Barion Pixel

A diszkó műfaja ihlette a Nirvana egyik legsikeresebb albumát

Halusitz Hajnalka

2021.07.05.

2.3 perc

Egy új sorozat indult a Paramount+ csatornáján Dave Grohl, a néhai Nirvana dobosa és a Foo Fighters frontembere rendezésében. A From Cradle To Stage egy egészen új nézőpontból közelíti meg a zenészek életét, édesanyjukkal való kapcsolatukat tárja fel, ami nagyon fontos téma, nem csak a hírességeknél. Az Alternative Press rábukkant egy epizódra, ahol Pharrell Williams készített interjút Dave-vel. Az epizód során a zenész arról mesélt, mennyire hatással volt rá a diszkó, miközben a Nevermindot készítették. Ez a kijelentés nem csak Pharrellt, de sokunkat meglephette, miután nem biztos, hogy a diszkó műfaját összekötnénk a Seattle-ből indult grunge lázadó alakjaival.

Az interjú közben szóba kerültek az énekes zenei gyökerei is, így derült ki, hogy Dave sok híres dobosért rajong, de magát nem tartja a legjobbak között.

„Ne mondjátok azt, hogy jó dobos vagyok, mert én vagyok a legátlagosabb. Ha meghallgatjátok a Nevermindot, nagyon sok dolgot átvettem a Gap Bandtől és a Cameotól, valamint Tony Thompsontól. Ez mind diszkó. Mind az. Ezt eddig senki se rakta össze.”

Dave azt is elmondta, hogy bár a közönség a kettőt nem kötötte össze, Tony Thompsonnak feltűntek a saját ütemei, és mikor a frontember köszönetét fejezte ki, hogy inspirálta egy egész életen át, a dobos csak annyit mondott: „Tudom”.

A From Cradle To Stage inspirációját Grohl saját édesanyja könyvéből merítette, ami anyákról szól, akik rocksztárokat neveltek fel. A sorozatban feltűnnek híres zenész-anyuka párosok, mint a Rage Against The Maschineből ismert Tom Morello és édesanyja Mary, vagy Dan Reynolds az Imagine Dragonsból és anyukája Deby.

Ez a sorozat nem egy egyszerű dokumentum jellegű néznivaló, bepillantást nyerhetünk olyan intim kötelékekbe is, ami sokszor átlagos családoknál is megadataik, de csak ezek az édesanyák tudják elmondani, milyen érzés, mikor a színpadon látod a „munkád” rocksztár gyümölcsét.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött

Crip walk!? Nem tánc, hanem életforma!

Yellowman útja az árvaháztól a dancehall trónjáig

MC Jeges Vanília, akit nem lehet komolyan venni, de nem lehet nem szeretni

J Dilla – egy zenei fenomén örök ragyogása