Barion Pixel

A snowboardozás kvintesszenciáját testesíti meg Travis Rice meghívásos elitversenye

Pál Attila Márk

2021.02.11.

6.5 perc

Elcsépelt közhely, de ebben az esetben talán nem túlzás és muszáj is megjegyezni: világ legjobb snowboardosait válogatta össze a Travis Rice nevével fémjelzett Natural Selection elnevezésű versenysorozat szervezőcsapata, hogy aztán Észak-Amerika legjobb szűzhavas terepein eresszék össze őket egy szokásostól merőben eltérő, a snowboardozás valódi élményét megragadó koncepció keretein belül.

A meghívásos, egy-egy profi arcával reklámozott versenyeknek nagy múltja van a deszkasportokban – a havas terepen maradva ott van például Bode Merill félcsőversenye, a The Bode Merill Quarterpipe Invitational, vagy Mikkel Bang The Bang Slalom kupája, de ha egy kicsit szárazabb terepre merészkedünk, akkor tavaly szeptemberből rögtön Ryan Sheckler Solus elnevezésű verseny jöhet szembe. Alapvetően nem számít tehát újdonságnak a Natural Selection, azonban Travis Rice álomversenyének megvalósítása minden korábbi formátumot felülírt.

Az előző mondatban valójában egy kicsit hazudtunk, mert ennek a nem mindennapi versenynek voltak már előfutárai – a rendezvénytípus 2008-ban kezdte bontogatni a szárnyait, akkor még Quiksilver Natural Selection néven, majd 2012-ben és 2013-ban is rendeztek egy-egy nagyon hasonló futamot Red Bull Supernatural és Red Bull Ultra National fedőnév alatt. A korábbi etapokból származó tapasztalatokat – kiegészítve egy 2020 februárjában lebonyolított végső tesztfutammal, melynek Werni Stock lett az MVP-je – végül egy háromállomásos versenysorozattá gyúrták össze Travis Rice-ék.

„A Natural Selection Tour sorozatot úgy alakítottuk ki, hogy az anyatermészeté legyen a főszerep,
mellette pedig lerójuk tiszteletünket a snowboardozás előtt.” – Travis Rice

Már csak azért sem túloztunk a közhelyes felütéssel, mert tényleg a legszínesebb, legegyedibb és legjobb kompetitív ridereket sikerült megnyernie a rendezvénynek.
A koncepció alapvetően az, hogy a legjobb félcső, slopestyle, backcountry, és big air számokban versenyző deszkások egy mesterséges elemekkel felturbózott backcountry terepen mérjék össze tudásukat.
A formátum is rendkívül egyszerű és legalább annyira szórakoztató. A kuparendszer alapokra fektetett versenyen párokban küzdenek egymás ellen a riderek.
Egy heatben két futam áll rendelkezésükre és az jut tovább a következő heatbe, aki mindkét körét megnyerte, vagy döntetlen esetén magasabb pontszámmal rendelkezik. A döntőben végül tehát ketten versenyeznek, annyi változtatással, hogy döntetlen esetén egy mindent eldöntő utolsó körrel döntik el a győztes kilétét.

Természetesen női és férfi kategória is helyet kapott a sorozatban. Előbbiben olyan arcok csatlakoztak a sorozathoz, mint Anna Gasser, Elena Hight, Jamie Anderson, Marion Haerty, Hailey Langland, Hana Beaman, Robin Van Gyn és Zoi Sadowski, míg utóbbiaknál Austen Sweetin, Ben Ferguson, Blake Paul, Bode Merill, Chris Rasman, Elias Elhardt, Eric Jackson, Gigi Rüf, Mark McMorris, Mikkel Bang, Nils Mindnich, Pat Morre, Sage Kotsenburg, Travis Rice, Victor De La Rue, és Werni Stock alkotják a veretes névsort. A felhozatal összeállításáért pedig Pat Bridges a Snowboarder Magazine főszerkesztője, Travis Rice, Liam Griffin a Natural Selection COO-ja, Barrett Christy Cummins profi snowboardos, valamint Matt Barr a Looking Sideways podcast házigazdája felelt.

A versenyzőket az összecsapások során négy szempont szerint pontozzák a bírák – nehézség (line megválasztása, trükkszelekció), amplitúdó (az ugrás magassága és a levegőben töltött idő), változatosság (forgások, grabek, stance variációk), és kivitelezés (folyamatosság, kontroll, hibák).

„A női snowboardozás elképesztően gyorsan fejlődik, ezért nagyon örülünk annak, hogy a férfiak mellett a nők is helyet kapnak a sorozatban. Nagyon izgatott vagyok, hogy ilyen kaliberű ridereket láthatok fej-fej mellett versenyezni, és kíváncsian várom milyen hatással lesznek egymásra a lehető legjobb körülményeket nyújtó terepeken. Megtiszteltetés a csapatunk számára, hogy ezt az élményt megoszthatjuk az egész világgal.” – Travis Rice

Ami a terepeket illeti, hasonlóan izgalmasra sikerült a lista. Az első körnek Travis Rice otthona, a wyomingi Jacksone Hole ad otthont a február 3 és 9 között zajló időszakban. Az elnyújtott lebonyolításra azért van szükség, hogy a legideálisabb időjárási körülmények között tudják tartani a futamokat. A második körnek szintén egy legendás terep, a kanadai Baldface Lodge ad otthon március 1-7-ig, majd a kizárólag a legjobban szereplő ridereket várja a nagydöntő az alaszkai Tordrillo oldalban március 20-27 között.

Mindenképp fontos kiemelni, hogy bár backcountry versenyről van szó, a terepek nem a nyers valóságukkal várják a versenyzőket. Gondosan elkerített szekciókról van szó, amiket már nyáron elkezdtek kialakítani és feltölteni mesterséges kickerekkel – természetesen a fenntarthatóságot, a karbonsemleges megvalósítást, a környezeti értékek megőrzését, valamint a lavinaelőírásokat 100%- ban szem előtt tartva.

DAY 1 HIGHLIGHTS

DAY 2 HIGHLIGHTS

Mindezek mellett nem csak a pálya, de maga a közvetítés is rendhagyó megvalósítással zajlik. A rendező elsőszámú fegyvere ugyanis egy drone, hiszen kizárólag így lehetséges maradéktalanul rögzíteni a végtelenül összetett pályán kalandozó versenyzőket. Ez elsőre kissé szokatlan lehet, ugyanis kevésbé adja vissza a méreteket, viszont többet éreztet és láttat a lendületből. Megijedni azonban nem kell a légifelvételeket nagyszerű távoli és szuperlassított anyagokkal egészítik ki a visszajátszásoknál.

Fiatal sportról van szó, így nem meglepő, hogy a történelem ismét a szemünk előtt zajlik, így aki belenézett az első közvetítésekbe, az aligha fog felhördülni a kijelentésünkön, miszerint a Natural Selection alapjaiban változtatta meg a snowboardversenyekről kialakított képünket és egy teljesen új irányt adott a kompetitív snowboardozásnak. Mi reménykedünk benne, hogy amit Travis Rice és a Red Bull megálmodtak az egy újfajta normává válik a versenyformátumok között, hiszen a Natural Selection olyan szinten ragadja meg a snowboardozás lényegét, amennyire a nagy stadionversenyek sosem lesznek képesek. Persze azoknak nem is feltétlenül az a feladatuk, de az már egy teljesen más topik…

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A snowboardfotózás Blotto-ötöse – Dean „Blotto” Gray téli képtára

Snowboard- és sísérülések összehasonlítása egy ortopéd sebész szemével

Top 10: a legjobb túlélési tippek (nem csak kezdő) snowboardfotósoknak!

Bemutatjuk a 17 éves kanadai snowboardost, aki a magyarokat képviselheti a téli olimpián

A lányok, akiknek nem ártott meg a magashegyi levegő – Girls on Board!

Én a vízilovakkal gyilkos bálnákkal vagyok: Travis Rice Orca-ja az orkáknak gyűjt