Barion Pixel

A foci és a rapzene titkos kapcsolata – 2. rész

Benedek Csanád

2021.08.18.

18 perc

Ha nem szeretsz olvasni, a cikk egy mondatban: A legtöbb szám a fociról rapzene. Ez az igazság.

A francia megoldás

Az első ország és első szám Soprano Halla Halla kell legyen. Nincs kérdés.

Ez a track 2004-ben dörrent ki és egy el classico, egy stílusbravúr. Először is én trapet, a mai értelemben is trapnek tekinthető számot, akkor hallottam először.
A trendeket majd 10 évvel megelőzve robbant a marseille-i bomba. A majd öt perces számot egyedül végignyomja olyan flow-kkal, hogy lúdbőrös leszel.
A szám jó érzékkel kapcsolja össze a várost, az embereket és az Olympique Marseille-t. Ja és a legtöbb számban a rapper, általában elolvadva érzeleg, hát Soprano nem. Éjszaka a stadion. La ville est tranquille (A nyugodt város – egy film a korrupt Marseille-ről, a La Haine tengerparti verziója). De többé már nem. Nem kíméli magát, a mindent elhallgató, elnyomó korrupt vezetést sem, a klipben amúgy is nagyon ízlésesen párszor jelenik meg csupán a csapat és a stadion, de végig tudod, hogy ott vagy. Ez a track egy bomba. Az mc 10/10. És ha nem tudsz franciául, onnan is tudhatod, hogy nagy forma, hogy a végen saját magát is simán leoltja.

Az 1995-öt választottam második számnak (vagyis kettő is lesz, mert Alpha Wann is 1995 tag). Ja igen, az 1995 egy csapat. Szóval ők jó példái annak a ritka megoldásnak, hogy a focit egyfajta jelképként, metaforaként használjak, és nem is egyszer.

A „flingue dessus” egy kifejezés, amikor semmi munka nélkül, az utolsó pillanatban bemákolod a szitut. Amikor bekeselyűzöd, a lesvonal határán belesipuskázod a szitukat. Mint Fillipo Inzaghi. „Az az ember valahol a leshatáron született.” – Sir Alex Ferguson Inzaghiról.

Alpha Wann – Lunettes noires ft. S.Pri Noir

Alpha Wann meghatározhatatlan stílusú cloud trap modern hiphop trackjében a rasszizmusról beszélnek úgy mint kevesen erről a témáról. Nem fogod erőltetettnek érezni nyugi. És honnan koppintotta az usankát Tyler? Lehet, hogy innen.

Na Marseille után ideje a fővárosba is benézni! Jazzy Bazz száma egy klasszikus focidrukker szám, amiben majd az összes PSG-mezt is láthatod. Már ezért megéri.

A következő két trackből megérted mit jelent, miért fontos a foci a gettónak.

La Fouine: Mohamed Salah, Médine x Booba: KYLL

JXSE valójában ugyanazt a beatet elsütötte egy Ronaldinho számhoz is, de ezen most ne akadjunk fenn, mert mindkettő fociról szól.
Francia körútunk végén visszatérünk Marseille-be. Az Olympique az adott év egy sikeres időszakában minden fontos meccséhez rendelt egy rapszámot. Egészen érdekes marketing a Pumától és az OM-től. Jelzi azt is számunkra, hogy milyen zenét hallgatnak tömegesen a fiatalok. Vagyis Franciaországban. Csak Franciaországban?

Egyesült királyok

Nem véletlenül Angliával kezdtem a cikket, mert az egyesült királykodás hazájában minden a fociról szól. Nehogy azt hidd, hogy alább ez az egyetlen lista olyan számokról, amiben a labdarúgás tényezői szerepet kapnak. A grime-szövegekben ami nem keményedés és utca, az gyep és football.

The 50 Best Football Lyrics in Grime, Drill and UK Rap

A titkos szerelem.

A férfiak szexuálpszihológiai fejlődését nagyban meghatározzak a feszes, domborodó, kerek, gömbölyded formák. A viselkedéslélektan méltatlanul keveset foglalkozik az alfahímek érzékeny pillanataival. Kemény férfiak, akik rezzenéstelen arccal élik meg az utcai drámákat, elolvadnak a műszálas, feszes, rövidnadrágos fiúktól, akik kis rózsaszín (ez nem túlzás a mostani csukákra) balettcipőben pöckölik a bogyót.

Ha egyszer újra nyer az angol válogatott, akkor világvége lesz a szigeteken. Mondjuk ki na, a kőkemény grime-arcok valójában óriási foci grupik. Teljesen készen vannak a klubcsapataik játékosaitól. Valójában a macsók, a szerelmes számokat nem lányokhoz, hanem a focistákhoz írják. Egy igazi férfi csak egy igazi férfitól tud elérzékenyülni.

“Vigyázó szemetek Pázsitra vessétek!” (Bocs Batsányi)

A téma nem az utcán, hanem a pázsiton hever.

Amit illik azért ismerni az igazi klasszikus Twang track, aki már akkor rappelt a fociról, amikor az még szinte skinhead dolognak számított, szinte antitrend volt. Ő az egyik első fecske abban, hogy a rapperek a füves aszfalt helyett a gyepes pályáról merítenek témát. Mindenképp itt a helye a listán.

Black Twang: Kick Off

A következő két szám klasszikus rapper szerelmes szám a kedvenc focistához. Carner ezt meg megfejeli azzal, hogy az apukájának is Cantona volt a kedvence, és személyesen is találkozott a francia labdazsonglőrrel.

Az angolok is képesek a francia „procédé métaphore” technikára, azaz szellemesen és sablonoktól elemelten használni a focitémát.

Aj Tracey: False 9

Merky ACE: Play your position (Becham)

A lengyel iskola. Polka helyett huligánrap.

Mordor és közép(szer)földe

Érdeklődés hiányában a valóság sokszor elmarad Magyarországon. Szívesen írnék tematikusan az európai, de kiemelten a kelet-közép-európai hiphopról, már csak amiatt is, hogy észrevegyük, mennyire el vagyunk ebben is maradva. Ami még szomorúbb, hogy bármiféle modern megközelítést az amerikai trendek egy az egyben való átvétele jelenti. Csakhogy ez itt senkit nem érdekel. Az egyik ilyen érdekesség, hogy van olyan, hogy speciális lengyel hiphop. Van az, ahogy elképzeled a nyugati zenét, és annak minden fejlődő országban a helyi leképeződését. És vannak olyan országok, mint Lengyelország, ahol gellert kap a sablon. Közép- és Kelet-Európában nemcsak demokráciadeficit, hanem rapdeficit is van.

Pro és kontra, avagy a lengyel Huligánrap.

Most tényleg egyfelől-másfelől-törökgáborelemez leszek.

Egyfelől tényleg szuper, hogy van egy autentikus lengyel huligánrap, aminek sehol nincs ekkora hagyománya és előzménye. Se Dél-Amerikában, se a görögöknél. A görögöknél nagyon sok focis punkzene van, de nem ennyi és nem ilyen szisztematikus. A lengyeleknél valahogy kötelező lett, hogy szinte mindegy egyes csapatnak van raphimnusza, sőt minden egyes csapatnak van több raphimnusza. Aztán az is szuper, hogy ezek a helyi srácok tényleg drukkerek, tényleg a szívük van a dologban, nem a nézettség miatt csinálják, sőt először nem is volt ez a focis rap dolog népszerű, mert nem hallgatták sokan. Mára ez ott is trend. Bartosz Kaputska lengyel válogatott O. S. T. R segítségével rapszámot fabrikál. (Leicester City, Legia Warszawa)

Másfelől ne legyünk naivak, nem akarom összemosni a tüntető lengyel nőket összeverő „bátor férfi” huligánokat a raprajongó lengyel focidrukkerekkel, de van közös metszet. A szövegek minősége, hogy is mondjam, a bárdok bárdolatlanok. Ugye van ez az őszintén szeretem a hazámat gondolat, amivel semmi baj sincs, csak amiért őszintén szereted, nem biztos, hogy meg tudod fogalmazni, hiszen nem vagy se költő, se jó szövegíró. Ilyen amikor egy jó lengyelszki rapper őszintén beszél a hazájáról, és lentebb a focidrukkerek baseballütővel szabott szóvirágai.

Mielőtt megkérdeznéd, hogy honnan tudom, hogy miről szólnak ezek a számok, el kell árulnom egy titkot az életemről. Van akinek olyan sorsa van, hogy sokat utazhat, vagy sok nője volt, nekem minden igyekezetem ellenére sok lengyel szakos és lengyel anyanyelvű ismerősöm lett. Ennyi a titok. A francia szövegek ismeretéhez szintén ez a titok, hogy egy francia szakosnál laktam albérletben öt évig.

Na és akkor nyíljanak meg a lengyel bugyrok!
Érzékeny lelkű költőket ne itt keress, tömegnövelőpor-boltot és tetoválószalont viszont érdemes a stadionok közelében nyitni. Izgalmas csemegézni a klipekben, mert elvisznek egy szubkultúrába, amit nem mindenki ismer, vagy láthat a hétköznapokban. Az utolsó gonoszkodó kérdést még felteszem, ha nem baj. Minek eltakarni maszkkal az arcokat, ha látszanak karon és lábon a tetkók? Nem okoskodni akarok, csak a nyomozó bácsik is erre fognak elindulni a beazonosításnál. Na mindegy, hallgasd és nézd a huligán agysebészeket! Élmény!

WUEM ENCEHA – STADIONOWIOPRAWCY. A lengyel fradisták, azért csupa nagybetűvel, mert ők is így írják. Nem akarok hibázni, mert megcibálják a bajuszom. TPAG

Ha nem érted mi ez a sok kick-box és egyéb edzés, hogy jön ez a focihoz, hát ez egyfajta huligán harcosok klubja a lengyeleknél. A lengyel klubok fanatikusai kezdték ustawkának hívni a leszervezett verekedéseket, de Oroszországban, Szerbiában, Horvátországban is szokássá vált.

Magyar és lengyel két jó barát, itthon is követik a szétcsaplak-hagyományt. Ezek nem a focimeccsek alatt történnek, és jobbára nem az utcán, hanem erdőkben, előre leszervezett és szabályrendszert követő egyenlő számú résztvevővel zajló, pusztakezes ökölharcok. Itt tényleg kiderül, hogy ki a keményebb. Egy tudd, hogy értsd tény, míg Magyarországon az ilyen illegál bunyókat feltupírozzák tenyészhuligánokkal, olyan arcokkal, akik valami edzőteremben szocializálódnak, de nem nagy focidrukkerek, csak a balhéért jönnek, addig Lengyelországban az ilyen alakokat szinte kivégzik, és vadásznak később rájuk, mert mi köze egy ilyen alaknak a huligánkultúrához, a csapathoz.

Nem elég ha kemény vagy, igazinak is kell lenned.

Sektor 109

Lengyelországban a huliganizmus életforma, és tényleg tömegeket mozgat meg.

Bonus RPK

Leni Riefenstahl is büszke lenne. Kitartás. Higgyé-küzgyé. A drog az rossz. Érteeem. Klasszik 1 bites motivátor dumák.

Bujak: HUSARIA

Egy klasszik jobber, félnáci huligán srác vágyálmai rapben elszavalva. Mondjuk nem tudom, mennyire ismeri a törit, mert a lengyelek nem jártak jól a német szomszéd kísérletező kedvű emberradírozási projektjével.

A sport a politikának, főleg a diktatúráknak, mindig nagy lehetőség, hogy kiélje giccses vágyait
a heroizmus és a hősiesség témakörében. Amúgy harcra biztatni embereket könnyebb,
mint meghalni egy lövészárokban seblázban.

Persze aki már evett döglött lóból, amiről később megtudta, hogy emberhús, és volt frontvonalon egy hetet, az nem akar háborúzni soha többé.

Hogy hogyan lett egy feketék által kitalált zene, szövegtechnika(rap) és társadalmi toleranciát zászlajára tűző kultúra, a nemzeti(szocialista) jobbos érzelmű emberek játszótere, az még számomra is kérdéses. Nagy a káosz a fejekben.

A német vonal

Fußball ist unser leben? Richtig? Akkor miért nem magatokról rappeltek?

Hogy mondják az angolok, van ahol nagy csapatok vannak de gyenge “cégek” (huligáncsoportok).

A németek nem a huligánrapről ismertek, ellenben fociban azért ott vannak.

Számomra meglepő módon, Frankfurtot sokan megéneklik. Bosca matekos flow-ja, hiába német, azért átjön. Stabil és pontos, mint egy Mercedes. Csak nehogy baj legyen ebből, mert a Merga stuttgarti cég. Franfurt again, vagyis nochmal.

A legnagyobb német focirapsláger egy szép kis “vájt ájverzon” koppintás, de mindegy, Post Malone messze van, Neymar meg közel a 113 milliós nézettséghez. aztán itt a Zinadine.

Német x Lengyel sziklásítás.

Te is odaálltál néha egy fotóra a tényleg kemény haverjaid mellé, hogy a neten lássák mekkora sziklakertek, hegyomlások a spanjaid. Érződik, hogy ez a klip azért készült, hogy a dajcsrep keménykedhessen a tényleg masszívan kattos lengyel drukkerekkel.

Érdekes a németekben, hogy van rapszámuk Neymarról, Pogbaról Zinadine-ról, Ibrahimovicról, de nincs német focistákról. Pedig azért van mire büszkének lenni.

Lehet, hogy nem rap, de nem sokkal hitelesebb, és a maga módján vagányabb ez klasszik maschierenmuzik a németektől?

Fußball ist unser leben.

A magyar ugaron

“Elvadult tájon gázolok” – ez nem egy Császár Előd idézet, hanem egy Ady-vers.

Elvadult tájon gázolok/Ős, buja földön dudva, muhar./Ezt a vad mezőt ismerem,/Ez a magyar Ugar.”

Can I kick it? Rúghatom én?

Tudtam, hogy eljön egyszer ez a nap, hogy belesodródom saját magamba, ezzel egy gondolati Möbius-hurkot hozok létre. Szóval nekem is van focival kapcsolatos számom, és hát beleírom, mert nem azért csináltam, hogy egyszer majd egy cikket írok magamról, ahol dicsérni fogom magam. Itt a közös tudatalatti a lényeg, hogy mik a szervező erők az ember fejében. Valójában ha az ember ír 10 oldalt a foci és a rap kapcsolatáról, azért sejthető, hogy régebb óta érdeklődik a téma iránt. Részemről ez egy játék, és tiszteletadás a sport felé. PMK x Phlat: Foci

“Csipázom a pörköltet, mert paraszt vagyok, focistából Mracskó Misi a legnagyobb!”

A magyarok szeretik a labdarúgást, és sok számban szerepel kiszólás, ezeknek két nagymestere Ketioz és Fullánk a Viccbeatzből, akik szintén tesáim. A tippmix témakört most nem hozom be, de a foci és a szerencsejáték szintén megérne egy misét.

“Fociban a legnézhetőbb mindenképp a Mennyei

Kicsit sem érdekel minket a botlábú Messi

Gege csepegtet. Amúgy Ő is nagy labdarúgás szaki.

Le X -elt a United a faxxom…

Aztán létezik az a felhasználási mód, amitől Hirotom van.

Hiro: Cristiano Ronaldo

Aktuális, polkorrekt, semmilyen. Bocs Eckü, ettől még szeretlek!

Valmar X Hősök

Kis pénz, kis foci, kis huligánrap.

Tudom, hogy a cikk eleje óta erre vártál. Igen, Nospa nemcsak lemezgyűjtő, klasszik rapevangélista, hanem óriási Újpest-drukker is. Itt most nem rakom ki az általam ismert négy focirapszámát csak két alapozót. Akit érdekel, úgyis utánamegy. Nos’ Chezről azt azért tudni kell, hogy nem váltogatja a lila köpenyét minden szélre, más trendekre. Hiteles fan(atikus).
Thuran Khan/NKS
Újpest!
Utolér a lilák átka. Aki nem érzi ebben a robin hoodos humort, annak tetszik ez a két vekni címer.

Ha véletlenül Újpest-drukker olvasná a cikket, kétszer kerültünk konfliktusba. Egyszer a buszról akartatok lerángatni, egyszer meg nem hagytátok, hogy elmondjam, az ETO miatt van több zöld-fehér ruhám, nem vagyok fradista. De ígérem, én is jobban odafigyelek, hogy derbi napján mit veszek fel, és nem megyek házhoz a pofonért.

Egy újabb csemege a liláknak, ez bizony egy francia rapcsapat logója. Többet erről nem mondok, minden titkot azért ne adjunk ki.

La Brigade – Libérez

Egy mondat a spártaiakról.

Megcselezték, amit megkövetel a haza.

Indul a görög szurkolni. Visszafele nem jön ki, de több köze van az igazsághoz, mint az aludni verziós palindrómának.

Mindenki, aki járt már arra fele tudja, hogy óriási kultúrája van a szurkolásnak. A görögtűz sem véletlenül görögtűz. Gitárzenékben nagyon sok punk, ska és egyéb huligán track van, csak én sajnos egy suttyó rapper vagyok, és nem ismerem azokat.

A görög huligánok is kitesznek rapügyekben is magukért. Számomra az is szimpatikus, hogy antifák, és nem anti antifák. Ez az anti antifa intifáda amúgy is tipik értelmetlen hergelés. A hatodik emeleti nehézsorsú jobber panellakos a 7. emeleti antifa panellakó munkás ellensége. Ez kinek jó? Miért is ellenségek ők?

Aztán egészen szépen fogják meg a foci korosztályokon átívelő közösségi élményét, amikor tényleg többnek érzed magad. You never walk alone, ahogy a Liverpool mondja.

WazZzaY – Sklira

Meccs végi összefoglaló.

A tények és a huligánok makacs dolgok. Nem nehéz észrevenni, hogy a jobboldali ultrák izomszagú keménykedésen kívül mást nem nagyon adnak. Míg a baloldali, vagy szimplán nyitottabb rapfanok igazából a közösségnek is adnak hangulatot, vagyis olyan zenéket, ami túlmutat a huligán csoportokon, és magukat a városlakókat teszik a focikultúra szerves részévé. A foci nem csak azoké, akik vérszerződésben vannak a halálosztó vérbrigádokkal. Mi az oka, hogy ilyen sok rapzene született a labdarúgásról?

A válasz soha nem egy mondat.

Más az oka a lengyeleknél, ahol amúgy is intenzív hardcore huligán közeg van, más az oka a francia külvárosokban, ahol az onnan kitörni képes játékosok, gettó és világsztárok lettek. Európa magáévá tette a hiphopot, és saját magunknak csinálunk zenét, a saját eseményeinkről. Ebben bizony ott van a legnépszerűbb sportág, a modern cirkusz, a labdarúgás is.

Csak azt mondja meg nekem valaki, hogy miért van Drake mindig Juventus mezben? És még egyszer hogy van az, hogy jeges kanadaiak találták ki és programozzák a mai napig a FIFA-játékot az EA Sports-nál?! Csak meg ne tudjam, hogy a hokit meg brazilok fejlesztik!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Bréda Bia Top5 – Slágerek, melyek bárkit táncra perdítenek

Deszkáról deszkákra: boardsport ikonok, akik a világot jelentő deszkákon sem jönnek zavarba

A Lou Pearlman-sztori: Backstreet Boys, NSYNC és nagyon sok lopott pénz

Amadou & Mariam – Ha vak vezet, a világ zene

Berghain – a négy fal között morajló hedonizmus

Képzelt riport egy nagy-britanniai fesztiválról