Barion Pixel

DEKMANTEL – Szelektor Kalandorok

Sobek

2021.10.14.

4.5 perc

Annak ellenére, hogy az otthoni zenehallgatás hagyománya és a playlistek algoritmikus világa egyaránt változatosabb, stílusokon átívelő kikapcsolódást jelent, az elektronikus zenei partikon jellemzően kevésbé vállalják fel a tempók és stílusok keverését. A domináns trenddel szembe menni nyílván nem lehet, azonban vannak olyan nem is túl apró szigetek, ahol szabadon áramlik a chi, és az előadók is kevésbé vannak az elvárások és a forma által meghatározott keretbe helyezve. Az egyik ilyen az amszterdami DEKMANTEL, ami egyszerre DJ kollektíva, fesztivál promoter csapat és lemezkiadó is egy szép, vaskos katalógussal.

A DEKMANTEL sokszínű brand ahol az afro funk, a chicago house, a hip-hop és a detroiti techno úgy férnek meg egymás mellett akár egy dj szetten belül is, hogy a legkevésbé sem zavaró vagy disszonáns ez a fajta kavalkád.

A kissé beszűkült és mindig az aktuális divatot meglovagoló főárammal ellentétben itt szinte bármi belefér, sőt, elvárás az előadók felé a kiszámíthatatlanság, ami tovább fokozza az önmagában is izgalmas zenei kalandozást. Kevésbé a precizitás, a mixtechnika vagy a megjelenés előtti ismeretlen dalok, mint inkább a lemezboltok hátsó szobáiból, vagy elfelejtett válogatásokról kitúrt gyöngyszemek felfedezésével lehet kiemelkedni ebben a közösségben.

A szelektor stílus meghatározó vezérelv és az egyik fontos tényező azok közül, ami a DEKMANTELT sikeressé tette. Ami a zenében eklektika és esetlegesség a vizualitásban hűvös profizmus; a dizájn letisztult és jól felismerhető, remek ellenpontja a fesztivál féktelen hangulatának.

Fesztivál
A holland szcéna egyik legfontosabb, és zenei értelemben gourmet fesztiválja a DEKMANTEL, ahol a nagyszínpad elképesztő kialakítása mellett a kisebb színpadok dizájnja és programja is nagyon magas szint, nem beszélve a hangárszerű helyszínről, ahonnan évek óta jelentkezik be a Boiler Room szuper hangulatú dj videókkal. A különböző szakmai oldalakon átfésült beszámolók alapján az elit ligában szerepel a szabadtéri többnapos bulik között. Harmonikus természeti környezet, patent hang és látvány, könnyen bejárható, kis méret, és alaposan átgondolt line up. Ebbe valóban nehéz lenne belekötni.

A holland srácok zene iránti elkötelezettségét mutatja a 2016 óta megrendezett nyár végi butik rendezvény a DEKMANTEL SELECTORS; felső létszámkorlát, hosszabb set timeok, filmvetítések, hajós + klub bulik és maximális chill a horvát tengerparton 4 nap és 4 éjszaka. A koncepció egy családias összejövetel ahol mindenkire jut elég idő és figyelem, miközben mezítláb taposunk a homokban vagy úszkálunk az adriai tenger legendásan tiszta vízében. Vibe.

Kiadó
A kiadón megjelenő artistok többsége persze fesztivál fellépő is, nincs ebben semmi szokatlan vagy különös, egy sokgenerációs családban mindig van valakinek néhány jó trekkje a következő válogatásra. Az összes kiadvány jó, hiszen a srácok pont a szelekcióban a legerősebbek, ez köszön vissza a szerződött zenéken is.

Valamilyen fura és megmagyarázhatatlan kötelék itt is van a totál különböző zenék között,
bár az is lehet, hogy már túlságosan magába szippantott a DEKMANTEL univerzum.
Mindenképpen érdemes szörfözgetni a zenék között, lesznek nagy meglepetések.

Podcastek és mixek
A cikk vége felé meg is érkeztünk egy másik fontos alkotóelemhez, hiszen hogyan is értelmezhető a legjobban ez a movement ha nem a több órás zenefolyamokon keresztül. Hogyan lehet 90 bpm-et ugrani egy dj szetten belül? Hogy kerül drum ‘n’ bass -re psy trance hirtelen? Miért passzol az afro-funk a breakbeathet?
A kérdésekre a válasz ebben a blokkban található, tényleg megdöbbentően ügyes dj szelekciók is vannak, ahol csak kapkodja az ember a fejét, hogy merre kalandozik hirtelen.

A podcast sorozat már a 354.! epizódnál jár, és a többi kategóriában is vaskos mixek, és élő bulifelvételek vannak, irtózatos mennyiségű a kontent. 168k követő biztosan nem tévedhet, még akkor sem, ha a nevek jelentős része még számomra is ismeretlen, egy viszont biztos; minden egyes óra mögött robotok helyett valódi zeneimádók állnak, és ez egyre inkább az a szempont amit értékelni kell.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Bréda Bia Top5 – Slágerek, melyek bárkit táncra perdítenek

Deszkáról deszkákra: boardsport ikonok, akik a világot jelentő deszkákon sem jönnek zavarba

A Lou Pearlman-sztori: Backstreet Boys, NSYNC és nagyon sok lopott pénz

Amadou & Mariam – Ha vak vezet, a világ zene

Berghain – a négy fal között morajló hedonizmus

Képzelt riport egy nagy-britanniai fesztiválról