Barion Pixel

Tokió 2020: viharral és deszkatöréssel mutatkozott be a szörfözés az olimpián

Sticzay Péter

2021.07.27.

3 perc

A brazil vihar átszáguldott az olimpián is, Italo Ferreira nyerte meggyőző fölénnyel a hullámszörfözés férfi olimpiai döntőjét. Bár a kezdés nem volt zökkenőmentes tekintve, hogy Italo a döntő első hullámján kettétörte a deszkáját, szerencsére edzője egyből a partra sietett, hogy adjon neki egy újat.

Ellenfele a japán Kanoa Igarashi, aki fantasztikus meneteléssel érkezett a döntőbe igazából megszorítani se tudta a brazil szörflegendát. Kanoa az elődöntőben még hatalmas meglepetést okozott azzal, hogy legyőzte az egyik legesélyesebb brazil szörföst, viszont a fináléban nem tudott adaptálódni a hullámokhoz.

A bronzéremért folytatott küzdelemben a férfi mezőnyben igazi meglepetés született. A veterán ausztrál Owen Wright diadalmaskodott a brazil Gabriel Medina felett.

A női aranymeccsen a hawaii származású, négyszeres világbajnok Carissa Moore szerzett dicsőséget az Egyesült Államoknak. Ellenfele a dél-afrikai Bianca Buitendag döntőbe kerülése is óriási siker. Carissa magabiztosan szörfözött, másnak esélyt se hagyva nyerte meg az első női hullámszörf olimpiai aranyát.
A női bronzmeccsen a japán Amuro Tsuzuki győzte le az amerikaiak üdvöskéjét, Caroline Marksot.

A verseny során öt bíró pontozta a résztvevőket egy 0.1-10.0-ig terjedő skálán az alapján, hogy hogyan lovagolta meg az adott hullámot. A legmagasabb és a legalacsonyabb pontszámot ezzel a lendülettel el is felejtik, és a maradék három pontszám átlagát kapják meg a játékosok. Végül minden szörfös két legjobban teljesített hullámának a pontszámai adódnak össze a végső eredményhez, amit heatnek hívnak.

A döntő napján a viharos óceáni körülmények igazán megnehezítették az olimpikonok dolgát, hiszen a 2-3 méter magas hullámok szinte kiszámíthatatlanul törtek a kijelölt területen. Az optimálisnak távolról se mondható körülmények ellenére óriási siker a látványos hullámszörfözés bemutatkozása az olimpián, ami valószínűleg újabb robbanásszerű impulzust ad majd az amúgy is népszerű sportágnak.

Férfi eredmények:
1. Italo Ferreira (Brazília), 15.14
2. Kanoa Igarashi (Japán), 6.06
3. Owen Wright (Ausztrália), 11.97

Női eredmények:
1. Carissa Moore (USA), 14.93
2. Bianca Buitendag (Dél-afrika Köztársaság), 8.46
3. Amuro Tsuzuki (Japán), 6.80

Ha pedig lemaradtál volna az olimpián szintén elsőként bemutatkozó gördeszkázás legjobb pillanatairól, akkor ezen a linken találod rövid összefoglalónkat.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

5+1 hely, ahol nem is gondolnád, hogy lehet szörfözni

Bestiális hullámok és bestiális fiúk

Az elveszett szörfdeszka nyomában

Ezeket a szörfös lányokat nem hatják meg se szörnyhullámok, se cápák – Girls On Board!

Kalandozások a felfedezetlen paradicsomban Kozák Alexandrával

Párducugrás Indonéziába – Covid-utazónapló