Barion Pixel

A Krampusz kedvencei

Benedek Csanád

2021.12.21.

4 perc

A legjobb oltós és legrosszabb karácsonyi rappek

A Gino család megmondta, hogy „a majális a szeretet ünnepe”. Így karácsony természetszerűen csak a bevásárlás ünnepe lehet. A zenebiszniszben is a nyáldömping és a pénztárcsilingelés jelenti a meghitt hangulatot. A hiphopelőadók, hamar felvették a Dollár-Mikulás elejtett pénzszámoló kesztyűjét, és visszacsaptak a közhelyparádénak. Vagy maguk is beálltak a gonoszt szolgálni. A legjobb karácsonyi rapszámok az erő mindkét oldaláról.

Az egyik leggyakoribb tevékenység a téli ünnepek alatt, hogy az ember fölöslegesen szörfözik a neten és teljesen értelmetlen dolgokra szórja el az idejét. Ebben szeretnénk segíteni, hogy a teljesen használhatatlan tudásbázist növeljük a fejedben.

1. Run The Jewels: A Christmas F*cking Miracle
Az egész Viccbeatz crew könyörög neked, hogy legalább ezt hallgasd meg, túlmutat a karácsonyon. Mármint Jézuska, ezt ne vedd sértésnek, tudod mire gondolok, na…)

2. De La Soul – Millie Pulled: A Pistol On Santa
De La Soul is a lelket hiányolja a Karácsonyból, szorosan a Run the Jewels gondolatvonalán haladva.

3. Nas: Kill, kill, murda, murda, murda
Nas nem vicceli el, egy klasszikus karácsonyi dalból az egyik legjobb gengszterrapszámot pörkölte fel. Ez tényleg a Krampusz kedvence, és azt is megtanulhatod most, hogy csak a hat szótagnál hosszabb többszörös szóösszetételeket kell elválasztva írni. A gengszterrapszám egyben van, és Nas is egyben van.

4. David Banner Ft Marcus & Sky – The Christmas Song
David Banner sem vicceli el… Miii???… hogy a déliek nem tudnak reppelni, vond vissza!

Vicceskedések és erőltetett jópofaságok.

Na, jó most már elárulom igazából, szerintem minden egyes általad és általam ismert repper csinált egy vicceskedő karácsonyi számot, én is meglepődtem, de így van. Becsüld az a kutakodásban, hogy 10 nagyon rosszat hallgattam végig, míg kiszemeztem a jobbakat, vagyis a kevésbé nagyon rosszakat.

5. Run DMC: Christmas in Hollis (Queens egyik negyede, ahol felnőttek a háromsávos repperek)
Kihagyhatatlan… és emellett egyáltalán nem burkolt termékelhelyezés végig. Na, vajon milyen cipőt kért fél New York karácsonyra?

6. Kanye West: Christmas in Harlem
Azért a 6., hogy képzelj oda mellé még kettőt, ha gondolod. Kanye szokás szerint komolyan vette magát, de olyan, mint Kobe, hogy azért mindig, minden listára felfér.

7. Beat Street: Santa’s Christmas Xmas Rap
Fájdalmasan 80-as évek, de ezt megbocsátjuk nekik… hiszen Beat Street, ha a filmet nem láttad, akkor pótold a 30. Reszkessetek, betörök! – megnézése helyett.

8. Mr. Lif – Santa’s Got A Muthafuckin’ Uzi
Aki amúgy nem szokott hibázni, ha még nem hallottál róla, akkor bármelyik számával kezdheted.

9. Eazy-E: Merry Mutafuckin’ Xmas
Sokaknak ez a kedvenc karácsonyi száma, de tényleg.

10. Snoop Dogg: Santa Claus Goes Straight To The Ghetto ft. Nate Dogg, Daz Dillinger
Eazy-E-vel nem voltak nagy barátságban, pedig csodás lett volna egy karácsonyi szipogós westcoast-összeborulás.

11. Moses Vs Santa Claus…
Nem akarom lelőni a pojéntot, de lehet, hogy nem nézed meg. Snoop Dogg a Mózes, ki más?

12. TLC: Sleigh Ride
Kiadói gyöngyszem, glitter és csillám, de 1:22-től Lefteye belazítja a popbizniszt is.

13. DMX: Rudolph The Red Nosed Reindeer (freestyle)
DMX egy élő felvételen lazább, és jobban szól, mint egyes repperek 8 sávon kikeverve.

15. Kick the can crew
A Google fordító szerint ez a japán rapszám a Szentestéről szól. De most komolyan, az atombomba miatt támadnak vissza?

16. Sido: Weihnachtsong
Nem tudjátok elképzelni mi volt ez a szám a kétezres években, a mai napig nem értem, kábé az év számának akarták sokan választani. 2010-ben rakta fel valaki a TeCsőre, most is 7 millás nézettsége van. Iszonyat hype volt körülötte, nem értem az okát, vagy ez a németek híresen rossz humora. Szerintem ne nézd meg, ha szakbarbár vagy, mint én, akkor is csak félig.

17. Gucci Mane – Jingle Bales
Minden idők egyik legrosszabb rappere minden idők egyik legtöbb karácsonyi szám gyártója is. Guccinak van vagy 10 téli ünnepekre időzített nagyon rossz száma. Ez sem kivétel.

Egy lista nem kell kerek szám legyen, és a kis Jézust és Briant meglátogató háromkirályok (akik napkeleti bölcsek helyesen) is legalább négyen voltak, ha az égtájakra akar utalni a misztika, de nem lehet tudni hányan jöttek, és hogy milyen zenét hallgattak. Sokat utaztak és odafigyeltek egymásra, tegyük mi is ezt. Bob Marley Jézustól kölcsönzött egymondatos mottójával zárnám. Love is the message!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Garfield, akit te Henry Rollins-ként ismersz

Shyne utazása: gengszterből politikus, avagy a legfurcsább raptörténet

Egyedül nem megy?! De!

Legendás groupie-k és megfigyelésük

Layerson, HRK, Baljós: beatek, rímek és az élet

A hiphop kecsesebb formája: női rap