Barion Pixel

A nagy 2Pac–Biggie-vita

Benedek Csanád

2021.09.12.

8.5 perc

Ha valaha is mozogtál rapkörökben, nem tudod kikerülni az East Coast–West Coast vagy a 2Pac vs B.I.G vitát. Nem fogják hagyni, hogy kikerüld.
Ez egyfajta rap-szabadkőműves, hiphop-illuminátus vita. Ha megkerülöd, felejtsd el, hogy megkapod a jó fű-dealer számát, felejtsd el, hogy befogadnak, egyáltalán, hogy emberszámba vesznek.

Ez olyan, mint a focihuligánoknál: jobban jársz, ha felvállalod, mintha letagadod, hogy fradista vagy, akkor csak kicsit jársz rosszul. Ez egy zárt gravitációs törvényeken alapuló rendszer. Ugyanis olyan nincs, hogy téged ez a vita ne érdekeljen. Az azt jelenti, hogy maga a hiphop nem érdekel. Nem omolhat össze a világ azért, mert neked nincsen véleményed. Ez egy vallás.

Tudok cselekedeteidről, hogy nem vagy sem hideg, sem forró. Bárcsak hideg volnál, vagy forró. Így mivel langyos vagy, és sem forró, sem pedig hideg: kiköplek a számból.” Jelenések Könyve 3, 15-16.

Kik ott álltatok, »nem tehetve másképp«, / mert ez vagy az, de megalkuvás nincsen, / mert a langyosat kiköpi az Isten”. Illyés Gyula: A reformáció genfi emlékműve előtt (részlet)

Ha nem akarsz bajba kerülni, azt mondom Tupacot válaszd, nálunk a túpákosok nagyobb számban vannak. Viszont a magyar underground szíve East Coast fele dobban. Erre mondaná egy békepárti, hogy 2Pac is New York-i tulajdonképpen. Nem kell a dirty south-os békéd! A békepártiakat itt lehurrogják. Menj, hallgass inkább reagge-t, ne szólj bele a férfiak dolgába!

A 2PacNotorius vitába beleállni férfimunka és kötelesség. Meg kell mutatnod a színeid. Nem lehetsz egyszerre Bloods és Crips. Ahogy Gengszter Zoltán mondta A való világ című próféciájában: „Valahová állnod kell, mert rajtad van a szemem.” Itt nincs objektív, külső szem.Ha sarokba szorítanak és már nem látok ki a fullcap erdőből, amikor körülvesz, és sörös poharak nyomódnak a mellkasomnak, pontosabban egy sopronis pohárban egy kőbányait iszik egy borsodi. Valld be, valld be, harsogják. Én bevallom Tupac Shakur mellett rakom le a voksom. Kimondtam. Így könnyebb. Nyugodtan halok meg.

Na de vegyük végig az érveket pro és kontra!
Eleve 2Pac-nak több albuma jelent meg. Életében öt, halála utána hat album. Ehhez hozzájön még az életében kiadott Thug Life bandaalbum, amit mindenki elfelejt. Pedig nagyon jó cucc.

Biggie Smalls albumok életében 2, posztumusz 2, és egy Junior Maffia album, amit maga köré gyűjtött Lilekkel rakott össze (Lil Kim, Lil Cease). Tehát tizenkét 2Pac-album vetekszik 4 Biggie-albummal. Erre a Biggie-fanok azt mondanák, hogy a nagyságot nem mennyiségre mérik, és jogosan.

Biggie mellett szól az is, hogy végigfreestylozta a fél életét, ami bár nem lett felvéve, de még egy New York-i filozófiaprofesszor is emlékezett, hogy rendszeresen nézte a 17 éves dühös óriásbébit, aki metrómegállóknál utcazenélt. Biggie flow-ja pontos, nyers és atombiztos. Nála volt olyan, mint MF Doomnál, hogy 4 sorban minden szó rímelt mindennel.

2Pac a Hit ’Em Upban azzal vádolja, hogy másolta a flowját, erre Biggie még diss trackkel sem válaszolt, mert nyilvánvalóan nem igaz. Ha azt vesszük 2Pac-flow egyik alapkövének, hogy néha elhúzza a hangját énekelve a sorok végén, ezt nem csak ő, hanem Biggie, hanem Method Man, Mos Def és sokan mások is csinálták.

2Pac mellett az szól, hogy arányában és mennyiségében is több az okos szöveg. Vagyis intelligensebb rím és gondolatépítő. Pont a halála környékén több forrás megerősítette, hogy versesköteten törte a fejét a slam poetry is érdekelte, és lépett is fel specifikusan így is. Érdekesség, hogy Biggie is szeretett olvasni fiatalon, jó jegyeket kapott, de ő ellinkeskedte. Tupac viszont életmódja ellenére tényleg művelt volt, képezte magát, tudatosan olvasott.

Biggie mellett viszont a színesebb produceri gárda szól. A beatek igenis számítanak. Bár MC-ként 2Pac -et jobban kedvelem, sokkal inkább egysíkúak a számai. Majd az összes számát Johnny „J” nevű producer készítette (RIP).

Notorius-nak DJ Premier, Easy Moe Bee, Pete Rock, RZA, Lord Finesse, Havoc (Mobb Deep) is csinált zenét, de Puff Daddy-nek ezeken kívül is volt egy producercsapata, akik szállították a beateket. Ez azért elég kemény felhozatal.

2Pac egyébként financiálisan is sikeresebb volt, 37 millió albumot adott el csak az USA-ban (tegyük hozzá,
hogy 11 ilyen-olyan albummegjelenéssel). Biggie Smalls 21 millió körül jár 4 album megjelenésével.
Nehéz ezt összehasonlítani, de 2Pac nagyobb számokat produkál.

Ebben a cikkben csak a zenére és a stílusra koncentrálunk, de ugye mindenkinek más tetszik, ezért nehéz ítéletet mondani. Biggie egy őserő és természetesen vad, P. Diddy sztárt csinált belőle, de ezzel elvette a nyersességét. 2Pac számai nagyon tipikusan westcoast-cuccok, van aki eleve ezért szereti, de nagyobb a témaválaszték nála. Azt azért látni kell, hogy a média túlságosan is a köztük lévő rivalizálást tette a központba. Nem azt, hogy valójában miért is jók.

Mi lett volna ha
Igen, erre nehéz válaszolni. Amit valószínűnek tartok, azt megosztom veletek. Olyat, ami előkészületben volt, vagy volt előzménye, tehát obskúrus sátánista hipotéziseket itt nem fogtok olvasni. Tupac Shakur valószínűleg még több filmben szerepelt volna, nem volt rossz színész. Nem csak tömeg, hanem szerzői filmekben is. Több forgatókönyvnél felmerült a neve. Amelyeket halála miatt végül nem, vagy mással forgattak le. Az is biztos, hogy verseskötetet adott volna ki. Kevéssé köztudott, hogy az egyik legjobb barátja a Naugthy by Nature-tag Treach volt, vele biztos csinált volna számot. Kevesen tudják, hogy amikor bekaszlizták, Chuck D a Public Enemy-ből kiállt mellette, 2pac-et ez annyira meghatotta, hogy sírt a börtönben, és levelet is írt Chucknak. A levél a mai napig megvan. Chuck D nemrég kirakta a Facebook-oldalára.

Az is biztos, hogy 2Pac azért rendesen beszólt a számaiban mindenkinek. A teljesség nélkül pár nagy név. De La Soul, Fugees, Nas, Mobb Deep.
A De La Soul készített is videoklipet ahol kifigurázzák őt, bár nincs kimondva a neve, de egyértelmű.

Mivel meghalt, így nem álltak bele, mindenki visszakozott, meg ízléstelen is lett volna. De ha életben marad, biztos, hogy egy Nas kaliberű karakter felveszi a kesztyűt.

B.I.G. esetében a Puff Daddy-menedzselés láthatóan még több langyos r’n’b partiszámot hozott volna, ezt lehet borítékolni. Ami biztos, hogy ez a M.O.P-féle brooklyni utcarap arcoknak nem tetszett volna. Ezt nem én gondolom, hanem a szintén brooklyni O.G.C., konkrétan be is oltotta, csak szegény Biggie Smalls is meghalt és hagyták a dolgot.

Aztán a másik oldalról, Biggie nagyon kedvelte Method Mant, és az akkor még relatíve ismeretlen Busta Rhymes-ot, és meglepő módon a Los Angeles-i Tha Alkaholiks-et, őket több interjúban is kiemelte, hogy mennyire jók. Tehát valószínű, hogy valami közreműködés előbb-utóbb becsusszant volna ezekkel a formákkal is. Minden más csak találgatás.

if ya don’t know now ya know”

Tupac Shakur nap a Népszigeten.
Ha nem volt ennyi elég, jövő Szombaton, Szeptember 18-án, a Népszigeti ÁrTér nevű helyen egy délután kezdődő, éjszakába nyúló program várható.

16:00- Live graffiti jam az ALL Caps Collective művészeinek részvételével. 𝐖𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫𝐬: mr.zero | Pilosio | Angel Twosix | Zoid

17:00-18:00 Kerekasztal beszélgetés Tupac HipHop-ban, és a saját életünkben betöltött szerepéről.

Résztvevők: DJ GYöReMiX! | Szurcsik Benedek | Benedek Csanád (PMK/Vicc Beatz) | Rékási József (Respect Real HipHop Team)

19:00 – hajnali kifulladásig: West Coast ALL STARS Real HipHop set by DJ GYöReMiX! & DJ Rawmatik

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Bréda Bia Top5 – Slágerek, melyek bárkit táncra perdítenek

Deszkáról deszkákra: boardsport ikonok, akik a világot jelentő deszkákon sem jönnek zavarba

A Lou Pearlman-sztori: Backstreet Boys, NSYNC és nagyon sok lopott pénz

Amadou & Mariam – Ha vak vezet, a világ zene

Berghain – a négy fal között morajló hedonizmus

Képzelt riport egy nagy-britanniai fesztiválról