Barion Pixel

Bestiális hullámok és bestiális fiúk

Benedek Csanád

2021.09.20.

8 perc

Köztudott, hogy a drog hosszútávon nem tesz jót a zenélésnek, de úgy látszik a sport sem.

Mike D-nek a Beastie Boys-ból egy ideje új hobbija van, és a banda részben emiatt nem zenél, pedig akarnának. Mike Diamond az élete nagy részét a szörfözés köré formálta, nem csak házat vett a parton, hogy a lehető leggyakrabban lejusson a malibui strandra, hanem utazásait is úgy szervezi, hogy a világ körül is tudja hajszolni a hullámokat. Ez az óceáni hullámok keresésétől, akár müncheni Esisbach álló hullámában való szörfözést is jelentheti nála. Barátai az új irigylésre méltó életformája miatt Malibu Mike-nak is hívják.

2016 óta szörfözik, jórészt azért, mert a fia is elkezdett szörfözni. Diamond konkrétan 50 fölött kezdte el a hullámlovaglást. Ezt így kommentálta:
„Nem vagyok már 14 éves, és nem azon dolgozom, hogy nagy szörfös lehessek 24 évesen. Viszont hála Istennek, még mindig képes vagyok aktív lenni, és azt csinálni, amit szeretek. Az ilyen pillanatok megtanítanak értékelni azt, amid van, és békében lenni vele.”

A szörfözés arról szól, hogy teljesen aláveted magad a természet irányításának. Egy olyan ember, mint Kelly Slater, sokkal biztosabban olvassa, az óceán jeleit, de irányítani még ő sem tudja.”

Keleti oldalról a nyugati partra
Nem egyértelmű, hogy valaki, aki gazdag lett a zenélésből, pont az óceán vízében köt ki. Mike is az ellenkultúrát képviselte, semmi nem érdekelte, ami tipikus, akár keleti, akár nyugati partról van szó.
Mike is az ellenkultúrát képviselte, semmi nem érdekelte, ami tipikus – akár keleti, akár nyugati partról van szó.
Erről így beszélt egy interjúban: „Én punk-rock gyerek voltam, aki szerette a zenét. Manhattanben nőttem fel, és Brooklynban jártam iskolába, az egyetlen sport, amit űztem a metró eléréséhez szükséges futás. Sosem végeztem semmilyen edzést. Azt hiszem edzőteremben a mai napig idegennek érzem magam. A kardio csak annyi volt az életemben, hogy évtizedekig tartó turnézás közben órákon keresztül rohangáltam a színpadon, mint egy idióta, és kiabáltam, hogy megéljek.”

Egy másik interjúban fizikai állapotáról úgy ír, hogy az anyukája neki eleve nem a kezébe adta vagy a zsebébe tette, hanem mindig a zoknijába dugta az uzsonnapénzt, hogy a nagyobb erősebb gyerekek ne találják meg nála.

Szörfözés beast-üzemmódban
2018 környékén egy kicsit bátrabb lett, és az ilyenek próbára teszik az embert. A természet egy hullám képében arcon csapta.

Mike D keresztszalag szakadást szenvedett és a térdporcát is műteni kellett a jobb lábában. Járnia is újra kellett tanulnia. Nem lenne zenész, ha erre ne így emlékezne vissza: „Érdekes, hogy nem is az érzésre, a fájdalomra figyeltem, ami azonnal szörnyű volt, hanem a furcsa hangra, ahogy szakadt és roppant a térdem, amikor kiugrott alólam. Milyen érdekes hang, ja, igen, és velem történik, ez egy pillanatig tart, aztán persze ellep a hullám és kapálódzol az életedért.”

A műtét és a rehabilitáció alatt kezdett el komolyan azon gondolkodni, hogy ha nem mer szembenézni a félelmével, és visszamenni újra a hullámok közé, a csőbe, akkor örökké bánni fogja, és az ő életkorában már nincs is messze az az örökké. Mivel utálta a konditermeket, minden más verziót kipróbált a gyógytornától a víz alatti edzésig. A jógát már régebb is gyakorolta. Konkrétan edzésprogram-szédelgőnek tartja magát. Legjobban a víz alatti edzésmódszerek jöttek be neki.

A víz alatti edzésről és a hatásáról: Ez egy lehetőség, hogy felülírjuk a légszomj által okozott természetes pánikot. Mert amikor szörfözöl, akkor túl sok hullám esik a fejedre, vagy messzebb vonszol a víz alá, mint azt lehetségesnek gondoltad, és egy részed azt fogja mondani: »Nem tudok feljönni«. Volt már ilyen – de most egy másik helyre megyek a fejemben, ahol azt gondolom: »Várj, ezt a medencében simán megcsináltam. Bírom még.« Aztán ellazulok, abbahagyom a felesleges energiapánikot, és jól vagyok.”

Stephanie Gilmore és Mike D

Szörf és életfilozófia á la Mike D
Ez furcsán hangozhat, de arra törekszem, hogy kellő alázattal és teljes erőbedobással szörfözzek, hogy együtt lehessek barátommal és mesteremmel, Stephanie Gilmore-ral, aki hatszoros világbajnok. De ugyanakkor lemondtam arról, hogy megpróbáljak lépést tartani a fiaimmal a vízben. Sérülésem után egyértelműen felülmúlnak engem. Hirtelen a brooklyni skacokból kaliforniai kölykök lettek.”

Tudom, hogy ez menekülésnek is tűnhet, hogy sosem akarok felnőni. Azt gondolom, hogy ez egy részben tudatos és részben öntudatlan reakcióm a halandóság értékelésére. Arra tanít bennünket, hogy el kell fogadnunk, hogy az emberek, akiket szeretünk, magunkat is beleértve, meghalnak.
Én megpróbálok a lehető legjobban megfelelni és szembenézni ezzel a valósággal. Erős adagot kaptam belőle. Adam Yauch (MCA), aki négy éve halt meg, olyan hatalmas része volt az életemnek, hogy bármit megtettem volna, hogy megváltoztassam a körülményeket és segítsek neki tovább élni. De nincs erre hatalmam. Ez nem olyan dolog, amit irányíthatsz. Utána az életben minden olyan apró-cseprőnek és jelentéktelennek tűnik. Ilyeneket kérdeznek, tőlem: »Miért hordasz ilyen ruhákat?«, »Tetszik 50 cent zenéje?«, »Ki a kedvenc divatterveződ?« Te mi a fas**ról, beszélsz ember?”

A szörfözés egyfajta kiút volt, hogy ne kelljen ezekkel a dolgokkal foglalkoznia. Amikor elterjedt, hogy szörfözik, egy építészeti magazin meg is látogatta a házában. Nem sokkal az újság megjelenése után, ki is rabolták a „szörfös” házát. Persze aranyláncok nem voltak. A rendőrségi jelentések szerint viszont majdnem 20 szörfdeszkát loptak el, köztük ritkákat és igazán értékeseket is. Néhány Dead Kooks is közte volt. Meglepő módon elvittek pár használt gördeszkát is. Mike D ezen nevetett a legjobban, hogy ki lop el 5-6 félig összerakott vagy rossz gördeszkát is.

Szörfözés és a zene sajátos kapcsolata – a flow-élmény
A szörfözés valóban bódító – valószínűleg ezt az örömhormonok felszabadulása okozza. Számomra ez amúgy is egy új élet, és az egyik legmélyebb dolog, amit tapasztalok. A mostani korszakban, amikor mindannyian állandóan online kapcsolatban vagyunk, a szörfözés olyan állapot, amikor semmilyen eszközhöz nem csatlakozol, hanem az óceán része vagy.
Ez az erő, sokkal-sokkal nagyobb nálad. Egy kis pont vagy, ott a semmiben, és ha nem vagy figyelmes, vagy elég éber, nota bene ha nem tiszteled az óceánt, akkor az óceán megbüntet. Tiszteletre és türelemre tanít. Szerintem a zenészek könnyen függővé válhatnak a szörfözéstől, mert van hasonlóság a két tevékenység között. A zenészek állandóan üldözik ezt a röpke transzcendentális érzést, ami olykor egy jól sikerült szám írásakor lép fel, vagy ha valami izgalmas, új zenei hangulat kap el, amikor a világ többi része megszűnik létezni. De a rappelés maga is flow-élmény. A szörfözés is példa erre a flow-élményre. Ugyanazt az energiát kapod, csak teljesen más formában.”

Meglepetés a végére
Fun fact of the évtized. Best of nem láttuk jönni.

Country Mike
Malibu Mike-nak nem csak egy titkos élete van. A szörfözésen kívül más szubkultúrákba is belemerült. Például titokban kalózkiadott egy country albumot. Erről sokáig senki nem tudott, de az internet nem felejt.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

5+1 hely, ahol nem is gondolnád, hogy lehet szörfözni

Az elveszett szörfdeszka nyomában

Tokió 2020: viharral és deszkatöréssel mutatkozott be a szörfözés az olimpián

Ezeket a szörfös lányokat nem hatják meg se szörnyhullámok, se cápák – Girls On Board!

Kalandozások a felfedezetlen paradicsomban Kozák Alexandrával

Párducugrás Indonéziába – Covid-utazónapló