Barion Pixel

Detroiti techno és a chicagói house fekete napja

Benedek Csanád

2021.08.05.

3,5 perc

56 éves korában meghalt Kelli Hand, művésznevén K-Hand DJ és producer. Szintén tegnap vesztette életét a chicagói house legenda Paul Johnson.

K-Hand termékeny, sokoldalú figura volt Detroit tánczenei életében. 2017 -ben „Detroit First Ladyjének” nevezte a polgármester, elismerve azt a karriert, amelyben ritka a fekete nő. Kelli nem csak DJ, hanem producer is volt.
Az első nő, aki elektronikus zenei lemezt adott ki, mielőtt a techno nemzetközi elismertségre tett volna szert. 1990-ben debütált első hivatalos EP-jével, a Think About It –tel. Számos kislemezt és hét stúdióalbumot adott ki.
2020-ig folyamatosan zenélt.

Egy ilyen hosszú karrier alatt sok ismert, nagy névvel dolgozott: Jeff Mills, Robert Hood, Mike Banks és Mike Clarke mind a listán. Mixeiben és saját zenéiben is nyitott, impulzív zenét mutatott be. Érdekelte a getto tech, a house és természetesen a detroiti techno vad minimalizmusa.

Mint a régi lemezlovasok általában, K-hand is a fizikai hanghordozók apostola volt. Ha tehette csak vinylről játszott.

Erről így nyilatkozott: „Ha nincs valami kinyomtatva vinyl -en, az nekem nem végleges, ez a lényeg. Mert szüksége van erre a meleg hangzásra, erre az analóg hangra – ez nem az egér klikkelésével írt zene. 2000-től kezdve mindenki „Einstein” lett, az elektronikus tánczene előtte analóg volt, most ezt a világot összemossák a számítógépes egérkattintó zenével. Sokan szinte termelik, ezeket a sound-okat, kevés a megfontoltan elkészített zene. Számomra ez csak egy számítógépes játék, az analóg időben kellett, hogy füled legyen a dolgokra.

A halál oka eddig ismeretlen, a család kérte tartsák tiszteletben a gyászukat.

Szintén tegnap veszttette életét Paul Johnson. Ő a közelmúltban került kórházba és rögtön az intenzív osztályra. Esetében a halál oka bizony a COVID-19. Sajnos elvesztette a vírussal folytatott harcát. Csupán 50 évet élt. PJ a chicagoi house, de úgy egyáltalán a house zene egyik legnagyobb legendája volt. Get get down című számát azok is ismerik, akik amúgy azt hiszik, nem ismerik őt.

Paul Johnson sorsa igazi gettó történet, nem kímélte a környék ahol felnőtt. 17 évesen 1987-ben, rosszkor volt rossz helyen, és több lövést kapott, minek következtében tolószékbe került. 2003 -ban amputálták a bal lábát, miután Chicagóban kórházba került. 2010-ben pedig súlyos autóbaleset után elvesztette a jobb lábát is.
Ez mind nem akadályozta meg, hogy feladja zenei álmait. Az autodidakta producer a 90-es évek eleje óta adta ki zenéit. Karrierje során több mint 100 albumot, EP-t és kislemezt jegyez, olyan legendás kiadóknál, mint a Dance Mania, Peacefrog, Cajual, Relief Records. Ő maga is alapított kiadót Dust Traxx néven.

Munkamániás volt, több interjúban elmondta, hogy van egy rendszere, egy megjelenési ütemterve karrierje kezdette óta, amit 2021–ig be is tartott.

Hatása felmérhetetlen a modern klubzenére. Nem véletlen említi elsőként a „Tanárok” című számában a Daft Punk is.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Garfield, akit te Henry Rollins-ként ismersz

Shyne utazása: gengszterből politikus, avagy a legfurcsább raptörténet

Egyedül nem megy?! De!

Legendás groupie-k és megfigyelésük

Layerson, HRK, Baljós: beatek, rímek és az élet

A hiphop kecsesebb formája: női rap