesszenciáját testesíti meg Travis Rice meghívásos elitversenye

Én a vízilovakkal gyilkos bálnákkal vagyok: Travis Rice Orca-ja az orkáknak gyűjt