Barion Pixel

All This Mayhem

Benedek Csanád

2022.09.29.

4 perc

Ez az egész káosz maga az élet, és most felkerült a Netflixre is. A félig görög, félig ausztrál, de teljesen őrült Pappas testvérek története.

Eleve minden gördeszkás doksit ajánlunk, ami jó, de ezt tényleg. Az elképesztő, hihetetlen, fordulatos szavakat rongyosra lehasználták. De a szótárban ezek a szavak vannak erre a doksira. Annyit spoilerezek, hogy nem ettől fogod Tony Hawkot megszeretni.

Minden történetnek három oldala van
Minden történetnek három oldala van:az enyém a tiéd és az igazság.” – mondja Tas a film elején.

Nem mindenre derül fény, de már csak a tények önmagukban is elviszik a sztorit. Hogy nem lett belőle játékfilm, azt nem is értem. Azt, hogy az ausztrálok őrültek egy erőltetett nemzetkarakterológiának éreztem, de lehet a közhelyben valami. Choppert, aki látta, érti. Az biztos, hogy kemények és egyenesek, mint a feszítővas.

Volt egyszer egy, vagyis két ausztrál fiú
Hol volt, hol nem volt, volt két gördeszkás ausztrál királyfi, akik gondoltak egy nagyot, és egy életem egy halálom, szerencsét próbáltak a lehetőségek földjén.
Amerika tárt karokkal várta őket. Se. De ennek ellenére feljutottak a torony tetejébe és gombát is szedtek az erdőben.

Nem legyőzték a sárkányt, hanem maguk váltak azzá. Csak aki tűzet köp, lángokat arat.

A sólyom pedig nem a barátod. Sőt, röptében még a trükkjeidet is kilesi. Az én mesém is tovább folytatódhatna, ha nem esett volna le az állam a történettől. Hogy éltek-e boldogan, amíg meg nem haltak? Ez derüljön ki a dokumentumfilmből!

Tas és Ben Pappas a 90-es évek elején

Pappasok tapaszok nélkül
Ha modellkedni akarsz, menj New Yorkba, ha színészkedni, menj Hollywoodba, ha gördeszkázni, menj San Diegoba.” – mondja Tas Pappas. A semmiből, üres zsebekkel ő tényleg nekiindult, akit aztán 16 éves öccse, Ben is követett nemsokára. Szüleik mintha nem is lennének. Ha néha feltűnnek, akkor csak még rosszabb a forgatókönyv.

Önmagukat „mániákusnak” valló páriák voltak, akik megszállták az Egyesült Államokat és egy olyan sportágat, ami keménynek volt kikiáltva, de nem a Pappasoknak. Forradalmi stílusuk és durva „go for broke” hozzáállásuk meghozta a gyümölcsét.

Ben Pappas
Tas Pappas

Ausztrál kívülállókként berobbantak a nagy pénzekben játszó gördeszkaversenyek világába, ahol nem tudtak mit kezdeni velük. Ők nem voltak benne a képletben, ráadásul igen nehezen voltak verhetőek. Enyhén szólva Tony Hawknak lejtett a rámpa. Az ESPN bírói a jelek szerint a hazai amerikai sztárt, Tony Hawkot kedvelték. Most diplomatikus voltam. Az ökölvívásban azt mondják, hogy ki kell ütni a srácot a döntetlenért.

Go for broke
A Pappasok a gyertya mindkét végét égették. Ijesztő belegondolni, hogy mi lett volna, ha nem teljesen beacidozva, begombázva, bemindenezve deszkáztak volna, akkor milyen eredményt érnek el. Ennél többet nem szeretnék spoilerezni. Nem akarom a Facekönyv-algoritmust kiakasztani, ebben a doksiban majdnem minden létező ismert kábszi neve elő fog fordulni. A film őszinte szembenézés a démonokkal. A srácok táncra kérték az ördögöt, de aki táncba megy vele, az nem akkor hagyja abba, amikor ő akarja.

Ben Pappas. Photo: Greg Stewart

Skate and destroy esetünkben skate and selfdestroy. Önpusztítás és gördeszka, sosem álltak távol egymástól. Szomorú, és magával ragadó történet. Tanulság van és nincs egyszerre. A gördeszka iparággá vált a kilencvenes években. Abban a korszakban, amikor a nagy cégek, a jó arcú, reklámban használható madarakat, „sólymokat” keresték, a „csatornapatkányokkal” nem tudtak mit kezdeni. Mondjuk, ők se magukkal. Egy biztos, ilyen történetet csak az élet tud írni.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Freaknik: a Dél, ha beindul

Tokyo Vice és egyéb bűnök: Japán titkos világa nyomában

Marley nyomában. Filmek, melyek a felszínt kapargatják, és doksik, amik mélyre ásnak

Danny Trejo, a legszerethetőbb rosszfiú

A vadon könyörtelen jeges szorításában

Legjobb animék a Netflixen