Barion Pixel

Az elveszett szörfdeszka nyomában

Sticzay Péter

2021.09.08.

2 perc

A véletlenben hiszel, vagy az univerzális értelemben, akarom mondani a végzetben? Ezt a fontos és izgalmas filozófikus kérdést helyezi Danny Griffiths története a figyelem középpontjába.

2017-ben Danny Griffiths barátaival óriás hullámokat vadásztak Pedra Branca távoli szigetén, ami 26 km re fekszik Tasmániától.

Danny utolsó hulláma olyan hatalmas volt, hogy maga alá temette lovasát. Szerencsére a hullámszörny egy idő után kiköpte magából Dannyt, akit jet ski-vel végül kimentettek. Ezután barátaival 2-3 órán keresztül keresték hőn szeretett zöld deszkáját, de meglepő módon a deszka eltűnt.
Ami azért is volt meglepő fordulat a szörfös számára, mert eddig soha nem vesztett el deszkát. Ez esetben egy speciális nagy hullámos, strapabíró fajtáról volt szó, papucsokkal, amit direkt Danny számára gyártott egy helyi deszka készítő (shaper).

16 hónappal később és 2700 kilométerrel távolabb az ausztráliai Magnetic Island-en halászok kifogotak egy kagylókkal és moszatokkal teli szörf deszkát. Azt a zöld deszkát! A horgászok próbálták a social media felületek segítségével megtalálni a jogos tulajdonost, de törekvésük nem járt sikerrel. Nem volt mit tenni, a deszkát szépen letisztították és kitették a lakásuk falára, dekoráció gyanánt. Újabb 2 év elteltével a halász srácok szülei Tasmániai kirándulásuk során megemlítették, hogy gyerekeik találtak egy zöld szörfdeszkát. Meglepő módon néhány helyi szörfösnek leesett a tantusz és végül helyére került a kirakós utolsó kockája is.

Az elkóborolt szörfdeszka hihetetlen utazása 4 év és 2700 megtett kilométer után véget ért.
Visszatért Tasmániába jogos és most már boldog tulajdonosához.

Arra egyenlőre nincs megalapozott tudományos válasz, milyen úton érkezett Ausztrália partjaihoz a zöld deszka. Sőt, kimondottan meglepődtek a szakértők, hiszen a kelet-ausztráliai áramlat iránya északról dél fele mutat, ami pont ellentétes a deszka által bejárt iránnyal. Vajon az áramlatok segítségével egy óriás kört leírva kerülte meg Új-Zélandot, majd a Csendes-óceán nyíltvízéről sodródott a horgászok felé, vagy a szél és a hullámok által hajtva az áramlattal szembe sodródott Ausztrália keleti partján felfelé egészen Queensland távoli vidékéig? Az biztos, hogy senki nem tudja, pontosan mi történt a deszkával, de a lényeg az, hogy Danny Griffiths újra nekiindulhat a nagy hullámoknak egy olyan deszkával, ami nagyobb utat tett meg, mint sok ember egész életében.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

5+1 hely, ahol nem is gondolnád, hogy lehet szörfözni

Bestiális hullámok és bestiális fiúk

Tokió 2020: viharral és deszkatöréssel mutatkozott be a szörfözés az olimpián

Ezeket a szörfös lányokat nem hatják meg se szörnyhullámok, se cápák – Girls On Board!

Kalandozások a felfedezetlen paradicsomban Kozák Alexandrával

Párducugrás Indonéziába – Covid-utazónapló