Barion Pixel

A keményebb zenét szereted? Akkor valószínűleg egészségtelenebbül is étkezel

Pál Attila Márk

2021.05.18.

2.5 perc

Nagyobb valószínűséggel fogyasztanak egészségtelen ételeket a metál, a kemény rock, a punk, sőt még az agresszívabb hiphop rajongói is – következik a kulturális, szociológiai és pszichológiai kutatások prezentálására szakosodott lap, az Appetite magazin cikkéből.

A zene sokkal nagyobb befolyással van a mindennapjainkra, mint azt gondolnánk, hiszen egy friss, kínai tudósok vezette kutatásból kiderült, hogy nem csupán a hangulatunkat képesek befolyásolni a különböző zenei hangzások, de akár még az étkezési szokásainkra is kihatással lehetnek.

A kutatás valójában azt mutatta meg, hogy minél pörgősebb, agresszívabb, zenét hallgatunk, annál
nagyobb valószínűséggel választunk egészségre negatívan ható ételeket.

Ehhez egy 215 főből álló kultúraközi kutatást végeztek el a kutatók, melyben a keleti oldalt 114 kínai, míg a nyugatit 101 dán jelentkező képviselte. A kísérleti alanyoknak rendkívül egyszerű dolguk volt: kaptak egy sor ételt, tulajdonképpen skálába rendezve egészségestől az egészségtelenik, amiket aztán a hallott zenékkel kellett párosítaniuk. A kutatók végül a szemmozgást, valamint hallott zene és a választás összefüggéseit vizsgálták.

A problémafelvetés alapja az volt, hogy étkezési szokásainkat nem csupán egy belső döntéshozatali folyamat határozza meg. A tudósok, pszichológusok és a marketingszakemberek ugyanis már korábban is bebizonyították, hogy a külső környezeti jelek, ideértve a háttérzenét is, számtalan tudatalatti fogyasztói magatartást befolyásolhatnak.

A jelentkezőket két csoportra osztották, majd kétféle verzióban prezentálták nekik ugyanazt a dalt. A dal kiválasztásához egy 396 főből álló előkutatást végeztek, mellyel meghatároztak egy úgynevezett egészséges és egészségtelen zenei hangzást.
A nyugodtabb változata a számnak egy lassabb tempójú, jazz zongorával és billentyűs hangszerekkel megkomponált hangzást nyújtott, míg a keményebb kiadása gyorsabb ütemben, torzított gitárral és erőteljesebb dob alappal készült.

Végeredményben kiderült, hogy a nyugodtabb verziót hallgatók egészséges ételeket választottak a durvább számot hallgatókkal szemben. Ebből következően a kutatók ok-okozati összefüggést fedeztek fel az „egészséges” dallamok és az egészséges ételválasztás között. Azt állítják, hogy ez azért lehet, mert a pörgősebb dallamok szabotálják a döntéshozatalért felelős magasabb agyi funkciókat.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Bréda Bia Top5 – Slágerek, melyek bárkit táncra perdítenek

Deszkáról deszkákra: boardsport ikonok, akik a világot jelentő deszkákon sem jönnek zavarba

A Lou Pearlman-sztori: Backstreet Boys, NSYNC és nagyon sok lopott pénz

Amadou & Mariam – Ha vak vezet, a világ zene

Berghain – a négy fal között morajló hedonizmus

Képzelt riport egy nagy-britanniai fesztiválról